Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ένας ακόμη συνδυασμός ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Βέροιας. Πρόκειται για την νεοσυσταθείσα «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για το Δήμο Βέροιας» που αποφάσισε, στη δεύτερη συνάντηση μελών της που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην ‘Εληά’, να ιδρύσει δημοτική παράταξη (πιθανόν με το ίδιο όνομα ή με το όνομα «Συμμαχία για την αλλαγή στο Δήμο Βέροιας») και να καταρτίσει ψηφοδέλτιο.
Στην κίνηση συμμετέχουν...
...μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και διάφοροι άλλοι ενεργοί πολίτες. Στόχος της προσπάθειας είναι να έχει μια παρέμβαση στα δημοτικά πράγματα και να εξασφαλίσει μια εκπροσώπηση της Πρωτοβουλίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του διευρυμένου Δήμου Βέροιας, μέσω της οποίας θα εκφράζονται οι ανησυχίες και οι προτάσεις των μελών της.
Στη σύσκεψη της Τετάρτης παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης και ο κανονισμός λειτουργίας της. Αμφότερα υπέγραψαν 34 από τα παρόντα μέλη της κίνησης, ενώ η συγκέντρωση των υπογραφών συνεχίζεται. Επόμενο βήμα θα είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίου, σε συνάντηση όσων υπέγραψαν που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βέροια. Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία δύο επιτροπών, της Επιτροπής προγράμματος και της Επιτροπής υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα ασχοληθούν με την κατάρτιση του προγράμματος και του ψηφοδελτίου του συνδυασμού.
Παρουσιάζοντας την διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, ο κ. Δημ. Χαμπίδης (από τον ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για μια «άλλη κατεύθυνση», για «άλλη αντίληψη», για «λογική της ενεργού συμμετοχής του πολίτη» σε θέματα που τον αφορούν. Και, δίνοντας το στίγμα της κίνησης, είπε: «Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ριζοσπαστική και οικολογική δύναμη αντίστασης και εναλλακτικής διεξόδου σε τοπικό επίπεδο. Θέλουμε να αντιπαλέψουμε τη χρεοκοπημένη λογική που κυριάρχησε για μια μεγάλη περίοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση - ώστε να θεωρείται από τους πλέον διεφθαρμένους θεσμούς στη χώρα - τη λογική που έβαζε και βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και από το φυσικό περιβάλλον. Τη λογική που θέλει τους δημότες παθητικούς δέκτες των κυρίαρχων αντιλήψεων και απλούς θεατές των αποφάσεων όσων ανέλαβαν να διοικούν τους Δήμους ως προέκταση των μηχανισμών του κράτους». Ο κ. Χαμπίδης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή στους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και ευαισθητοποιούνται στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της περιοχής, σε αυτούς που πλήττει το μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα, σε αυτούς που αντιλαμβάνονται πως με τον ‘Καλλικράτη’ νέα προβλήματα με νέες προκλήσεις δημιουργούνται στην αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στους στόχους της προσπάθειας, είπε: «Επιδίωξή μας είναι η συγκρότηση αυτοδιοικητικού ενωτικού σχήματος ευρύτερης αποδοχής. Επιδίωξή μας είναι η ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και ανατροπή του σχήματος λήψης αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω στο αντίστροφο, ενισχύοντας την έννοια της συλλογικής διακυβέρνησης. Επιδίωξή μας είναι ένας Δήμος ανοιχτός στους πολίτες, με πλήρη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο των οικονομικών του, μακριά από τις πρακτικές αυθαιρεσίας και διαπλοκής. Επιδίωξή μας είναι ένας Δήμος που θα επενδύσει στην αειφορία και στην τοπικότητα, σε ό,τι αφορά την παραγωγή προς όφελος της ποιότητας ζωής των δημοτών».
Τόνισε, ακόμη, ότι «Ο Δήμος μας (και η πόλη μας) μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε λειτουργία, σε σχέδιο, σε ανάπτυξη, σε ποιότητα και αισθητική, να γίνει περισσότερο κοινωνικά αλληλέγγυος, πιο ανθρώπινος, πιο πράσινος και πλουραλιστικός-συμμετοχικός». Επεσήμανε, τέλος, ότι η κίνηση τοποθετείται «απέναντι σε Δημοτικές Αρχές που βολεύονται σε ένα δευτερεύοντα, συμπληρωματικό ρόλο που ορίζει η κεντρική εξουσία και που αρκούνται σε εύκολα έργα βιτρίνας της τελευταίας στιγμής» και τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ιεραρχεί ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των κατοίκων που πλήττονται περισσότερο (άνεργοι, νέοι κ.λ.π.), στην κατεύθυνση της οικολογικής ανασυγκρότησης του Δήμου και της πόλης, της αυτοοργάνωσης και της συμμετοχής.
Στη συνέχεια ο κ. Παν. Λογγινίδης (από τους Οικολόγους Πράσινους) παρουσίασε τους προτεινόμενους άξονες του Κανονισμού Λειτουργίας της κίνησης, με βασικό στόχο οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κάτω, από τους πολλούς και όχι από ένα πρόσωπο, τον Δήμαρχο. Τα τρία προταθέντα όργανα είναι η Γενική Συνέλευση των μελών του συνδυασμού, η Επιτροπή υποστήριξης που θα πλαισιώνει τον αιρετό και οι θεματικές ομάδες που θα έχουν συμβουλευτικό και εισηγητικό ρόλο. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η ανακλητότητα του εκλεγμένου μέλους, η εναλλαγή (μέσω παραίτησης υπέρ του επομένου στο μισό της θητείας του).
Στο πάνελ ήταν και ο κ. Γιάννης Αγγέλογλου, που έκανε λόγο για ανατροπή του δημαρχοκεντρικού συστήματος, μέσα στο οποίο «οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελα». Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Δοβρά κ. Χρ. Τσιούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: