Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΩΣ ΚΑΙ 50% ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δυσάρεστες είναι οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για το μέλλον των μισθών.
Υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων η σκληρή πρόταση, που συστήνει μερίδα των κυβερνητικών στελεχών αλλά και οι επιτηρητές και περιλαμβάνει, περικοπές μισθών έως 50%, με κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων, ώστε....

να ισχύει ο ίδιος μισθός για όλους τους υπαλλήλους, κάθε υπουργείου.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας η οποία επικαλείται ανάλογες πολιτικές πηγές.

Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα προτεινόμενα μέτρα θα συναντήσουν μεγάλες αντιστάσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, καθώς περιλαμβάνονται δικαστικοί, υπάλληλοι της Τραπέζης της Ελλάδος και στρατιωτικοί, ενώ προτείνεται και η άρση της μονιμότητας για τις νέες προσλήψεις.

Οι πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας θέλουν το ζήτημα, το οποίο πήρε παράταση για τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, να έχει προκαλέσει ήδη αναταραχή εντός της κυβέρνησης.

Κορυφαία στελέχη εμφανίζονται, όπως λέει το ρεπορτάζ, να θεωρούν κόκκινη γραμμή τα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ΤτΕ και στρατιωτικών.

Επίσης, εξετάζεται σχέδιο αντιστάθμισης των αναμενόμενων κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Έχει πέσει λοιπόν η πρόταση στο τραπέζι να ανακοινωθούν μέτρα που δεν θα έχουν σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα αλλά θα λειτουργούν στην κατεύθυνση ουσιαστικά της επικοινωνιακής πολιτικής, δίνοντας την αίσθηση της πρόθεσης για κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτά είναι η περικοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων, των δικαιωμάτων των βουλευτών, π.χ. για ειδικούς συμβούλους και μερικά άλλα που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Όμως, στελέχη της κοινότητας εξηγούν ότι τα περιθώρια είναι στενά λόγω της μεγάλης απόκλισης στον προϋπολογισμό.

Κι επειδή πάντα ελλοχεύει ο φόβος για τις κοινωνικές αντιδράσεις, πέρα από την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, κάποιοι θέλουν να έρθει και η περίφημη ομάδα του Μπαρόζο στην Αθήνα, η οποία όμως θα έρθει έτσι κι αλλιώς το Σεπτέμβριο για το ΕΣΠΑ.

Τα βασικά σημεία της πρότασης μισθολογίου που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

- Ένα κοινό μισθολόγιο για όλους, στο οποίο έχει πέσει και η πρόταση να περιληφθούν τα λεγόμενα «ειδικά» μισθολόγια δικαστικών, υπαλλήλων της ΤτΕ, αστυνομικών και στρατιωτικών.

- Εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο τα οικονομικά υπουργεία, λόγω των υψηλών επιδομάτων που λαμβάνει μέρος των υπαλλήλων που βρίσκεται σε ελεγκτικές θέσεις, με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών, με απώλεια έως 50%, το υπουργείο Ανάπτυξης (έως 40%) και το υπουργείο Εσωτερικών (έως 30%).

- Περικοπή όλων των επιδομάτων πλην 3-5 (εορτών, αδείας, οικογενειακό, μεθορίου, ανθυγιεινής) και επίδομα θέσης μόνο για λίγους που προάγονται στην ιεραρχία ύστερα από διεξοδική, γραπτή και προφορική αξιολόγηση.

- Κοινός μισθός για όλους, με έξι μισθολογικά κλιμάκια.

- Αντί για κίνητρα απόδοσης να θεσπιστούν αυστηρές ποινές για επίορκους αλλά και παράθυρο απόλυσης όσων απεργούν ή είναι επίορκοι μαζί με αναδρομικό «πόθεν έσχες».

- Πρόταση άρσης μονιμότητας για όσους εφεξής προσλαμβάνονται.

- Κοινό μισθολόγιο με αυτό των ΔΕΚΟ, στις οποίες πρέπει παράλληλα να εφαρμοσθούν και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν λουκέτα και απολύσεις, ακόμη και πριν εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: