Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κατεβαίνουν από την έδρα οι δικαστικοί

Συνεχίζονται σε πολλά ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της χώρας οι διακοπές των συνεδριάσεων, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου ότι έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει απεργιακή κινητοποίηση των δικαστικών λειτουργών ούτε με τη μορφή της στάσης εργασίας...Συνεχίζονται σε πολλά ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της χώρας οι διακοπές των συνεδριάσεων, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου ότι έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει απεργιακή κινητοποίηση των δικαστικών λειτουργών ούτε με τη μορφή της στάσης εργασίας.

Δικαστές κατέβηκαν από την έδρα σε πολλά ποινικά και πολιτικά δικαστήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ. ενώ υπήρξαν και κάποιοι Εφέτες που δεν διέκοψαν τη συνεδρίαση στηρίζοντας μεν τα δικαστικά αιτήματα, αλλά διαφωνώντας με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης.

Η μόνη προοπτική εκτόνωσης της κατάστασης επαφίεται στην αναμενόμενη (πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) συνάντηση των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, από τον οποίο θα ζητήσουν να δεσμευθεί για τη μη περαιτέρω περικοπή των αποδοχών τους (έχει αγγίξει το 40%) και την ανατροπή της υπαγωγής τους στο ΙΚΑ.

Θεσμικά αιτήματα
Στα σημεία αντιπαράθεσης, πέρα από τα οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα, έχουν προστεθεί και αρκετά θεσμικά, καθώς δικαστές και εισαγγελείς αντιδρούν σε νέες ρυθμίσεις που αλλάζουν το προαγωγικό τους σύστημα, προβλέποντας πλέον όχι αυτοτελή κρίση καθενός, αλλά σύγκριση μεταξύ αρκετών συνυποψηφίων.

"Οι δικαστές κρίνονται και δεν συγκρίνονται", ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ. Αθανασίου, ενώ έντονα αντέδρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, για κάποια αόριστα κριτήρια στις προαγωγές, που επιτρέπουν να λαμβάνονται υπόψη "κάθε πρόσφορο στοιχείο" και η "προσωπική αντίληψη" κάθε κριτή.

Στην ημίωρη διακοπή των συνεδριάσεών τους οι διοικητικοί δικαστές διαβάζουν κείμενο διαμαρτυρίας για την έλλειψη από την πολιτεία σεβασμού προς την ισότιμη δικαστική λειτουργία, για τη δυσμενή και νέα επαπειλούμενη οικονομική τους μεταχείριση, για την αλλαγή του προαγωγικού συστήματος με κριτήρια αβέβαιης αντικειμενικότητας, που αφήνουν περιθώρια εξαρτήσεων και πλήττουν την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: