Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ: MEA CULPA Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Πριν από 5 μήνες ο ελληνικός λαός έδωσε ευρεία νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες έτρεφαν την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση θα διαφοροποιόταν από τη ΝΔ ασκώντας μια πιο προοδευτική, πιο φιλολαϊκή και σε τελική ανάλυση μια πιο δίκαιη πολιτική. Ανάμεσα σε αυτούς που χάρηκαν για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές συγκαταλέγομαι κι εγώ, άσχετα αν ανήκα ως τότε στον πολιτικό χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.
Σήμερα, παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τη κυβέρνηση να εξαγγέλλει και να εφαρμόζει την πιο σκληρή, πιο άδικη κι ανελέητη οικονομική πολιτική της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Η περιβόητη προεκλογική δήλωση του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» ηχεί στα αυτιά μας θλιβερά, αφού τελικά αποδεικνύεται καθημερινά ότι με τη φράση αυτή εννοούσε τα λιγοστά χρήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι υποσχέσεις για αυξήσεις πάνω από το πληθωρισμό – άσχετα αν ποτέ δεν πίστεψα προσωπικά την προεκλογική παροχολογία – αντικαταστάθηκαν σύντομα από πάγωμα μισθών και περικοπές επιδομάτων που συρρικνώνουν το εισόδημα των εργαζομένων κατά δραματικό τρόπο. Οι «υπερασπιστές» του 14ου μισθού αποκρύπτουν πως αυτός ακόμα κι αν δεν καταργηθεί - ενδεχόμενο που φαντάζει κάπως απίθανο σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ – θα χαθεί οριστικά μέσα από τις περικοπές των επιδομάτων (ήδη έχει γίνει περικοπή 10% και έπεται άμεσα και νέα με το συνολικό ψαλίδι να φθάνει στο 20%). Άρα δε μιλάμε για το 14ο μισθό επί της ουσίας αλλά για το 13ο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ το πλήγμα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα είναι τεράστιο, καθώς μέσα σε λίγες μέρες θα χαθεί επί της ουσίας τόσο ο 14ος όσο και ο 13ος μισθός, με την έννοια ότι τα λεφτά που θα λείψουν αντιστοιχούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων σε δύο βασικούς μισθούς.
Η κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί πλήρως με τους πιο συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ε.Ε. και κατασπαράζει το πενιχρό εισόδημα των μισθωτών, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο φτωχοί και οι πιο χαμηλόμισθοι στην Ευρωζώνη. Έτσι η περιβόητη αναδιανομή του εισοδήματος έδωσε τη θέση της στην πιο βάρβαρη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να διευρύνει τη φορολογική βάση εκεί που θα έπρεπε, στους έχοντες και κατέχοντες, αλλά για μια ακόμα φορά καλεί τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους να σφίξουν το ζωνάρι. Η επερχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και το σαφάρι της αύξησης του φόρου στα καύσιμα είναι πέρα για πέρα άδικες και ισοπεδωτικές, θα ακολουθηθούν από τεράστιο κύμα ακρίβειας, οδηγώντας την παγωμένη αγορά σε μαρασμό.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερη, δε διαφέρει επί της ουσίας από τις πολιτικές της ΝΔ και βυθίζει τη χώρα σε μακρά περίοδο ύφεσης. Εξανεμίζει την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων, οδηγώντας σύντομα τις μικρομεσαίες και όχι μόνο επιχειρήσεις σε απολύσεις και λουκέτο. Ως επακόλουθο η ανεργία τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί δραματικά. Ταυτόχρονα από την οικονομική πρόταση της κυβέρνησης απουσιάζει παντελώς το αναπτυξιακό κομμάτι, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος. Προσωπικά δε διαβλέπω καμία αναπτυξιακή προοπτική σε όσα έχουν εξαγγελθεί έως σήμερα.
Αυτή η οικονομική πολιτική μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω και στον οικονομικό και στον ασφαλιστικό τομέα. Εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τους οδηγεί στη νέα φτώχεια. Μέρα με τη μέρα και αλλάζουμε προς το χειρότερο και βουλιάζουμε στο τέλμα της ύφεσης και της φτώχειας. Αυτή η πολιτική είναι επιτακτική ανάγκη να αποκρουστεί από τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα.
Η προσωπική μου στάση σήμερα, η θέση μου είναι δίπλα στον κόσμο του μόχθου και της εργασίας που δοκιμάζεται. Δεν επιθυμώ έναντι οποιουδήποτε προσωπικού ωφελήματος να παράσχω στήριξη στην κυβέρνηση. Η προσέγγισή μου με το χώρο του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται μέγα σφάλμα. Κι επειδή πάντοτε πίστευα ότι δεν αρκεί κανείς να διαπιστώνει τα σφάλματά του αλλά πρέπει και να τολμά με κάθε κόστος να τα διορθώνει γνωστοποιώ στη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας την αποχώρησή μου από το κυβερνών κόμμα, παραμένοντας ενεργός πολίτης στο μετερίζι των αγώνων του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Παναγιώτης Η. Χατζησάββας
Εκπαιδευτικός

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΥΝΤΡΟΦΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ! ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΗΠΑ, ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΜΕ! ΓΙ ΑΥΤΟ "ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕ"!!!!!

Ανώνυμος είπε...

......κάποιος,κάπου ,χθές, δεν αντέχει ,ανοίγει το παράθυρο και φωνάζει.
ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΑΚΑΣ...
ξαναφωνάζει...
ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΑΚΑΣ....
και τότε ακούγονται πολλές φωνές, απο παντού...
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ....
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ....

ΥΓ1 Το ρεφραίν του τραγουδιού το θυμάσαι?????...
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ,ΑΡΓΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΛΙΓΟ ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΛΙΓΟ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ. ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΚΙΕΣ.
ΕΓΩ ΚΡΙΝΩ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΩΡΑ.

Παναγιώτης Χατζησάββας είπε...

Αγαπητέ φίλε ανώνυμε,
το τι θα σκεφτεί, το τι θα πει και το τι θα γράψει ο καθένας δε με αφορά για δυο λόγους. Πρώτα γιατί είχα έντονο συνειδησιακό πρόβλημα για να παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ με βάση κυρίως την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Και δεύτερον γιατί έμαθα στη ζωή μου από παιδί οι πράξεις και οι αποφάσεις μου να μην υπαγορεύονται από τρίτους.
Όταν προσέγγισα το ΠΑΣΟΚ είπαν ότι το κάνω για ιδίον όφελος. Σήμερα τους διαψεύδω. Κάτι θα βρουν να πουν είμαι σίγουρος και δεν αναφέρομαι σε πρώην συντρόφους μου στο ΣΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Χ"Σάββα, τελικά η πολιτική σου αντίληψη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ενός τρίχρονου.
Δηλαδή, ...
Αφού διαπίστωσες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια παιδική χαρά για παιδάκια με εμμονές, την έκανες στο πασοκ για να βρεις τη λύτρωση.
Εκεί (στο πασοκ) τα παιδάκια με το χαρούμενο πρόσωπο δεν σου έδιναν τα παιχνίδια τους και τώρα στεναχωρημένο πήρες τους δρόμους και ζητάς παρηγοριά και σχώρεση.

Χ"Σάββα, άκου πως παίζει το πράγμα, μπας και καταλάβεις ότι ενηλικιώθηκες και πρέπει κάποτε να αφήσεις τις παιδικές χαρές για να σε καλωσορίσουμε στον πραγματικό κόσμο.

Βήμα πρώτο:
Απαντάς στον εαυτό σου τα παρακάτω
1. Ανεξάρτητα από το τι έλεγε το πασοκ, ο συριζα ή το κκε, εσύ πίστευες πριν τις εκλογές ότι η χώρα χρειάζεται απλά κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις για να συνεχίσει τον δρόμο της προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση κτλ κτλ;

2. Ανεξάρτητα από το τι λένε το πασοκ, ο σύριζα, το κκε κτλ, εσύ ως απλός πολίτης πιστεύεις ότι η χρεοκοπία της χώρας είναι ένας μύθος ή μια πραγματικότητα;

3. Ανεξάρτητα από το τι λένε, πασοκ, κκε ή σύριζα, εσύ μπορείς να φανταστείς την πορεία της χώρας στο μέλλον μέσα από την υπάρχουσα δομή και τι είδοδυς πορεία μπορεί να είναι αυτή;

θα μπορούσαμε βέβαια, προκειμένου να επισπευσθεί η "ενηλικίωση" σου, να προσθέσουμε άλλες 97 ερωτήσεις, αλλά τόση σημασία δεν έχει τι θα απαντήσεις.

Σημασία έχει να περάσουμε στο δεύτερο βήμα:

Απαντάς στη μια και μοναδική ερώτηση και στη συνέχεια κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Αν δεις τίποτα κοκκινίλες στα μάγουλα, μη πάει ο νου σου στο κακό. Είναι καλό σημάδι, ότι έχεις αγνή ψυχή και πολλά περιθώρια να φανείς πραγματικά χρήσιμος στην κοινωνία, εφόσον συνεχίσεις να θεωρείς ότι οι απόψεις σου έχουν τόση βαρύτητα για την κοινή γνώμη, ώστε να δικαιολογείται η εμμονή σου να τις κοινοποιείς προς δημοσίευση σε όλα τα ΜΜΕ του νομού.

Κρίσιμη ερώτηση λοιπόν

Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι όλα όσα γράφεις δεν ενδιαφέρουν περισσότερους από όσους μπορείς να μετρήσεις κοιτώντας την ανοικτή παλάμη στραμμένη στο πρόσωπο σου (του ενός σου χεριού);

Υ.Γ.
Κάτι μου λέει, ότι οι σύντροφοι σου στον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖα κτλ, δεν θα σε κουράσουν με πολλές διαδικασίες για την επάνοδο σου στους κόλπους τους.
Αν πάλι κάνω λάθος, ρίξε ένα τηλέφωνο στον Αλέξη και θα καθαρίσει αυτός.

Παναγιώτης Χατζησάββας είπε...

Αν είχες το θάρρος να μην κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου θα έπαιρνες και τις απαντήσεις που ζητάς.