Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οπλοστάσιο στην Τριανδρία

Βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά βρέθηκαν στο υπόγειο διαμέρισμα.
Κόκκινος συναγερμός για τη μεγαλύτερη γιάφκα που βρέθηκε στη ΘεσσαλονίκηΓιάφκα με πρωτοφανή βαρύ οπλισμό και ποσότητες εκρηκτικών, μέχρι και νάρκες κατά προσωπικού, αποκάλυψαν τα μπάζα από το υπόγειο διαμέρισμα που τινάχτηκε στον αέρα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια 32χρονου κούρδου ενοίκου, με συνέπεια ο ίδιος να διαμελιστεί και να χάσει τη ζωή του. Είναι το πρώτο οπλοστάσιο τέτοιου μεγέθους που έχει βρεθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη.
Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν μόλις χθες το μεσημέρι, περίπου 13 ώρες μετά την έκρηξη, κατά τη διάρκεια της έρευνας στα συντρίμμια του διαμερίσματος, από μέλη των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, όταν λίγη ώρα νωρίτερα είχε αποφασιστεί να αντιμετωπιστεί το περιστατικό από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης ως υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου.
Ωστόσο η αποκάλυψη του οπλοστασίου προκάλεσε “κόκκινο” συναγερμό στην αντιτρομοκρατική, και είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη έφτασε αργά το απόγευμα η ηγεσία της υπηρεσίας από την Αθήνα, αναλαμβάνοντας την έρευνα της υπόθεσης, που μέσα σε λίγες ώρες πήρε διεθνείς διαστάσεις, με συνέπεια να αναπτυχθούν σενάρια για προετοιμασία μεγάλου χτυπήματος. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι χθες το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, τον διοικητή της ΕΥΠ και τον διευθυντή της αντιτρομοκρατικής, καθώς, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργού, η υπόθεση “αξιολογείται ως εξαιρετικά σοβαρή”. Χαρακτηριστικά τονίστηκε από κύκλους της αστυνομίας ότι “το θέμα είναι πολύ σοβαρό, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή”.
Η αντίστροφη μέτρηση για να λάβει διεθνείς διαστάσεις το περιστατικό της έκρηξης στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27, στην Τριανδρία, ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, που εξερευνούσαν τους τόνους των μπάζων του διαμερίσματος, βρέθηκαν μπροστά σε κρύπτη της κουζίνας, μέσα στην οποία υπήρχε βαρύς οπλισμός.

Τα όπλα
Αμέσως κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και όπως ανακοινώθηκε χθες, στη λίστα του οπλισμού που ήταν κρυμμένος περιλαμβάνονται

•ένα αντιαρματικό ανατολικού τύπου οπλισμένο με βλήμα Μ80 των 64 χιλιοστών
•ένα υποπολυβόλο Καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες
•ένα υποπολυβόλο τύπου Σκόρπιον
•ένα πολυβόλο ΑΚ
•ένα πολυβόλο παλιού τύπου
•600 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
•14 πυροκροτητές χειροβομβίδων
•εννέα αμυντικές χειροβομβίδες και τέσσερις επιθετικές
•δύο νάρκες κατά προσωπικού
Ακόμα, οι αστυνομικοί μετέφεραν στα εργαστήρια πέντε κιλά άγνωστης σκόνης, που εκτιμάται πως μπορεί να είναι δυναμίτιδα. Έγκυρες πληροφορίες της “Μ” ανέφεραν πάντως ότι εκτός των συγκεκριμένων ευρημάτων εξετάζονται και τρία τηλεχειριστήρια, τα οποία ενδεχομένως να ενεργοποιήθηκαν από λάθος και να προκάλεσαν την έκρηξη της χειροβομβίδας, που εκτιμάται ότι είχε συνδεθεί με εκρηκτική ύλη. Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν λόγω του πρωτοφανούς μεγέθους των καταστροφών που προκλήθηκαν από την έκρηξη στα διαμερίσματα δύο πολυκατοικιών. Μάλιστα έχουν συλλεχθεί ακόμη και τμήματα σοβάδων, προκειμένου να εξεταστούν στα εργαστήρια εάν περιέχουν εκρηκτική ύλη.
Το υπόγειο διαμέρισμα, ειδικά μετά τον εντοπισμό του οπλοστασίου, εξετάζεται σπιθαμή προς σπιθαμή για το ενδεχόμενο να βρεθούν στοιχεία που να οδηγούν στα σχέδια του 32χρονου αλλά και συνεργών που θεωρείται πιθανό να είχε στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες ελληνικές πόλεις. Πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο των ερευνών αναζητείται ακόμη ένα πρόσωπο κουρδικής καταγωγής, που είχε επαφές με το θύμα. Πάντως από τις έξι προσαγωγές Κούρδων που έγιναν τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο σύνδεσης με το θύμα, και μόνο οι δύο απ’ αυτούς κρατήθηκαν για παράνομη παραμονή στη χώρα.

Σενάρια επί σεναρίωνΗ αντιτρομοκρατική υπηρεσία από χθες εξετάζει διάφορα σενάρια για τον ρόλο του 32χρονου Κούρδου. Όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου τον Μάρτιο του 2010 στην Αθήνα, η οποία δεν είχε εγκριθεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες γειτόνων, ζούσε από τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου. Επίσης εξετάζεται αν το θύμα της έκρηξης ήταν μέλος τουρκικής οργάνωσης, κάτι για το οποίο μέχρι χθες τη νύχτα “δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο”, όπως επιβεβαίωνε στη “Μ” ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Ακόμη, από κύκλους της ηγεσίας της αστυνομίας, και απαντώντας στη δημοσιοποίηση σχετικών σεναρίων, τονιζόταν ότι “δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον 32χρονο με γυναίκα από την Τουρκία η οποία συνελήφθη προ μηνών στη Θεσσαλονίκη”, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι και αυτή η παράμετρος ερευνάται.
Η 42χρονη είχε συλληφθεί ως μέλος τουρκικής οργάνωσης με ένταλμα των γερμανικών αρχών και η έκδοσή της αποφασίστηκε και από τον Άρειο Πάγο, ωστόσο παραμένει στη Θεσσαλονίκη επειδή υπέβαλε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, το οποίο εξετάστηκε μόλις την περασμένη Τρίτη. Είχε εντοπιστεί όταν οι γερμανικές αρχές έστειλαν σήμα στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, στο οποίο μετέφεραν πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένη διεύθυνση υπήρχε γιάφκα με οπλισμό. Παρότι όμως έγιναν έρευνες σε τρία διαφορετικά σπίτια της πόλης, δεν είχε βρεθεί τίποτε.
Επίσης τον 32χρονο δεν γνώριζαν τα μέλη της κουρδικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, ορισμένα εκ των οποίων κλήθηκαν να τον αναγνωρίσουν από τη φωτογραφία που τους υπέδειξαν οι αστυνομικές αρχές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Κούρδος ήταν αυτός που έμενε στο διαμέρισμα από τον Απρίλιο του 2010, ωστόσο το ενοικιαστήριο είχε υπογράψει άλλος ομοεθνής του, ο οποίος έχει να εμφανιστεί από τον περασμένο Μάιο και αναζητείται.

Αρχικά μόνο χειροβομβίδαΗ έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο υπόγειο διαμέρισμα της τετραώροφης οικοδομής της οδού Υψηλάντου 27, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα Τριανδρίας. Οι κάτοικοι έντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους, καθώς έσπασαν τζάμια, ενώ από το ωστικό κύμα λύγισαν μέχρι και θωρακισμένες πόρτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.
Μέσα στο υπόγειο βρέθηκε διαμελισμένος ο 32χρονος Κούρδος. Την έρευνα, λόγω του μεγέθους της έκρηξης, ανέλαβε αρχικά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ στο σημείο έφτασε όλη η ηγεσία της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Τις πρώτες πρωινές ώρες κρίθηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από απασφαλισμένη χειροβομβίδα, ενώ δίπλα στον νεκρό βρέθηκε ακόμα μία που ήταν άθικτη. Άλλωστε στο διαμέρισμα βρέθηκαν διασκορπισμένα θραύσματα χειροβομβίδας. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε την έρευνα να αναλάβει η ασφάλεια Θεσσαλονίκης και αντιμετωπίστηκε ως υπόθεση του “κοινού ποινικού δικαίου”. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι δεν βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα όπλα που αποκαλύφθηκαν χθες, παρά την έρευνα των ειδικών μονάδων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ακολούθησε θρίλερ με την αναγνώριση των στοιχείων του θύματος, επειδή οι μαρτυρίες που συγκέντρωναν οι αστυνομικοί από τη νύχτα, επιδεικνύοντας τη φωτογραφία του 32χρονου, ήταν αντιφατικές. Συγκεκριμένα, τόσο η ιδιοκτήτρια του υπογείου όσο και η διαχειρίστρια της οικοδομής δεν αναγνώριζαν τον 32χρονο ως το πρόσωπο που είχε νοικιάσει το διαμέρισμα και πλήρωνε τους λογαριασμούς των κοινοχρήστων. “Βρήκε την αγγελία στο διαδίκτυο, είπε πως ήταν φοιτητής και ήταν σχετικά συνεπής, αλλά δεν είναι αυτός που μου έδειξε η αστυνομία”, είπε στη “Μ” η ιδιοκτήτρια, Σοφία Ιωαννίδου.
Αντίθετα, κάτοικος της πολυκατοικίας αναγνώρισε στο πρόσωπο του νεκρού το άτομο που επί ενάμιση χρόνο έμενε στο διαμέρισμα. “Ήταν δύο, αλλά κυρίως έμενε το παιδί που βρήκαν νεκρό. Ήταν και οι δύο ευγενικοί, τους έκανα και αστεία με τα τούρκικα σίριαλ, λέγοντας τουρκικές λέξεις”, περιέγραψε.
Τελικά εξετάστηκαν δείγματα από τα δάχτυλα του θύματος τα οποία διασταυρώθηκαν με τα αποτυπώματα που είχε δώσει όταν ζήτησε πολιτικό άσυλο και έτσι επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του. Από την ΕΛΑΣ επισημάνθηκε πως ο 32χρονος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές, ούτε έχει γνωστοποιηθεί ότι εκκρεμεί ένταλμα σε βάρος του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: