Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Την πρώτη θέση παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων. Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι οι Έλληνες πολίτες

Δυσοίωνο προβλέπουν το μέλλον τους οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των...
 Συντακτών».


Σε συντριπτικά ποσοστά δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον των ίδιων και της χώρας, θεωρούν ότι οδεύουμε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά και ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, παρά την ψήφιση του Μνημονίου 3, που πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει, διότι απέτυχε, και ζητούν την καταγγελία του.
Απαξιώνουν την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες και στην πρόθεση ψήφου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (29,5%, έναντι 26,5% της Ν.Δ.) στην αναγωγή ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στη δε παράσταση νίκης, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται με 46% έναντι 26% της Ν.Δ.

Πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος εκ των πολιτικών αρχηγών -έπεται ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων- ενώ ο έως τώρα δημοφιλέστερος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης πέφτει στην τρίτη θέση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τέταρτη.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας είναι ισόπαλος με τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 20%, ενώ προηγείται σταθερά ο «Κανένας» με 39%.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και σε δημοσκόπηση της Marc

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες και σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του iefimerida.gr.

Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων κομμάτων -κατά πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου.

Εκφράζουν θετική προδιάθεση (18,8%) απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.

Με σταθμισμένο δείγμα, χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, Νέα Δημοκρατία 26,2%, Χρυσή Αυγή 11,1%, ΠΑΣΟΚ 7,1%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,8%, ΚΚΕ 7,2% και άλλα κόμματα -αθροιστικά- 7,6%

Δεν υπάρχουν σχόλια: