Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Κάλεσμα /προκήρυξη της Ομάδας Αλλυλεγγύης και Δράσης

«Άϊντε θύμα, άΪντε ψώνιο,
άϊντε σύμβολο αιώνιo!
Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
θαρθει ανάποδα ο ντουνιάς»
Κώστας Βάρναλης


Η "ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ" συγκροτήθηκε από ενεργούς πολίτες, οι οποίοι από τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της κρίσης ευαισθητοποιήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των ολέθριων για τη χώρα και τους πολίτες συνεπειών της.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε...
ανθρωπιστική κρίση. Οι μνημονιακές πολιτικές με τα ολοένα και σκληρότερα μέτρα βυθίζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Ανεργοι , χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, , πολύτεκνες οικογένειες, ανασφάλιστοι βρίσκονται σε απελπισία. Παιδιά λιποθυμούν από πείνα, ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα που τους κρατούν στη ζωή, οι άστεγοι πληθαίνουν δραματικά. Η ανεργία γιγαντώνεται, κάθε μέρα απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι, καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Τα χαράτσια λεηλατούν τις ήδη πενιχρές απολαβές των λαικών στρωμάτων, οι τράπεζες απειλούν καθημερινά με κατασχέσεις, τα χαμηλά εισοδήματα υφίστανται την ακρίβεια και τη φοροληστεία. Το κοινωνικό κράτος διαλύεται, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλιση καταρρέουν, οι δήμοι χρεοκοπούν. Η δημόσια περιουσία εκποιείται.Ο πολιτισμός εμπορευματοποιείται αλλά και απαξιώνεται. Οι άνθρωποι αυτοκτονούν. Είναι μια άλλη μορφή βίας, σκληρή, απάνθρωπη και ανεξέλεγκτη, μια βία που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός εξαπολύει εναντίον του κόσμου της εργασίας.

Στον πόλεμο που ζούμε , αντιπαρατάσσουμε τη μεγαλύτερη αντίσταση, την αντίσταση της αλληλεγγύης.
Ορίζουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ως κοινωνική ευθύνη και τη διακρίνουμε από τη φιλανθρωπία η οποία δεν καταγγέλλει τις πολιτικές φτωχοποίησης, οπότε συνειδητά ή ακούσια συντελεί στη μακροημέρευση του υπάρχοντος άδικου συστήματος , που παράγει πολλά κέρδη για τους λίγους , φτώχεια και περιθωριοποίηση για τους πολλούς:

"η φιλανθρωπία κατευνάζει και απενοχοποιεί, η αλληλεγγύη αφυπνίζει και ενεργοποιεί"

Αντιτασσόμαστε στην αντικατάσταση του κράτους πρόνοιας και στην «ελεημοσύνη» πλούσιων «χορηγών», πιστεύοντας ότι η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων είναι υπόθεση του κράτους.

Μέσα από την αυτοοργάνωση , με την προσπάθεια ενεργοποίησης των θεσμών που υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν, με την πίεση για κοινωνική δικαιοσύνη , με την αλληλοβοήθεια, την ενημέρωση, με την επαφή και συνεργασία πανελλαδικά με δίκτυα αλληλεγγύης και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, θα εξασφαλίσουμε όσο μπορούμε την ΕΠΙΒΙΩΣΗ μας. Κι αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος.

Tη θεωρούμε εξάλλου ως απαραίτητη προϋπόθεση και για το δεύτερο στόχο μας την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της σημερινής πολιτικής και των εκφραστών της, για να μην παραδοθούμε ως κοινωνία στον κατακερματισμό, τον κανιβαλισμό, τον εκφασισμό, τον εφησυχασμό, τη μοναξιά και την απόγνωση.
Στόχος μας είναι επίσης να ανοίξουμε ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ μέσα από τις διαδικασίες της αλληλεγγύης που οδηγούν στη συνεκτικότητα και απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Στη θέση της μιζέριας και της μοιρολατρίας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, επιλέγουμε την αντίσταση και τη βούληση , να ορίζουμε ΕΜΕΙΣ τη δική μας μοίρα και να καθορίζουμε ΕΜΕΙΣ και όχι οι αγορές και οι υπηρέτες τους την ποιότητα ζωής μας.
Παράλληλα είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ανάπτυξης αντικοινωνικών φαινομένων, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, των ρατσιστικών, φασιστικών και εθνικιστικών τάσεων.

Το σύνθημα «ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» συμπυκνώνει τη λογική της παρέμβασής μας.
Καλούμε γι΄αυτό τους συμπολίτες μας να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ως την πρωταρχική προϋπόθεση να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των προβλημάτων που άδικα και άνισα φορτώνουν στις δικές μας πλάτες.
Σας ζητούμε να συμμετέχετε στις ήδη υπάρχουσες επιτροπές δράσης της ομάδας μας και να συμβάλλετε ώστε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε άλλους τομείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: