Την περασμένη εβδομάδα η ΝΕ Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και προσπάθησε να κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρών ήταν ο Γ. Μαγκριώτης που έκανε την πολιτική εισήγηση και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κεντρικά θεωρεί πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καλό για το κυβερνών κόμμα.
Εκεί που θερμάνθηκε το κλίμα ήταν όταν οι "σύντροφοι" αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των δήμων της Ημαθίας και ειδικότερα σε αυτό της Αλεξάνδρειας.
Διαβάστε παρακάτω τα σχόλια...
Η επιλογή του γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ να αποκλείσει τους δημοσιογράφους, μη μέλη του ΠΑΣΟΚ, από τη συζήτηση που έγινε μετά την τοποθέτηση του Γ. Μαγκριώτη ήταν τουλάχιστον ατυχής αφού αυτή η πρακτική δείχνει ανασφάλεια και προσπάθεια επαναφοράς συμπεριφορών προηγούμενων δεκαετιών όταν τα κόμματα ήταν περίκλειστα και «βασίλευε» η μυστικοπάθεια.
Όπως και νάχει όμως, τα όσα ελέχθησαν στην συζήτηση έγιναν αμέσως γνωστά και επ αυτών θα πούμε την άποψή μας η οποία έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές και την τακτική που ακολουθήθηκε από το κόμμα με την στήριξη του Μπ. Γκιόνογλου στον δήμο Αλεξάνδρειας.
Ο Στ. Παπαστεργίου, ο γραμματέας της ΝΕ, αιτιολόγησε την μη εκλογή Γκιόνογλου λέγοντας ότι υπήρξε κάθοδος στις εκλογές δυο ψηφοδελτίων που προέρχονταν από τον ίδιο χώρο. Ενοούσε τις υποψηφιότητες Γκιόνογλου και Τσιάπλα και βέβαια, ως έναν βαθμό, είχε δίκιο αλλά κι αυτός δεν ερμήνευσε πολιτικά και με βάση τα πραγματικά περιστατικά την κατάσταση που έχει μεγάλο παρελθόν και λογικά να φτάσει στο σήμερα και στην ήττα.
Δεν είπε λέξη για την συνεργασία του Γκιόνογλου με τον βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαλκίδη ούτε βέβαια για το γεγονός ότι ο απερχόμενος δήμαρχος δε ζήτησε ο ίδιος την στήριξη του κόμματος και έβαλε άλλους να το κάνουν.
Κι όμως, αυτή η απλή αναφορά του Παπαστεργίου, ενόχλησε τον απερχόμενο δήμαρχο που πήρε το λόγο και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αυτόν στήριζε και μόνον αυτόν και ότι το ψηφοδέλτιο του Τσιάπλα δεν ήταν Πασόκ αλλά υποστηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεξιούς.
Φέρθηκε αρκούντως έξυπνα ο Μπ. Γκιόνογλου και δεν προχώρησε τη σκέψη του, δεν είπε παραπανίσια πράγματα που πιθανόν να τον εξέθεταν πολιτικά. Απλά, θεώρησε ότι έπρεπε να τονίσει, να υπενθυμίσει δηλαδή ότι είναι ΠΑΣΟΚ, ότι αυτόν υποστήριξε το κόμμα.
Για ποιο λόγο το έκανε αυτό θα πούμε παρακάτω.
Απεναντίας, η Σιδηροπούλου, μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ξεμπρόστιασε τόσο τον Γκιόνογλου όσο και το κόμμα συνολικά με αυτά που είπε, θέλοντας προφανώς να προστατεύσει τον εαυτό της όσο και να υπερασπιστεί τις επιλογές που εκανε προεκλογικά υποστηρίζοντας εμφανώς έναν υποψήφιο που δεν είχε ούτε χρίσμα ούτε στήριξη του ΠΑΣΟΚ και συν τοις άλλοις, συνεργάστηκε επίσημα με τον βουλευτή της ΝΔ στην Ημαθία.
Τι είπε η Σιδηροπούλου; Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Γκιόνογλου και ότι δεν είχε καμιά σημασία που δεν πήρε στήριξη. Είπε ακόμα ότι σε επικοινωνία που είχε με την Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας του κόμματος ειπώθηκε ότι δεν θα δώσουν στήριξη στον Γκιόνογλου αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα και με την δική τους παρουσία όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι το ψηφοδέλτιο υποστηρίζεται στην πράξη.
Πως ερμηνεύεται αυτή η τοποθέτηση; Σε απλά ελληνικά η Σιδηροπούλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δουλέψει τους πολίτες του δήμου Αλεξάνδρειας και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του που είχαν ενδοιασμούς για το ότι το κόμμα τους δεν υποστήριξε επίσημα τον Γκιόνογλου όπως έκανε με την Ουσουλτζόγλου και τον Καραμπατζό.
Τι άραγε μπορεί να σημαίνει ότι τα στελέχη του κόμματος θα τον υποστηρίζουν, θα είναι κοντά του παντού και πάντα αλλά κεντρικά εμείς δεν δίνουμε χρίσμα; Σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα θα δυσκόλευε την έκδοση της επίσημης στήριξης από την Αθήνα και αποφασίστηκε κεντρικά να λειτουργήσουν με παρασκηνιακό τρόπο για να κερδίσουν το δήμο Αλεξάνδρειας.
Καταλαβαίνετε εσείς τίποτα άλλο;
Βέβαια, όλα τα παραπάνω ισχύουν αν όντως έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο από τον γραμματέα της Επιτροπής Διαφάνειας ή την άλλη επιτροπή που ασχολήθηκε με την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων. Δεν ξέρω με ποια από τις δυο επιτροπές μίλησε η Σιδηροπούλου αλλά όποια κι αν ήταν το ίδιο κάνει.
Και γιατί ειπώθηκαν όλα αυτά τα τόσο αποκαλυπτικά της παραπολιτκής που βασιλεύει στο ΠΑΣΟΚ και είναι κορυφαίο δείγμα της υποκρισίας των κομμάτων που στο όνομα της εκλογικής νίκης κάνουν στην άκρη αρχές, καταστατικά, εγκυκλίους, αξιολογήσεις και μετέρχονται μέσων που αν μη τι άλλο δεν έχουν καμιά σχέση με τα όσα ωραία υποστηρίζουν.
Ειπώθηκαν διότι ο Δημήτρης Παράσχος ζήτησε και πήρε το λόγο για να επισημάνει κάτι απολύτως συγκεκριμένο, κάτι απολύτως απλό που όμως ακόμα δεν έχει απαντηθεί αρμοδίως.
Είπε ο Δ. Παράσχος απευθυνόμενος στο πάνελ που το συγκροτούσαν ο Μαγκριώτης, ο Παπαστεργίου και ο Φιλιππίδης (υπεύθυνος αυτοδιοίκησης της ΝΕ): Σας καλώ να πείτε την αλήθεια γιατί δεν έδωσε στον Γκιόνογλου το ΠΑΣΟΚ στήριξη ή χρίσμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε στήριξη και συνεπώς δεν είχε επίσημο υποψήφιο στον δήμο Αλεξάνδρειας. Πείτε την αλήθεια εδώ. Εγώ δεν έχω σκοπό να μιλήσω εδώ και θα κρίνω εγώ πότε θα το κάνω».
Η παρέμβαση του Παράσχου ήταν απολύτως συγκεκριμένη αλλά απάντηση δεν πήρε αλλά όμως δεν την χρειαζόταν. Δεν την χρειάζονταν γιατί ο ίδιος ξέρει την απάντηση εδώ και πολύ καιρό μετά την επικοινωνία που είχε μαζί του ο γραμματέας της επιτροπής διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ που του ζήτησε κάποιες πληροφορίες σχετικά με έναν φάκελο που είχε λάβει και που περιείχε καταγγελίες για το έργο της αποχέτευσης.
Ούτε ο Παπαστεργίου ούτε κανείς άλλος έδωσε απάντηση στο ερώτημά του και φαίνεται ότι ποτέ κανείς δεν θα απαντήσει αφού όλοι έχουν κάνει επιλογές.
Ούτε κανείς βρέθηκε να διακόψει τον Μπ. Γκιόνογλου όταν μόλις πήρε το λόγο τόνισε ότι «εγώ είμαι θιασώτης των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων …» ξεχνώντας προφανώς ότι βρίσκεται σε κομματική διαδικασία που έκανε αποτίμηση των αποτελεσμάτων στις δημοτικές εκλογές γιατί προφανώς συμμετείχε με υποψήφιους, με ψηφοδέλτια που έχρισε ή στήριξε.
Αυτός, ως ανεξάρτητος, τι δουλειά είχε να συμμετάσχει κανείς δεν τον ρώτησε για να βγούμε από την απορία.
Ούτε κανείς από τους κομματικούς, που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί για να τηρούν τις αποφάσεις του κόμματός τους, τον ρώτησε τι δουλειά έχει ως ανεξάρτητος στην διαδικασία, ούτε γιατί συνεργάστηκε με τον Χαλκίδη.
Και πώς να τον ρωτήσει ο Παπαστεργίου και η Σιδηροπούλου όταν, και γνώριζαν και υποστήριζαν την κίνηση αυτή…
Το θέατρο του παραλόγου όμως συνεχίστηκε καθώς έμαθα. Ο Μπ. Γκιόνογλου εξέφρασε και παράπονα ή μήπως έκανε καταγγελία και δεν το πήραν είδηση; Είπε ο απερχόμενος δήμαρχος ότι αυτός ως υποψήφιος ΠΑΣΟΚ που ήταν δεν τον στήριξαν τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος και απεναντίας ψήφισαν Δημητριάδη που είναι ΝΔ.
Για να ενισχύσει το επιχείρημά του είπε ότι «στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήγαιναν σε ρακοκάζανα με τον Δημητριάδη».
Τι ήταν να το πει αυτό; Πήρε το λόγο η Αρ. Κουκουρίκου, μέλος της ΝΕ Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και του έδωσε μια πληρωμένη απάντηση που όμως δεν ξέρω γιατί αποκρύφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης που ήταν εκεί και την άκουσαν.
Η Αρ. Κουκουρίκου, που είναι και εκπρόσωπος τύπου της ΝΕ, είπε τα εξής: Εγώ ήμουνα σε ρακοκάζανο με τον Δημητριάδη και καλά έκανα. Δεν κατάλαβα ότι πρέπει να πάρω άδεια από σένα Μπ. Γκιόνογλου για να πάω σε ρακοκάζανο ούτε ότι έχουμε χούντα και πρέπει να ρωτάμε με ποιον θα κάνουμε παρέα ούτε ότι βρισκόμαστε σε εποχή ποτοαπαγόρευσης.
Εσύ που λες ότι είσαι ΠΑΣΟΚ ποιον ρώτησες από μας στον δήμο Μελίκης και έκανες το ψηφοδέλτιο και έβαλες υποψήφιους; Ρώτησες τον Θεοδωρακόπουλο που είχαμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ υποψήφιο δήμαρχο; Ρώτησες εμένα που είμαι μέλος της ΝΕ; Κανέναν. Έβαλες αυτούς που ήθελε ο Χαλκίδης και που τόσα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι αν και δηλώνουν ΠΑΣΟΚ είναι συνεχώς απέναντι στο κόμμα και στους υποψηφίους του στις δημοτικές εκλογές. Αφού δε ρώτησες κανέναν από το ΠΑΣΟΚ να σε στήριζε ο Χαλκίδης».
Είναι φανερό πως η τοποθέτηση της Αρ. Κουκουρίκου ήταν αποστομωτική για τον Μπ. Γκιόνογλου αφού είπε με δυο λόγια την αλήθεια περιγράφοντας την πραγματικότητα. Ανέδειξε την αλαζονεία του απερχόμενου δημάρχου Αλεξάνδρειας τόσο στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου όσο και την απόλυτη εξάρτηση που είχε από τον Μ. Χαλκίδη στον οποίο είχε αποθέσει όλες του τις ελπίδες για τη νίκη.
Αλλά παράλληλα προκύπτει και ένα άλλο ερώτημα. Η Κουκουρίκου ως μέλος της ΝΕ δεν είχε γνώση της άτυπης υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ όπως την μετέφερε η Σιδηροπούλου; Δεν ενημερώθηκε γιατί δεν την υπολόγισαν ή γιατί το κράτησαν κρυφό;
Κάθε απάντηση θα είναι χρήσιμη.
Εν κατακλείδι, στο θέμα αυτό παίχτηκε ένα παιχνίδι που καμιά σχέση δεν έχει με την πολιτική αλλά με την παραπολιτική. Όμως ήταν τόσο άτεχνο και τόσο άκομψο που η χειραγώγηση των πολιτών δεν έπιασε διότι οι πολίτες ήδη είχαν αποφασίσει τι θα κάνουν όταν είδαν ότι υπάρχει συμπαιγνία για να προκύψει ως μοναδικός υποψήφιος ο Μπ. Γκιόνογλου.
Είχαν αποφασίσει ότι δεν τον θέλουν, ότι θα βρεθούν απέναντί του εξ αιτίας των πεπραγμένων του ιδιαίτερα της τελευταίας διετίας της θητείας του. Ήταν αποφασισμένοι να τον τιμωρήσουν οι πολίτες που είναι μέλη ή ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και το έδειχνα με κάθε τρόπο αλλά οι διοικούντες που απέρχονται δεν ήθελαν να το δουν.
Είχαν αποφασίσει να κάνουν τα πάντα για να εκλεγούν ξανά και γι αυτό προχώρησαν στην συνεργασία με τον Χαλκίδη νομίζοντας ότι θα ξεγελάσουν τους Πασόκους ψηφοφόρους.
Η κάλπη τούς προσγείωσε ανώμαλα και από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου άρχισαν με σπασμωδικό τρόπο να ψάχνουν γέφυρες με την πτέρυγα Τσιάπλα και την πτέρυγα Παράσχου λες και αυτοί οι δυο μπορούσαν να καθοδηγήσουν εκατοντάδες πολίτες ως πρόβατα στην κάλπη του Μπ. Γκιόνογλου.
Και το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας τι λέει για όλα αυτά; Τίποτα απολύτως. Λέει ότι έχασε το δήμο Αλεξάνδρειας λες και τον είχε ποτέ. Δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι ο δήμος ήταν του Μπ. Γκιόνογλου και ως έναν βαθμό και του ξαδέρφου του Θανάση που βοηθήθηκε τα μέγιστα για να εκλεγεί βουλευτής από τον μηχανισμό αυτόν.
Ας βγει ένας εκ των άλλων πέντε υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις περσινές εκλογές και να πει ότι βοηθήθηκε από τους ανθρώπους της διοίκησης του Γκιόνογλου στο κυνήγι του σταυρού. Ουδείς.
Καταλήγοντας πρέπει να πω ότι το άγχος του Μπ. Γκιόνογλου είναι ένα και σημαντικό. Πως θα σωθεί, πως θα επιβιώσει πολιτικά ο Θανάσης Γικόνογλου, ο ξάδερφός του που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα έχει τον μηχανισμό του δήμου Αλεξάνδρειας να τον στηρίξει. Εξ ου και οι γέφυρες που επιχειρεί να ρίξει, τόσο αυτός όσο και ο Θανάσης ο βουλευτής προς την πτέρυγα Παράσχου που όμως πιθανολογώ ότι δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου