Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Π.Α.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής την Περιφερειάρχη Μαρία Λιονή επισκέφθηκε χθες την Βέροια και είχε συνάντηση με το νομάρχη, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
Η επίσκεψη είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι αυτοδιοικητικοί και οι παραγωγικοί φορείς ενημερώθηκαν για τα κοινοτικά προγράμματα, τις δυνατότητες ένταξης, χρηματοδότησης και κατασκευής έργων και την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης ενώ από την πλευρά της η κ. Λιονή άκουσε με προσοχή τις προτεραιότητες του νομού και δεν έκρυψε την έκπληξή της για την δυσχερή θέση που βρίσκεται ο νομός. «Ήρθαμε στην Ημαθία, διότι έχουμε στόχο να ανοίξουμε έναν διάλογο ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τις αποκεντρωμένες μονάδες της. Θα λειτουργήσουμε σε όλα τα επίπεδα με διαφάνεια και θα ζητήσουμε από εσάς συνεργασία και διάλογο» τόνισε η κ. Λιονή.
Στην χθεσινή διαδικασία τα στελέχη της Περιφέρειας ενημέρωσαν τους δημάρχους για το ποια έργα του Γ’ ΚΠΣ έχουν εκκρεμότητες και πρέπει να κλείσουν για να εκταμιευτούν τα χρήματα και αμέσως μετά άνοιξε μια κουβέντα για το ΕΣΠΑ.
Οι προτεραιότητες της Ημαθίας
Για το ΕΣΠΑ η κ. Λιονή σημείωσε ότι παρουσιάζει καθυστερήσεις και στόχος της κυβέρνησης είναι η απλούστευση των διαδικασιών ένταξης έργων αλλά και ο επανασχεδιασμός του προγράμματος. Τα βασικά έργα που διεκδικεί η Ημαθία τέθηκαν από το Νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Επιγραμματικά, ο νομάρχης υπογράμμισε ότι πρώτης προτεραιότητας έργα είναι η επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, ο καθαρισμός της Τάφρου 66, η αποπεράτωση του οδικού άξονα Βέροια – Σκύδρα και η βελτίωση του οδικού άξονα Βέροια – Βεργίνα, η άρση επικινδύνων σημείων στον οδικό άξονα Πλατύ – Τρίκαλα – Κλειδί και η κατασκευή δυο δημοτικών σχολείων (ένα στα Ριζώματα κι ένα στη Νάουσα).

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης πρόσθεσε ακόμη ότι μέσα από το Νομαρχιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί η βελτίωση του οδικού άξονα Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά και μέρος της μελέτης για την χάραξη του οδικού άξονα Αλιάκμονας – Δάσκιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Νομαρχία έχει διαθέσιμα δυο οικόπεδα για την ανέγερση σχολείων (για γυμνάσιο στα Γιοτζαλίκια, και δημοτικό στο Παλιό Κτηνιατρείο) και προσπαθεί να αγοράσει άλλα δυο, ένα στην Αλεξάνδρεια κι ένα στην Βέροια (στον Περιφερειακό) για την ανέγερση δημοτικών σχολείων.
Για το μεγάλο θέμα του οδικού άξονα Βέροιας – Σκύδρας η κ. Λιονή σημείωσε ότι βρίσκεται στην φάση των απαλλοτριώσεων και ότι τον Μάρτη θα αποφασιστούν από την δικαιοσύνη τα τελικά ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν. Η κ. Λιονή παραδέχθηκε ότι το ύψος των αποζημιώσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο, το χαρακτήρισε «χρυσάφι» και πρόσθεσε ότι θα καλύψει τα 2/3 του προϋπολογισμού του έργου (μόλις το 1/3 των χρημάτων είναι για την κατασκευή του έργου). Η κ. Λιονή τόνισε ότι η Περιφέρεια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στις δικαστικές μάχες του Μαρτίου ώστε οι τελικές τιμές να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια.

Όσον αφορά την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας έγινε γνωστό ότι η μελέτη δεν επικυροποιήθηκε και το έργο δεν έχει ωριμότητα.
Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι δήμαρχοι οι οποίοι έθεσαν έργα που αφορούν τους δήμους τους.

Η κ. Ουσουλτζόγλου στάθηκε στο Θεματικό Πάρκο που οραματίζεται ο δήμος Βέροιας.
Ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός έθεσε την υποστήριξη του προγράμματος «Βέρμιο», την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και τον εξοπλισμό του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων και αμέσως μετά έδωσε αναλυτικό υπόμνημα στην κ. Λιονή, με έργα και προτεραιότητες του δήμου του. Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Χαράλαμπος Γκιόνογλου ζήτησε καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ.
Οι δήμαρχοι Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Δοβρά έθεσαν το έργο της αποχέτευσης που είναι προϊόν της διαδηματικής τους συνεργασίας. Ο δήμαρχος Ανθεμίων πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνουν αναπλάσεις στα Ανθέμια για τουριστικούς σκοπούς ενώ ο συνάδελφός του της Ειρηνούπολης στάθηκε στην περιβαλλοντική μόλυνση της Τάφρου 66 και στην χρηματοδότηση πομόνων για απεγκλωβισμό του τομέα ύδρευσης από τα νερά του Αλιάκμονα.
Το έργο της αποχέτευσης των δήμων τους έθεσαν και οι δήμαρχοι Αντιγονιδών και Αποστόλου Παύλου, με τον κ. Νεστορόπουλο να προσθέτει και την ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Νέας Νικομήδειας.
Ο δήμαρχος Μακεδονίδας Γιάννης Δάλλας τόνισε ότι θα πρέπει να στραφούν κονδύλια προς την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με την στροφή σε βιολογικές και σύγχρονες καλλιέργειες και προς την αξιοποίηση των χιλιάδων επισκεπτών με την δημιουργία τουριστικών υποδομών. Ο κ. Δάλλας επεσήμανε ακόμη ότι η Ημαθία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και για την διαχείριση των απορριμμάτων διότι ως νομός δεν έλαβε ποτέ χρήματα γι αυτό τον τομέα.
Ο δήμαρχος Μελίκης Κώστας Καρέλης επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν χρήματα για την αναστύλωση των αρχαίων ανακτόρων και για την διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων.
Τέλος ο δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης έθεσε για ακόμη μια φορά το θέμα της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου του Παλαιοχωρίου σε εμπορευματικό.
Ραντεβού με την Οικολογική ΟμάδαΣτην σύσκεψη τον λόγο ζήτησε και πήρε και το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Νίκος Ασλάνογλου. Ο κ. Ασλάνογλου άσκησε κριτική στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τόνισε ότι πετάχτηκαν χωρίς αποτέλεσμα χρήματα σε αποκαταστάσεις χωματερών, αναφέρθηκε στις παράνομες αμμοληψίες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου στο νομό. Απαντώντας η κ. Λιονή ζήτησε συνάντηση με τον κ. Ασλάνογλου και τις επόμενες ημέρες θα οριστεί το ραντεβού.
Συνάντηση με τους αγρότες
Η κ. Λιονή κατά την άφιξή της συναντήθηκε και με εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι περίμεναν να συναντηθούν με το Νομάρχη. Οι εκπρόσωποι της «Αυθόρμητης Κίνησης» έθεσαν στην Περιφερειάρχη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις πληρωμές των προϊόντων τους.

Ο Τάσος Χαλκίδης τόνισε στην κ. Λιονή ότι ενώ οι Συνεταιρισμοί έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τις βιομηχανίες, δεν τα καταβάλουν στους παραγωγούς. «Ασκήστε πίεση να πληρωθούμε. Σύντομα ξεκινάμε τη νέα χρονιά και δεν έχουμε πληρωθεί τα χρήματα της προηγούμενης» σημείωσε ο κ. Χαλκίδης. Η κ. Λιονή ζήτησε εγγράφως το αίτημα των αγροτών για να το προωθήσει στο υπουργείο.
Σύσκεψη στο Επιμελητήριο
Στο Επμελητήριο Ημαθίας η κ. Λιονή συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και συζήτησε μαζί τους θέματα ανταγωνιστικότητας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

<< Σύσκεψη στο Επιμελητήριο
Στο Επμελητήριο Ημαθίας η κ. Λιονή συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και συζήτησε μαζί τους θέματα ανταγωνιστικότητας. >>
ME TON OΥΡΣΟΥΖΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΟΙ OΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ MONO ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;