Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Βγήκαν τα μαχαίρια για τον διάδοχο του Ψωμιάδη στην Περιφέρεια

Του
Δημήτρη Κούρου


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την οριστική έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Τα… απόνερα μάλιστα της έκπτωσης φτάνουν μέχρι και την αυλή της ΝΔ.

Ο Παναγιώτης
 Ψωμιάδης και οι επτά χωρικοί αντιπεριφερειάρχες (ένας για κάθε περιφερειακή ενότητα), συναντήθηκαν για να εξετάσουν την επόμενη μέρα, σε ό,τι αφορά τόσο τον αντικαταστάτη του κ. Ψωμάδη στη διοίκηση της Περιφέρειας, όσο και την ηγεσία της περιφερειακής παράταξης. Απουσίαζε (δικαιολογημένα) μόνον ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ψωμιάδη, ακριβώς για να εξεταστεί η διαδικασία και οι προτάσεις για τον αντικαταστάτη του στη θέση του περιφερειάρχη για το υπόλοιπο της θητείας. Ο κ. Ψωμιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια και είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα αντικαταστάτης του, προτείνοντας αυτός να είναι ο αδελφός του και αναπληρωτής περιφερειάρχης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, Διονύσης Ψωμιάδης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, παρότι οι αντιπεριφερειάρχες αναγνώρισαν ότι υπάρχει ένα προσωπικό και ηθικό θέμα στην πρόταση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος θέλησε να ολοκληρώσει ο αδελφός του τη θητεία του, στον οποίο έχει εμπιστοσύνη και μέχρι σήμερα άλλωστε εκτελούσε τα καθήκοντα του περιφερειάρχη, αφού ο ίδιος ήταν σε αργία.

Ωστόσο, οι αντιπεριφερειάρχες έθεσαν τρία σημαντικά ζητήματα, στα οποία στήριξαν την άρνησή τους στο πρόσωπο του Διονύση Ψωμιάδη:

1.Νομικά ζητήματα: Και ο Διονύσης Ψωμιάδης έχει εκκρεμότητες δικαστικές και κινδυνεύει με αργία.

2.Πολιτικά ζητήματα: Ο Διονύσης Ψωμιάδης δεν είναι κομμάτι της ΝΔ και επίσης δε δίνει την προοπτική που απαιτείται από τον επικεφαλής της παράταξης, δηλαδή τον άνθρωπο που θα την οδηγήσει και στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

3.Διοικητικά ζητήματα: Υπήρξαν παράπονα ότι στον ενάμιση χρόνο που είναι στη θέση του αναπληρωτή περιφερειάρχη ο Διονύσης Ψωμιάδης δόθηκε η εικόνα ότι η Περιφέρεια και η περιφερειακή ομάδα δε διοικείται (παράπονο που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν).

Πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν λάθος να μην είναι μία μόνο η επιλογή για τον αντικαταστάτη του Παναγιώτη Ψωμιάδη, διότι κάτι τέτοιο θα έδινε την εικόνα διχασμού στην παράταξη, που αντιθέτως αυτή τη στιγμή πρέπει και να είναι και να δείχνει ενωμένη.

Τελικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο αντιπεριφερειάρχες μόνο συμφώνησαν στο πρόσωπο του κ. Διονύση Ψωμιάδη, όχι όμως και οι άλλοι πέντε (ο κ. Γιώργος έκανε κι αυτός γνωστή την αντίθεσή του).

Μετά αυτή την εξέλιξη, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης αποφάσισε να διευρύνει τη συζήτηση κι έτσι σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται όλη η περιφερειακή ομάδα, παρουσία και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων, κάτι που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Εκεί ο κ. Ψωμιάδης αναμένεται να θέσει και πάλι την πρότασή του για τον αδελφό του.

Η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται μάλιστα πολύ κρίσιμη, καθώς πέρα από το στενό πιστό πυρήνα των στελεχών που υποστηρίζουν όλες τις θέσεις του κ. Ψωμιάδη, υπάρχουν –όπως έδειξαν και προηγούμενες συνεδριάσεις- και αρκετοί που στέκονται κριτικά απέναντι στις επιλογές του. Μάλιστα, αυτοί είναι πολλαπλάσιοι όταν συζητάμε για τον κ. Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος ποτέ δεν είχε την καθολική αποδοχή της παράταξης και από πολλούς στο παρελθόν αντιμετωπίστηκε ως ξένο σώμα ή με δυσφορία (όσον αφορά επιλογές του), διότι προέρχεται έτσι κι αλλιώς από άλλο πολιτικό χώρο. Ακόμη και περιφερειακοί σύμβουλοι του περιβάλλοντος του Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασαν στο παρελθόν τη δυσφορία τους για τον αδελφό του, παρότι δημοσίως δεν το τόλμησαν ποτέ…

Η περιφερειακή παράταξη είναι δημιούργημα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, όμως είναι και η παράταξη που στηρίζει η ΝΔ κι έτσι το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις έχει αγγίξει και τον τοπικό κομματικό μηχανισμό, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο το κόμμα. Εξάλλου, υπάρχουν και μέσα στην περιφερειακή ομάδα πρόσωπα με βλέψεις για την επόμενη μέρα, άνθρωποι που στάθηκαν και στήριξαν την παράταξη και προσωπικά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και θεωρούν ότι μπορούν να ηγηθούν στη νέα περίοδο, με το απαιτούμενο νεοδημοκρατικό πρόσημο... Ο Γιώργος Τσαμασλής προβάρει ως μια κομματική και παραταξιακή επιλογή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσδοκίες έχουν και οι κ. Μίμης Φωτόπουλος, Μιχάλης Τζόλλας και Αθηνά Αηδονά. Καθένας με τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τη δυναμική του.

Το φαβορί

Κυρίως όμως υπάρχει η προοπτική του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος μπορεί να θεωρείται από πολλούς ως όψιμος στην παράταξη ή να του προσάπτουν ότι δε χρειάστηκε να εκλεγεί για να γίνει αντιπεριφερειάρχης, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι το πιο ισχυρό χαρτί αυτή τη στιγμή ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη από την πλευρά της ΝΔ. Ο κ. Τζιτζικώστας φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να κάνει αισθητή την παρουσία του, εκμεταλλεύτηκε την αργία του κ. Ψωμιάδη και δημιούργησε εντός της παράταξης τις δικές του συμπάθειες και συμμαχίες. Σε τέτοιο βαθμό, λένε στελέχη της παράταξης, που να φαντάζει πλέον ως το ακλόνητο φαβορί για την αντικατάσταση του κ. Ψωμιάδη. Επίσης, έχει το πλεονέκτημα της ηλικίας, δηλαδή της προοπτικής που δίνει στην παράταξη εν όψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και είναι φυσικό αυτό να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία. Διότι αυτός που θα αναλάβει τώρα την παράταξη θα οδηγήσει το… καράβι και στην περίοδο 2014 – 2020. Περιθώρια για μεταβατικό περιφερειάρχη ή μεταβατικό επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης δεν υπάρχουν. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο ουσιαστικά θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο.

Κάπου εδώ μπαίνει και το κόμμα. Είναι δεδομένη η άποψη του Αντώνη Σαμαρά για το Διονύση Ψωμιάδη. Ολόκληρο επεισόδιο είχε δημιουργηθεί όταν έγινε η επιλογή του ως αντιπεριφερειάρχη. Φαντάζεται ο καθένας τι θα γίνει αν ηγηθεί της παράταξης της ΝΔ ο αδελφός του Παναγιώτη Ψωμιάδη… Η ΝΔ θα έχει άποψη. Και μπορεί ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, να έχει κάνει σαφές πως απλώς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εμπλέκεται, τα τοπικά στελέχη της ΝΔ όμως ήδη άρχισαν τις ζυμώσεις και τα τηλεφωνήματα.

Περιμένοντας μάλιστα και πιο επιθετική τακτική από την πλευρά του Παναγιώτη Ψωμιάδη (που θεωρεί εαυτόν αδικημένο από το κόμμα), μαθαίνουμε ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντί του, ειδικά για τη συγκεκριμένη πρόταση. «Ρίσκο να χάσει η ΝΔ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν το παίρνει. Υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό για να καλύψει τη θέση του περιφερειάρχη και του επόμενου επικεφαλής της παράταξης», λένε τοπικά κομματικά στελέχη. Σημειώνουν μάλιστα ότι το κόμμα παρείχε κάλυψη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη στις περιπέτειές του, όμως δεν μπορεί να αγνοήσει μια δικαστική απόφαση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική παρέμβαση θα γίνει το Σάββατο, με την παρουσία του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να πάρει το κλίμα και να το μεταφέρει στον πρόεδρο της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρτζόπουλος ήταν και παραμένει από τους τακτικούς συνομιλητές του Παναγιώτη Ψωμιάδη από τις προηγούμενες εκλογές, όταν ο τελευταίος ήταν υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπερασπιστεί την επιλογή του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Το κλίμα άλλωστε που έχει δημιουργηθεί ενάντια στην υποψηφιότητα του κ. Διονύση Ψωμιάδη πληροφορούμαστε ότι δεν είναι και το… θερμότερο

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=117629

Δεν υπάρχουν σχόλια: