Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΟΔΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ


Διερευνητικού χαρακτήρα, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις, ήταν και η χθεσινή, δεύτερη, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη νέα σοδειά βαμβακιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προεδρία της υπουργού κ. Κατερίνας Μπατζελή και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών και συνεταιριστικών φορέων του κλάδου.
Η συζήτηση περιστράφηκε για τις ρυθμίσεις που πρόκειται να περιλαμβάνει η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία της αγοράς βαμβακιού τη φετινή εκκοκκιστική περίοδο. Εξετάσθηκε, επίσης, το θέμα των ελέγχων που θα διενεργούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις παραδώσεις σύσπορου βαμβακιού από τους καλλιεργητές στα εκκοκκιστήρια, προκειμένου να καταβληθεί η συνδεδεμένη με την παραγωγή του προϊόντος κοινοτική ενίσχυση.
Από πλευράς εκκοκκιστικών επιχειρήσεων δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί καθώς όλοι, όπως τονίστηκε, πληρώθηκαν μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της περσινής εκκοκκιστικής περιόδου.
Πάντως, εκείνο που διαφάνηκε από τη σύσκεψη είναι ότι, η περυσινή άνοδος των τιμών παραγωγού, σε συνδυασμό με την πλήρη είσπραξη της συνδεδεμένης με την παραγωγή του προϊόντος κοινοτικής ενίσχυσης (80,5 ευρώ το στρέμμα), ενδεχομένως να οδηγήσει φέτος σε αύξηση των προς καλλιέργεια εκτάσεων με βαμβάκι και σε υπέρβαση της ανώτατης εγγυημένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκτασης (πλαφόν) των 2.500.000 στρεμμάτων. Τυχόν υπέρβαση συνεπάγεται περιορισμό της συνδεδεμένης-στρεμματικής ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: