Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πρόστιμα επιβλήθηκαν το πρωί της Τρίτης σε κάποια καφε-μπαρ της Βέροιας, από κλιμάκιο του Υγειονομικού, το οποίο συνοδευόταν από άνδρες της Αστυνομίας και Δημοτικούς Αστυνομικούς, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, όταν πρόκειται για καταγγελίες που γίνονται στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό.
Οι υπάλληλοι του Υγειονομικού δέχτηκαν εντολές από το Υπουργείο Υγείας και, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, πραγματοποίησαν ελέγχους στα μαγαζιά για τα οποία υπήρχε καταγγελία και επέβαλαν πρόστιμο, το χαμηλότερο όπως μάθαμε, πλην όμως αρκετά τσουχτερό για τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.
Τι λένε για τα πρόστιμα ο Νομάρχης Ημαθίας και η Δήμαρχος Βέροιας

Επικοινωνήσαμε με το Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, ως πολιτικό προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγιεινής και με τη Δήμαρχο Βέροιας, ως πολιτική προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας, για να σχολιάσουν το γεγονός.
Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τόνισε σε έντονο τόνο πως το μέτρο αυτό «θα κλείσει τα μαγαζιά της Ελλάδας», σημειώνοντας πως πρέπει επιτέλους το Υπουργείο να αντιληφθεί πως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – και ειδικά οι καφετέριες και τα κέντρα διασκέδασης - πρέπει να διαχωριστούν σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, ώστε οι πολίτες να επιλέγουν ανάλογα.
Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, τόνισε πως πρέπει επιτέλους να δοθεί μια οριστική απάντηση στο θέμα, καθώς υπάρχει και ζήτημα ανισότητας (κάποιοι το ρισκάρουν, κάποιοι όχι), αλλά και θέμα αισθητικής του χώρου, καθώς έχουν ξεφυτρώσει «αντίσκηνα» έξω από τα μαγαζιά, τα οποία δημιουργούν πολύ άσχημη εικόνα στον κοινόχρηστο χώρο. «Είναι δύσκολη εποχή, υπάρχει μεγάλη αναδουλειά, οπότε πρέπει κάτι τέτοια ζητήματα να λύνονται ακαριαία και με πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και με κοινωνικές διαστάσεις…
Πέρα από τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω, έντονα συζητείται ότι το μέτρο αυτό έχει γίνει εργαλείο αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς, όπως λένε όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή, δεν είναι οι πελάτες που καταγγέλλουν, αλλά ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων.
Από την άλλη, υπάρχει πάντα η άποψη ότι εφόσον ο νόμος το ορίζει και μέχρι να αλλάξει, τα καταστήματα οφείλουν να είναι νομοταγή.
Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί από πελάτες και ιδιοκτήτες καταστημάτων, είναι η κοινωνική συνοχή και αλληλοκατανόηση, καθώς πέρα από το γεγονός ότι η κάθε πλευρά έχει τα δίκια της, είναι μείζον θέμα πολιτισμού και προσωπικής αξιοπρέπειας η αντίσταση στο διχασμό – που ίσως κάποιους τους βολεύει – της Ελληνικής κοινωνίας.
Νίκος Βουδούρης -εφημερίδα ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: