Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Π. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Επιμένει και επιχειρηματολογεί υπέρ της κατασκευής του θεματικού πάρκου δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Παυλίδης.
Όπως γράφει η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο αντιδήμαρχος υπερασπίστηκε την άποψη της διοίκησης λέγοντας ότι η πόλη θα έχει πολλαπλά κέρδη.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ
Το ρόλο της ταυτότητας της περιοχής ως του κέντρου του Μακεδονικού Πολιτισμού θα διεκδικήσει το θεματικό πάρκο, που ανακοίνωσε ο δήμος της Βέροιας, με την προμελέτη του να έχει ήδη συζητηθεί, σε πρώτη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Π. Παυλίδης, αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών, μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Αιχμής και κατηγορηματικά απέρριψε πως είναι ουτοπικό το όραμα.
«Ούτε ξαφνικά το φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στέλνουμε «γράμμα στο Θεό», δήλωσε. Και συνέχισε, λέγοντας πως το δημοτικό συμβούλιο ήδη από το 2008 είχε αποφασίσει την ένταξη της ιδέας στον τότε «Ξένιο Δία» και αφού είχαν προηγηθεί επαφές με τους φορείς του δήμου, τις επαγγελματικές ενώσεις και τους επιστημονικούς συλλόγους.
Ομοίως, ο ίδιος μαζί με τη Δήμαρχο, επισκέφθηκαν επανειλημμένως, για το ίδιο ζήτημα, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και κάθε έχοντα θεσμική σχέση, αρχαιολογικές υπηρεσίες, το ΤΕΕ κ.α. Και επειδή, όπως άλλωστε παρουσιάστηκε στην προμελέτη, το θεματικό πάρκο έχει επιμέρους τμήματα, για κάθε τμήμα ξεχωριστά αποφάνθηκαν ειδικοί, όπως για το ιστορικό και για το αρχαιολογικό του μέρος, για τη γεωλογική του παράμετρο, με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, το τμήμα των χώρων αναψυχής, εκθεσιακών χώρων κλπ.
Ήδη, από τις 31 Αυγούστου 2008, στο υπουργείο Ανάπτυξης υπήρξε σχετική ενημέρωση. Φυσικά, επειδή εντυπωσιάζει η αρτιότητα της προμελέτης που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος εξήγησε πως είχε προηγηθεί εξαιρετική προεργασία των εργαζομένων στο γραφείο της Αναπτυξιακής του Δήμου. Επομένως δεν εμφανίστηκε ως «κεραυνός εν αιθρία» η πρόταση.
Ο δήμος επιταχύνει και για το λόγο ότι πιστεύει στη συνεισφορά του πάρκου στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Με στόχο να καταστεί κέντρο έλξης του εγχώριου αλλά και του ευρωπαίου τουρίστα, τα αναμενόμενα οφέλη σε οικονομικό, πολιτιστικό και εθνικό επίπεδο θα είναι τεράστια.
«Ό,τι υποσχόμαστε το κάνουμε», τόνισε ο κ. Παυλίδης, απαντώντας στην ερώτηση των πιθανοτήτων να υλοποιηθεί ο στόχος και στο μεγάλο κόστος του(υπερβαίνει τα 21 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του).
Ο αντιδήμαρχος, στο σημείο αυτό άρχισε να βγάζει ειδήσεις. Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά και οι πόροι του θα προέρχονται από διαφορετικές πηγές, από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ, που «ανοίγει» σύντομα, άλλες κρατικές πηγές αλλά και από ιδιώτες. Ετοιμάζεται πυρετωδώς από την Αναπτυξιακή η οικονομοτεχνική μελέτη και στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ένα τμήμα του θα έλθει προς συζήτηση και έγκριση. Είναι αυτό που θα αναφέρεται στην περίφραξη του χώρου των 350 στρεμμάτων και θα αποτελεί το έναυσμα για την επίσπευση και άλλων τμημάτων του έργου.
Στην ερώτηση «γιατί στην περιοχή και δίπλα στο σκουπιδότοπο», απάντησε πως δεν θα πρέπει να ενοχλεί ο ΧΥΤΥ, εφ΄ όσον κατασκευαστεί εκεί, γιατί στην Ευρώπη, δίπλα σε ανάλογους χώρους λειτουργούν και οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
«Πρέπει κάποτε, οι Έλληνες, να ξεφύγουμε από τις λογικές με τις οποίες είμαστε μπολιασμένοι και που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια». Η κάθε δραστηριότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αν τηρείται αυστηρά οι νομοθεσία και λειτουργούν οι κανόνες, κανένα δεν πρόκειται να εμποδίσει η οποιαδήποτε αναπτυξιακή δραστηριότητα. Εξάλλου, συνυπολογίστηκαν οι παράγοντες της γειτνίασης με την Εγνατία, τη Βεργίνα, το ποτάμι, ώστε το σύνολο να είναι απολύτως ελκυστικό.
Έτσι λοιπόν, μπαίνουν οι βάσεις για την ολοκλήρωση ενός έργου με θεματική το Μ. Αλέξανδρο, αυτή την εμβληματική μορφή των Μακεδόνων, που προκαλεί τον παγκόσμιο θαυμασμό και που θα έχει τη μορφή ενός ολοκληρωμένου πάρκου, προσφέροντας μαζί με την ιστορία και τις εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις και αυτές της αναψυχής και της διασκέδασης.
-ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Το δεύτερο ζήτημα της συνομιλίας μας με τον κ. Παυλίδη ήταν η περίπτωση του επενδυτικού δανείου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και για το οποίο ο δήμος της Βέροιας συγκαταλέγεται στους ελάχιστους ελληνικούς δήμους που το παίρνουν.

Η διαδικασία προχωρά, επιλέγονται έργα, όπως η μεταφορά των ΚΤΕΛ, το πάρκιγκ στους Αγίους Αναργύρους, η γέφυρα Κούσιου (γιατί όταν κατασκευαστεί η γέφυρα, θα δημιουργηθούν πολλές ανάγκες πολεοδομικής υφής, όπως διάνοιξης δρόμων), η επένδυση στο ποτάμι της Βέροιας, νεοκλασικά κτίρια κλπ.
Αυτά όλα θα υποβληθούν και με πολύ αυστηρούς όρους, από τους ανθρώπους της Τράπεζας, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν και αναλόγως θα εκταμιεύονται χρήματα, ενώ στο μεταξύ θα προτείνονται και άλλα, που θα υποβάλλονται ως ώριμα βέβαια.
 Ένα «μυστικό» για τα επιλέξιμα έργα είναι η δυνατότητα απόσβεσής τους, πχ το πάρκιγκ είναι αυτό που θα φέρει και άμεσα έσοδα.
Το σχέδιο θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο τον ερχόμενο μήνα και σ΄ αυτό ο δήμος προσδοκά πολλά, για να ανασάνει οικονομικά, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και η Βέροια να αποκτήσει την ανάπτυξη που της ανήκει.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα κάνει; Εδώ δεν είναι ουτοπία ότι είναι Ανιδήμααρχος!

ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

αυτή η συνήθεια (χουντικό κατάλοιπο )
του < ο ανώνυμος είπε > πόσο μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά να πάμε μπροστά ιδιαιτέρως όταν έχει σημαντικές απόψεις.
Πως θα βρεθούνε τέλος πάντων μαζί κάποια άλλα μυαλά ρε παιδιά ......ανώνυμα.
Εκτός αν ο ανώνυμος είναι ένας.........

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο.
Τα επώνυμα γραπτά δεν λοίπουν. Δεν σου λέει τίποτα ότι προτιμούν την ανωνυμία; Επι χούντας, όπως λές, μπορούσες να κάνεις κριτική; Κι εάν έκανες, τι σε περίμενε θυμάσαι; Εγώ θυμάμαι. Σήμερα, σου αρέσει αυτό που ονομάζουν Δημοκρατία; Είναι; Πιστεύεις ότι μπορεί ελεύθερα κάποιος να πεί την άποψή του; Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία με τα ανώνυμα σχόλια, να εξωτερικαύει ο οποιοσδήποτε, αυτό που τον γονατίζει στην σημερινή παλιόγρια Δημοκρατία, έτσι που την κατάντησαν. Τα ιδοτελή σχόλια, πάλι είναι αμφανή. Οπότε ένας στοιχειωδώς λογικός, μπορεί να συνάγει συμπεράσματα. Σημεία των καιρών. Ανώνυμα στην χούντα, ανώνυμα και τώρα. Άρα;

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κατάλαβες,μπορείς να ανταλάσεις απόψεις, χωρίς να δηλώσεις ταυτότητα πιο ελεύθερα,χωρίς κομματική ταμπέλα ή προκατάλήψεις, το πράμα χαλάει οταν εκμεταλευόμενοι κάοιοι την ανωνυμία γίνονται υβριστές.
Και τέτοιοι στο παρελθόν υπήρξαν , αλλά τους αποβάλλαμε δια της πειθούς.-

Ανώνυμος είπε...

το πολύ δυο........

Ανώνυμος είπε...

KAI POIOS MAS LEEI EMAS OTI DEN EKPROSWPEITAI ALLA SYMFERONTA...