Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος με παραγωγικές προοπτικές, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τον μελισσοκομικό κλάδο άρχισαν να διοργανώνονται με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ημαθίας και του Δήμου Αλεξάνδρειας, αρχής γενομένης από τη δενδροφύτευση που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Νησίου.
Αναλυτικότερα, το πρωί της Κυριακής οι «Άνθρωποι της Μέλισσας», συγκεντρώθηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο, έκτασης περίπου τεσσάρων στρεμμάτων, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, στην κατεύθυνση προς Κρύα Βρύση, προκειμένου να φυτέψουν γύρω στα 310 δέντρα, τεσσάρων διαφορετικών ποικιλιών. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης, είναι ότι πέρα από τα καθαρά επαγγελματικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι μελισσοκόμοι, το δενδροφυτευμένο οικόπεδο αποτελεί πλέον για την περιοχή έναν καινούργιο «πνεύμονα» αναζωογόνησης του φυσικού περιβάλλοντος, αφού το εν λόγω οικόπεδο υπήρξε παλιότερα μπαζωμένος σκουπιδότοπος.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε με τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ημαθίας, Σταύρο Μουρατίδη, ώστε να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα του κλίματος της Κυριακής, μας είπε:
«…Ζητήσαμε την ευγενική συμβολή του Δήμου Αλεξάνδρειας στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε ουσιαστικά ένα όμορφο μελισσοκομικό πάρκο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει να δώσει πολλά σε ποιοτικό αλλά και πρακτικό επίπεδο σε όλους όσους αγαπούν τη μέλισσα και ζουν μέσα από αυτήν. Βέβαια ένα τέτοιο πάρκο στη θέση ενός παλιού σκουπιδότοπου αποτελεί και μια νέα ευκαιρία ζωής και για το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Κάπως έτσι μαζευτήκαμε την περασμένη Κυριακή το πρωί, γύρω στα 20 μέλη, στο οικόπεδο που μας παραχώρησε ο Δήμος, λίγο πιο έξω από το Νησί και φυτέψαμε περί τις 150 ακακίες, 80 περίπου σφενδάμες και άλλους 80 περίπου ιβίσκους και καραγάτσια. Και τα τέσσερα είδη είναι πλούσια σε γύρη και δίνουν εκλεκτό μέλι, αλλά και πέρα από όλα αυτά είναι και πρακτικά ευκολότερο για πολλούς μελισσοπαραγωγούς της περιοχής, να κινούνται στο χώρο τους, χωρίς να πρέπει να μετακινούν τα μελίσσια χιλιόμετρα ολόκληρα για κάποιες περιόδους του χρόνου. Τα δέντρα ανέλαβαν να τα ποτίζουν και να τα επιμελούνται τα μέλη του Συλλόγου και προσδοκούμε, σε μια πενταετία περίπου, να έχουμε έναν πανέμορφο χώρο, που θα λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής και εκδηλώσεων, πέρα από το καθαρά μελισσοκομικό αντικείμενο…».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου, ο Δήμος Αλεξάνδρειας προτίθεται να παραχωρήσει σταδιακά στο Μελισσοκομικό Σύλλογο Ημαθίας και άλλους παρόμοιους χώρους, ώστε σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, μεγάλο μέρος του Ημαθιώτικου κάμπου να αποκτήσει και περισσότερα μελισσοκομικά πάρκα.
Στην δενδροφύτευση της Κυριακής παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Χαράλαμπος Γκιόνογλου και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νησίου, Νίκος Σπανός.
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο δημαρχος αλεξανδρειας ειναι ικανος να βρισκεται στις πιο απιθανες εκδηλωσεις κοντα στους συμπολιτες του και για το λογο αυτο ειναι τοσο αγαπητος
αυτο ας το προσεξουν ολοι αυτοι που θελουν να τον διωξουν και να γινουν αυτοι βεζυρηδες στη θεση του
προσοχη

Ανώνυμος είπε...

ο δημαρχος αλεξανδρειας ειναι ικανος να βρισκεται στις πιο απιθανες εκδηλωσεις .....

το μεμπτό ομως είναι οτι απουσιάζει απο εκει που θάπρεπε να είναι.......
π.χ. στο Σύνδεσμο Υδρευσης η στον ΕΣΔΑ κτλ........