Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ SPIEGEL: Σόρος: Ευτυχώς για το ευρώ υπάρχουν... Κινέζοι

Η ανάγκη του "δράκου της Ασίας" για ένα εναλλακτικό του δολαρίου νόμισμα είναι προς το παρόν η καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα του ευρώ, εκτιμά ο Τζορτζ Σόρος στο Spiegel...O δισεκατομμύριούχος επενδυτής σε συνέντευξή του τάσσεται εκ νέου υπέρ της εξόδου Ελλάδας και Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το καλό και των δύο πλευρών.

"Έχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος θα ήταν μία ειρηνική έξοδος της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη".

"Η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν" εκτιμά, αν γίνει αυτό το βήμα, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Πορτογαλία.

Τάσσεται επίσης σαφώς υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, καθώς "είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες".

Για να καθησυχάσει μάλιστα τους Γερμανούς αναγνώστες, που βλέπουν την κυβέρνησή τους να παραμένει διστακτική, ο Σόρος προχωρά σε παραινέσεις προς τη Γερμανία να καθορίσει η ίδια τους όρους της έκδοσης.

Ο διάσημος κερδοσκόπος, που κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια ποντάροντας κατά της στερλίνας το 1992, φαίνεται ότι δεν βλέπει ακόμη περιθώρια για τόσο σκληρό παιχνίδι στην αγορά.

"Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να το σώσουν" σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: