Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πιέζει για χρεοκοπία Γερμανός τραπεζίτης

Θέση υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας πήρε ο επικεφαλής της γερμανικής Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, με συνέντευξή του στη Bild. «Δεν αρκεί η διαγραφή χρέους από τους ισολογισμούς τραπεζών», υποστήριξε. «Χωρίς πραγματική αναδιάρθρωση και την υλοποίηση προγράμματος ανοικοδόμησης, οι αγορές δεν θα ηρεμήσουν», εκτίμησε...Κάλεσε την τρόικα να μη δώσει την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και άλλων κρατών -εκτός αν έχει προηγηθεί πιστωτικό γεγονός.

Παράλληλα, ζήτησε από τα κράτη της ευρωζώνης να θεσπίσουν καθαρούς κανόνες για τη θωράκιση των τραπεζών, αλλά και να δώσουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πίστωση χρόνου, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τους κλυδωνισμούς μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, απάντησε ότι αυτή είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρει μόνη της.

Σημειώνεται ότι ένα πιστωτικό γεγονός θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για το ελληνικό χρέος, στέλνοντας στο... ταμείο όσους έχουν κερδοσκοπήσει υπέρ της χρεοκοπίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: