Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Περισσότερες από 360.000 εκκρεμείς υποθέσεις λιμνάζουν στις εφορίες, ενώ οι 34 μεγαλύτερες ΔΟΥ, που εισπράττουν περίπου το 70% των φορολογικών εσόδων, παρουσιάζουν σχεδόν μηδενικό έργο.....
Η ανυπαρξία ελέγχων και τα περιορισμένα έσοδα (υστέρηση 3,5 δισ. στο επτάμηνο του έτους) μαρτυρούν τόσο την έλλειψη του κρατικού μηχανισμού όσο και τον περιορισμό εργασίας.

Στο σύνολο των 286 εφοριών εκκρεμούν 360.370 υποθέσεις, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους. Από τις μεγάλες εφορίες, δηλαδή των επιχειρήσεων, πρωτιά σημειώνει η ΦΑΕΕ Αθηνών όπου εκκρεμούν 3.243 υποθέσεις και έπονται η ΦΑΒΕ Αθηνών με 1.742, η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 1.736 και η ΦΑΕ Πειραιά με 1.562.

Οι περισσότερες υποθέσεις, 5.580, εκκρεμούν στην Εφορία Χαλκίδας και οι λιγότερες υποθέσεις, 44, στις Εφορίες Θέρμου και Κυθήρων.

Στις 34 μεγαλύτερες εφορίες διαπιστώνεται η πλήρης αδρανοποίηση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, τον περασμένο Ιούνιο από τις 34 εφορίες στις 28 κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο. Στις υπόλοιπες 6 οι έλεγχοι φθάνουν μέχρι το 1,82 από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι σε επίπεδο εφοριών, οι 12 μεγάλες δεν έχουν ελέγξει ούτε μία υπόθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις οχλήσεις των εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων. Στη ΔΟΥ Παλλήνης η μη συμμόρφωση φθάνει στο 46,12% και στη Β' Ηρακλείου στο 37,96 %. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της έλλειψης χρημάτων από την πλευρά των επιτηδευματιών, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Με αργούς ρυθμούς κινείται και η διαδικασία των ληξιπρόθεσμων χρεών και των κατασχέσεων, καθώς οι 33 από τις 34 εφορίες παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1%. Μοναδική εξαίρεση η ΔΟΥ Β' Θεσσαλονίκης, όπου έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: