Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η Α.Τ.Ε. ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Β.Ζ.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει η νέα οικονομική χρήση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), η οποία στο πρώτο τρίμηνο καταγράφει κέρδη 1,48 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,205 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εταιρία έχει ως στόχο την επανάκτηση του 100% της ελληνικής αγοράς ζάχαρης, ενώ κατάφερε στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, να περιορίσει τις ζημίες προ φόρων σε 25,823 εκατ. ευρώ, έναντι 38,345 εκατ. ζημιών στην προηγούμενη χρήση.
Βέβαια, το μέλλον της ΕΒΖ θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις της ΑΤΕ, η οποία πιέζεται από την τρόικα για να απεγκλωβιστεί το ταχύτερο δυνατόν από τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές της, όπως επιβεβαίωσε ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της τράπεζας στη γενική συνέλευση κ. Νίκος Κέζος. Για την τόνωση της τευτλοκαλλιέργειας η διοίκηση διεκδικεί και..
εκτιμά ότι θα το καταφέρει οι τευτλοπαραγωγοί να ενταχθούν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης το 2012 με το οποίο θα λαμβάνουν επιδότηση 60 ευρώ το στρέμμα από 34 ευρώ το στρέμμα που λαμβάνουν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία ολοκληρώνεται το 2011.
Ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Χρυσόστομος Γερούκης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων εξήγησε ότι η κερδοφορία του α’ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης θα καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις ζημίες στα 6εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις το α’ τρίμηνο του 2010 για τον όμιλο ήταν 62,969εκατ. ευρώ, μειωμένες συγκριτικά με τα 74,533εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2009/2010. Το α’ τρίμηνο η εταιρία ΕΒΖ παρουσιάζει κύκλο εργασιών 50,925εκατ. ευρώ , μειωμένο έναντι 54,132εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ οι ζημίες είναι περιορισμένες σε 4,205 εκατ. ευρώ, σε σχέση με -6,017εκατ. ευρώ περσινό α’ τρίμηνο. Στη χρήση που έκλεισε τον Ιούνιο του 2010 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΒΖ αυξήθηκε κατά 28,76% και διαμορφώθηκε σε 257,352εκατ. ευρώ ,έναντι 199,868εκατ. ευρώ και της εταιρίας ανήλθε σε 182,843εκατ., έναντι 147,676εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση 2010/2011 εκτιμά ότι θα κλείσει με περαιτέρω αύξηση πωλήσεων που θα φθάσουν σε 280εκατ. ευρώ ο όμιλος και 205εκατ. ευρώ για την εταιρία, ενώ ο όγκος θα ανέλθει σε 388.619 τόνους ζάχαρης για τον όμιλο και 318.064τόνους για την εταιρία.
Ανέφερε ότι οι ζημίες θα ήταν λιγότερες αλλά διαπίστωσαν κάποια «λογιστικά μαγειρέματα» που αύξησαν τις ζημίες κατά 9εκατ. ευρώ, λόγω επανεκτίμησης των παγίων και του κτιρίου της οδού Κουντουριώτη και κάποιες επισφάλειες τους παρελθόντος από εξαγωγές που έγιναν σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Επισήμανε ότι η ΕΒΖ ήδη κατέχει έναν μερίδιο στην ελληνική αγορά της τάξης του 60% και η όποια μείωση της παραγωγής, θα καλύπτεται με φασόν παραγωγή και εισαγωγή ζάχαρης, έτσι ώστε να κατακτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς. Το στόχο αυτό τόνισε ότι εξυπηρετεί η στρατηγική συνεργασία που συνήψε με την βρετανική εταιρία διακίνησης βασικών αγροτικών προϊόντων και εμπορευμάτων ED & F Man, η οποία θα διαθέτει στη χώρα ζάχαρη, αποκλειστικά μέσω της ΕΒΖ, ενώ με τη γαλλική Crιstal Union και τη γερμανική εταιρία Nordzucker συνεργάζεται για φασόν παραγωγή ζάχαρης από τις οποίες ήδη έλαβε 80.000 τόνους , 60.000 τόνους ζάχαρης από τη Σερβία και 90.000τόνους παρήγαγε η ίδια.
Επίσης χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη για την ευρωπαική ζάχαρη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία και η Ινδία , λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η διοίκηση πρότεινε μείωση των αμοιβών των μελών του δ.σ. κατά 12%, ενώ η συνολική δαπάνη που καταβλήθηκε στην απελθούσα χρήση ήταν περίπου 333.000 ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Γερούκης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, Μανόλης Λαγογιάννης έκανε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της υφιστάμενης διοίκησης και ζήτησε να απομακρυνθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά « απαλλάξτε μας από την παρουσία σας». Υποστήριξε ότι η διοίκηση είναι «ανεύθυνη», «κατώτερη των περιστάσεων» και την κατηγόρησε ότι για το μόνο που φροντίζει είναι οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων. Κατηγόρησε τη διοίκηση και την ΑΤΕ γιατί δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο της βιοαιθανόλης και δεν παρουσίασαν το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είχαν προαναγγείλει όταν είχαν αναλάβει τη διοίκηση. Ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ κ. Κέζος απαντώντας στον κ. Λαγογιάννη τόνισε ότι εάν είχε προχωρήσει το project για τη βιοαιθανόλη, «τώρα θα είχε κλείσει η ΕΒΖ».
Για την ΑΤΕ, ο κ. Κέζος ανέφερε ότι χρειάζεται αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά η τροίκα βάζει όρους , όπως μείωση ενεργητικού και αμοιβών και απεμπώληση των μη χρηματοπιστωτικών εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: