Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Ενα νόμιμο σπίτι βρέθηκε σε έναν οικισμό 100 αυθαίρετων κατοικιών, κι αυτό του πρώην νομάρχη. Και μάλιστα, νομιμοποιήθηκε την τελευταία μέρα της θητείας του. Η καταγγελία αφορά τον πρώην νομάρχη Πιερίας, Γιώργο Παπαστεργίου....
Τον καταγγέλλει ο πρώην γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Ζαρκανέλας, επίσης κάτοικος του οικισμού.

Ο οικισμός Φτέρη, στα Πιέρια, υφίσταται από το 1923. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς και οι κάτοικοι τον εγκατέλειψαν, αλλά σταδιακά άρχισαν να επανέρχονται. Τώρα ο οικισμός έχει 100 σπίτια, όλα μέσα στα όριά του, αλλά, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων επί τουλάχιστον 30 χρόνια, δεν έχει καταστεί δυνατόν να νομιμοποιηθεί, καθώς η Νομαρχία Πιερίας δεν έβγαζε την απαραίτητη οικοδομική άδεια.

Αποτέλεσμα είναι ο οικισμός να παραμένει ακόμη αυθαίρετος και, με το νέο νόμο περί αυθαιρέτων, τα σπίτια να κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν. Ολα, εκτός από ένα, που νομιμοποιήθηκε και είναι αυτό του πρώην νομάρχη Πιερίας, Γ. Παπαστεργίου. Σύμφωνα με την καταγγελία του Αντ. Ζαρκανέλα, η νομιμοποίηση του σπιτιού έγινε στις 30/12/2010, ακριβώς την προηγουμένη της λήξης της θητείας του Γ. Παπαστεργίου στη Νομαρχία Πιερίας, στις 31/12/2010.

«Ο κ. Παπαστεργίου, όμως, πρόλαβε να εκδώσει απόφαση εξαίρεσης κατεδάφισης του σπιτιού του (περίπου 75 τ.μ.), την υπ' αριθμό πρωτοκόλλου 21/995220 της 30ής Νοεμβρίου 2010», αναφέρει στην επιστολή του στην εφημερίδα «Πολίτης της Πιερίας» ο Αντ. Ζαρκανέλας. Οπως επισημαίνει, «μετά την έκδοση της απόφασης εξαίρεσης, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, με αριθμό πρωτοκόλλου 314, της 30ής Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή μία μέρα πριν λήξει η νομαρχιακή του θητεία». Ο κ. Παπαστεργίου δεν θέλησε να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο για την καταγγελία.

Ο οικισμός της Φτέρης ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης. Σύμφωνα με το δήμαρχό της, Σάββα Χιονίδη, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλοι οικισμοί, όπως η παλιά Σκοτίνα και η Μόρνα, που στο παρελθόν είχαν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, αλλά οι απόγονοί τους επέστρεψαν, έχτισαν σπίτια και προσπαθούν να τα νομιμοποιήσουν.

Σ.Α. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: