Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ. Ο "ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ" ΑΝΟΙΞΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Τον απολογισμό της τετραετίας (2006-2010) που πέρασε παρουσίασε ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια, παρουσία των Αντινομαρχών Ολυμπίας Ιακωβίδου, Στάθη Γεωργιάδη και Γιώργου Σουμπέκα καθώς και των νομαρχιακών συμβούλων Γιούλας Μπατσαρά, Τάσου Καπετανόπουλου και του συνεργάτη του Νομάρχη Γιάννη Λαμπίδη.
«Το έργο που επιτελέσαμε ήταν σημαντικό» δήλωσε χαρακτηριστικά
ο κ. Καραπαναγιωτίδης ενώ αναφέρθηκε και στο έργο των προκατόχων του στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κυρίων Βλαζάκη και Σπάρτση. Ο Νομάρχης μίλησε και για τις παρεμβάσεις στον πολιτισμό, γεωργία, τουρισμό, περιβάλλον. Για την πρώην περιφερειακή αγορά της Κουλούρας και για την κριτική που του ασκήθηκε, σημείωσε ότι αν δεν αλλάξει η χρήση γης δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.

«Κλείνει ο κύκλος»
«Κλείνει ο κύκλος της τοπικής Αιρετής Αυτοδιοίκησης» είπε στην αρχή της συνέντευξης ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προκατόχους του Ανδρέα Βλαζάκη και Γιάννη Σπάρτση. «Ο καθένας έχει την δική του άποψη αλλά η προσφορά όλων είναι σημαντική για τον τόπο μας», είπε. Αναφερόμενος στο έργο της δικής του τετραετίας το χαρακτήρισε σημαντικό και μίλησε για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Νομαρχίας. «Ανοίξαμε τις πόρτες τις Νομαρχίας, σας ζητώ να μας κρίνετε αυστηρά», δήλωσε.

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης μίλησε και για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα τελευταία 2 ½ χρόνια λέγοντας πως αν η Νομαρχία είχε τα χρήματα αυτά που περικόπηκαν θα είχε εντάξει κι άλλα έργα. «Παρόλα αυτά εντάξαμε έργα τόσο στη Βέροια, όσο και στη Νάουσα, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, δηλαδή στους τρείς διευρυμένους δήμους της Ημαθίας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι επί της Νομαρχίας του καταργήθηκε η διπλοβάρδια στα σχολεία ενώ όπως είπε, κανένα σχολείο της Ημαθίας δεν έχει πλέον αμίαντο.
Τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ
Στη συνέχεια ο Νομάρχης ανέφερε τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Αυτά είναι τα εξής:

•Ανέγερση 10ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας προϋπολογισμού 3.230.850 ευρώ.
•Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων προϋπολογισμού 3.209.430 ευρώ.
•Αποπεράτωση του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου ιστορίας και λαογραφίας του Δήμου Αλεξάνδρειας προϋπολογισμού 3.055.613,45 ευρώ με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αλεξάνδρειας (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης).
•Αναβάθμιση Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Πλατέως Νομού Ημαθίας προϋπολογισμού 3.080.000 ευρώ, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Αλεξάνδρειας και Κοινοτήτων Περιοχής (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης).
•Εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Δ.Δ. Αλεξάνδρειας του Δ. Αλεξάνδρειας του Ν. Ημαθίας προϋπολογισμού 4.427.201,45 ευρώ, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αλεξάνδρειας (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης).

Ανακατασκευή και Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος, Δήμου Πλατέος Νομού Ημαθίας προϋπολογισμού 756.907,74 ευρώ, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Πλατέος(κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης)


Τα έργα που εκκρεμούν για ένταξη

•Όσον αφορά τα έργα που εκκρεμούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι τα εξής:
•Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) οικισμού Πολλών Νερών Δήμου Ανθεμίων προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ. Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ανθεμίων, Δοβρά, Ειρηνούπολης (Δ.Ε.Υ.Α.Α.Δ.Ε.) (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης)
•Επισκευή δημοτικού κτιρίου και διαμόρφωση σε Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ειρηνούπολης προϋπολογισμού 715.000.Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ειρηνούπολης (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης)
•Κατασκευή βιολογικού του οικισμού Αρχαγγέλου προϋπολογισμού 1.310.000 ευρώ. Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ανθεμίων, Δοβρά, Ειρηνούπολης (Δ.Ε.Υ.Α.Α.Δ.Ε.) (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης)
•Προμήθεια, Εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Συστήματος Τηλεελέγχου Τηλεχειρισμού του Δικτύου Ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μελίκης, Αγκαθιάς, Τριλοφιάς, Νεοκάστρου, Κυψέλης, Νέου και Παλαιού Προδρόμου του Δήμου Μελίκης προϋπολογισμού 1.051.974 ευρώ. Απαιτείται προγραμματική σύμβαση μεταξύ Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μελίκης Βεργίνας (κύριος του έργου) και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (φορέας υλοποίησης)
•Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Καινοτόμων Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας στον Νομό Ημαθίας, προϋπολογισμού 952.000 ευρώ.
•Ανάπτυξη Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών & Ειδικών Εφαρμογών στην Ν.Α. Ημαθίας, προϋπολογισμού 1.190.000 ευρώ.
•Καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών / επιχειρήσεων και την ανάδειξη του Νομού Ημαθίας προϋπολογισμού 1.986.931,10 ευρώ.
•Καινοτόμες εφαρμογές, τηλε-ελέγχου και τηλε-εποπτείας, για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού άρδευσης στο Νομό Ημαθίας προϋπολογισμού 1.888.054 ευρώ.


«Η πολιτική είναι προσφορά»
Στη συνέχεια ο κ. Καραπαναγιωτίδης ανέφερε και τα έργα πολιτισμού στα οποία η Νομαρχία είχε συμμετοχή την τετραετία αυτή, ενώ ιδιαίτερη αφορά έκανε στην γεωργία και τις εξαγωγές. Δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας έχει μεγάλο μερίδιο στην αύξηση των εξαγωγών κυρίως του ροδάκινου. «Όσον αφορά τα ταξίδια που έκανα σας δηλώνω ότι ο Καραπαναγιωτίδης δεν έχει ανάγκη από ταξίδια. Ως καλλιτέχνης γνώρισα μεγάλη καταξίωση. Για μένα η πολιτική είναι προσφορά», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε πως όλα τα ταξίδια που έκανε είχαν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των καρτών διέλευσης στο πρόβλημα των φορτηγών, στο σοβαρό θέμα της υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων και τις προσωπικές παρεμβάσεις που έκανε σε αυτά τα θέματα. Επίσης ο κ. Καραπαναγιωτίδης υποστήριξε πως κατά την διάρκεια της τετραετίας «έχτισε γέφυρες» με τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, οι οποίοι βοήθησαν στο να αυξηθούν οι εξαγωγές στις χώρες αυτές.

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης μίλησε και για τις προσπάθειες της Νομαρχίας στον τουριστικό τομέα, λέγοντας για τις εκθέσεις που διοργάνωσε και πήρε μέρος η Ημαθία τα τέσσερα αυτά χρόνια και για την προσπάθεια προβολής του Νομού στο εξωτερικό και το εσωτερικό. «Δεν φοβάμαι να πω πως πολλά από αυτά γίνανε χάρη στις δημόσιες σχέσεις του καλλιτέχνη Νομάρχη, κατηγορήθηκα γι αυτό αλλά δεν με νοιάζει. Θα εκμεταλλεύομαι τις προσωπικές μου σχέσεις για το καλό αυτό του τόπου», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης πριν απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε πως το θέμα του ερχομού του δικτύου φυσικού αερίου είναι σε καλό δρόμο ενώ για το θέμα της ρύπανσης της Τάφρου 66 υπενθύμισε πως τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπήρξαν ψόφια ψάρια στην Τάφρο, η οποία όμως , όπως είπε πρέπει επειγόντως να καθαριστεί.


Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Για την ΑΜΑΛΘΕΙΑ:
«Δεν έχουμε διαφορετική άποψη από το Επιμελητήριο Ημαθίας και όσοι το νομίζουν αυτό κάνουν λάθος. Εμείς από την αρχή της θητείας μας μέχρι τώρα ζητήσαμε να αλλάξει χρήση η περιοχή για να μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλες δραστηριότητες. Να γίνει ένα εμπορευματικό κέντρο Πρέπει να γίνει μια επένδυση με σκοπό όσοι ταξιδεύουν να σταματάνε εκεί και να αφήνουν χρήματα στην Ημαθία, όπως και να δημιουργηθεί ένα εκθετήριο τοπικών προϊόντων. Κάποιοι είπαν πως εγώ προωθώ την κατασκευή σούπερ μάρκετ. Σας έδωσα εγώ ποτέ τέτοιο δικαίωμα; Είχα εγώ ποτέ προστάτες; Δεν το επιτρέπω αυτό. Εγώ είμαι στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο».

Για την ΑΝΗΜΑ:
«Υπήρξε μια στασιμότητα στα προγράμματα στη δική μας θητεία, αλλά όχι με δική μας ευθύνη, αλλά τελικά υλοποιούνται δίχως προβλήματα. Είχαμε ένα πρόβλημα με μια παλαιά οφειλή και ο κ. Καρατζάς είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Το λύσαμε όμως το πρόβλημα και γύρω στις 5 Ιανουαρίου του 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Leader που θα αποφέρει 10 εκ ευρώ στον κάμπο της Ημαθίας (6,5 εκ ευρώ το πρόγραμμα και 3,5 εκ ευρώ η επιδότηση).

Για τη νέα είσοδο της Νάουσας (Βάντος):
«Το έργο έγινε όπως ακριβώς ήταν στη μελέτη. Υπήρξαν προβλήματα και διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν, αλλά πρέπει και ο δήμος της Νάουσας να μας πει τι ακριβώς επιθυμεί έτσι ώστε να παραλάβει και το σημαντικό αυτό έργο».

Για τον νέο οδικό Άξονα Βέροιας – Νάουσας – Έδεσσας:
«Υπενθυμίζω πως το έργο είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των δικαστηρίων. Τώρα η εταιρία μας ζήτησε να μεταφέρουν χαλίκι 3Α σε περιοχή της Νομαρχίας έτσι ώστε να ξεκινήσει και πάλι το έργο. Σας δηλώνω πως θα είναι το πρώτο έργο με το οποίο θα ασχοληθεί η νέα Περιφέρεια το 2011».

Για την δημιουργία εμπορευματικού αεροδρομίου στο Πλατύ:
«Εμείς βοηθήσαμε στο να επεκταθεί ο αερολιμένας. Το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται η έγκριση της πολιτικής αεροπορίας για να γίνει εμπορευματικό και να μεταφέρει τα προϊόντας μας γρήγορα στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: