Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Μ. ΛΙΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Ημαθίας επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα. Μαρία Λιονή μαζί με τους συνεργάτες της, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Βέροια.
Ουσιαστική και χωρίς καθυστέρηση ήταν η συζήτηση – ενημέρωση που είχε η κ. Λιονή από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαο Ουσουλτζόγλου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, ο Πρόεδρος του 4ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Τσιλογιάνης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας- Αλεξάνδρειας κ. Δημήτρης Ταχματζίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ημαθίας κ. Δημήτρης Μάτζιος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης κ. Κωνσταντίνο Παπαοικονόμου. Επίσης παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ Αβραάμ Ευφραιμίδης και το μέλος κ. Θωμάς Χαρίσης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων που θα δώσουν οικονομική ανάσα στο Νομό Ημαθίας.
Κοινή διαπίστωση των τοπικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με την αγορά της Κουλούρας, την οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ουσουλτζόγλου κατέληξε να είναι ένα «κουφάρι».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της Αγοράς της Κουλούρας καθώς επίσης και την μετατροπή του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας σε εμπορευματικό κέντρο.
Πρόκειται για δυο έργα που θα βοηθήσουν την Ημαθία να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει την τελευταία δεκαετία.
Ανατρέχοντας σε αριθμούς ο κ. Ουσουλτζόγλου ανέφερε ότι από τη δεκαετία του ’90 έως και σήμερα χάθηκαν 8.000 θέσεις εργασίας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε. Ο νομός έχει ανάγκη από αναπτυξιακά έργα και όχι έργα βιτρίνας», είπε μεταξύ άλλων ο κ Ουσουλτζόγλου και πρόσθεσε: « Για παράδειγμα είναι ανάγκη στην Ημαθία να δημιουργηθούν βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, όπως στο Δήμο Πλατέος αλλά και στο Δήμο Δοβρά, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρούνται οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι».
Καταλήγοντας ο κ. Ουσουλτζόγλου πρότεινε την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με την έγκριση των αδειών και την άμεση εκταμίευση των επιχορηγήσεων για πιστοποιημένες δαπάνες.
Τη θέση του ΤΕΕ σχετικά με την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ επανέλαβε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, υπενθυμίζοντας ότι το ΤΕΕ είναι κατά της θέσης 12.
Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητες ο κ. Ουρσουζίδης πρόσθεσε την επιτάχυνση των εργασιών που αφορά την κατασκευή της επαρχιακής οδού Βέροιας- Σκύδρας.
Σωστό σχεδιασμό για την ορθολογική υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων ζήτησε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Τσιλογιάννης, ενώ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου πρότεινε την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου, για να μπορέσει η Ημαθία να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο κ Ταχματζίδης μιλώντας με αριθμούς ενημέρωσε την κ. Λιονή ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα χάθηκαν 100 θέσεις εργασίας.
Για τον τομέα της προβολής της Ημαθίας, μίλησε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μάτζιος, ο οποίος πρότεινε την δημιουργία συνολικών δράσεων μεταξύ όμορων δήμων, αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας.
Διευκρινήσεις για τα θέματα που τέθηκαν ζήτησε τόσο η κ. Λιονή όσο και οι συνεργάτες της από του συμμετέχοντες στην σύσκεψη.
Η κα. Περιφερειάρχης δήλωσε πως τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της μετά την αναλυτική ενημέρωση που είχε θα δει τα θέματα ένα- ένα ξεχωριστά, ώστε να βοηθήσουν στην πραγματική ανάπτυξη της Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: