Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΓΛΕΝΤΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ- ΠΛΑΤΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Kόλιντα μπάμπο κόλιντα, ήταν η κραυγή που ακούγονταν τα παλιά χρόνια στα χωριά της ευρύτερης περιοχής όταν οι κάτοικοι τιμούσαν το έθιμο και προειδοποιούσαν "σφάζουν γιαγιά, σφάζουν".
Το έθιμο αυτό με την πάροδο των χρόνων εκφυλίστηκε, όπως και όλα τ΄ άλλα και πλέον οι κάτοικοι των χωριών βρίσκουν την ευκαιρία να στήσουν γλέντια με έναν φανό στη μέση και συνοδεία μουσικής να περάσουν καλά.
Έτσι λοιπόν το βράδυ της Πέμπτης βρεθήκαμε στα Τρίκαλα όπου οι παρέες γλέντησαν..
με μουσικές και χορούς, έψησαν και ήπιαν κρασί και ξέχασαν για λίγο έστω την κρίση που μαστίζει τη χώρα και έβαλε τους κατοίκους στην στενωπό της λιτότητας.
Στα Τρίκαλα βρήκαμε τρεις φωτιές που είχαν μοιραστεί κατά ηλικία. Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο Πλατύ όπου κι εκεί είδαμε φωτιές και κατοίκους να εκμεταλλεύονται την ήπια βραδιά και το γλέντι συνεχίστηκε ως αργά.
Στο τέλος βρεθήκαμε στην Αλεξάνδρεια, στο γλέντι του ουζερί ΙΔΙΟΜΕΛΟ όπου ο ιδιοκτήτης του Ηρακλής Σπανός φρόντισε να διασκεδάσει ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του με ορχήστρα χάλκινων και νόστιμους μεζέδες. Ο κόσμος διασκέδασε, χόρεψε και ικανοποιημένος έκλεισε την μέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: