Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΤΙ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: 498 εκατ. πήγαν σε τόκους εντόκων στο εννιάμηνο!

Πανάκριβα στοιχίζει στους Ελληνες φορολογουμένους η κάλυψη σημαντικού μέρους των δανειακών αναγκών της χώρας με έντοκα που έχει επιβάλει το Μνημόνιο.
Η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές μας, τον Μάιο του 2010, αποδεικνύεται τελικά ότι....
«μπάζει από πολλές πλευρές». Ετσι, εκτός από τις προβλέψεις στις οποίες έχει πέσει έξω πανηγυρικώς (παραγνωρίζοντας εξαρχής το μέγεθος της ύφεσης που θα επερχόταν εξαιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής), το Μνημόνιο αποδεικνύεται και «κοστοβόρο» για τον Προϋπολογισμό.

Ειδικά στο σκέλος των τόκων, οι οποίοι στραγγαλίζουν τα δημόσια οικονομικά, αρχής γενομένης από του χρόνου που το σχετικό κονδύλι θα ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ. Η διόγκωση της δαπάνης για τόκους οφείλεται τόσο στα σχετικά υψηλά επιτόκια με τα οποία συμφωνήθηκαν αρχικώς να χορηγηθούν τα 110 δισ. ευρώ όσο και στις εκτεταμένες δημοπρασίες έντοκων γραμματίων.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος μέσω των τίτλων αυτών το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί περίπου 40 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει παλαιότερες λήξεις εντόκων αλλά και για να καλύψει ανοίγματα του Προϋπολογισμού.

Κοστίζει ακριβά

Ομως η πολιτική αυτή ήδη φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κοστίζει ακριβά στον Προϋπολογισμό. Οπως φαίνεται στα στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος σε ταμειακή βάση, που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ο Προϋπολογισμός πλήρωσε για τους τόκους εντόκων (οι οποίοι μάλιστα προκαταβάλλονται) σχεδόν τα διπλάσια, ήτοι 498 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, 231 εκατ. ευρώ. Συνολικά η δαπάνη για τόκους (αν προστεθούν και αυτοί των ομολόγων όπου ήταν οριακά μόνο αυξημένοι φέτος στα 10,8 δισ. ευρώ έναντι 10,7 δισ. ευρώ πέρυσι) έφτασε τα 13,9 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση διαπιστώνεται ότι το έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης αυξήθηκε κατά περίπου 4% στο ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 19,2 δισ. ευρώ από 18,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τις υπερβάσεις των δαπανών όσο και την υστέρηση των εσόδων, όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του Δημοσίου που τηρούνται στην ΤτΕ. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 353,07 δισ. ευρώ .

Στο σκέλος των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού καταγράφεται μείωσή τους κατά 2,5%,σ στα 35,2 δισ. ευρώ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: