Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΟ ΝΕΟ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΟΠΑΝΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΥΨΟΥΣ 16,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Η θετική γνωμοδότηση δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το μεγάλο έργο του Δήμου Νάουσας: «ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΟΠΑΝΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ». Η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., η οποία υποβλήθηκε με ολοκληρωμένες μελέτες στις 8-2-2011, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2012, (Ε.Π.ΠΕP.Α.Α.», στον άξονα 2: «Προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων» (Υπ. Περιβάλλοντος/Ε.Υ.Δ. αρ.πρωτ. 1167076/1-8-2011).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 16.527.520,74 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και από ίδια συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο...υποδομών που έγινε στην περιοχή της Νάουσας και της Ημαθίας γενικότερα και περιλαμβάνει 6 υποέργα που είναι:

Υποέργο 1: Εργολαβία κατασκευής του έργου: «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου & Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμου Νάουσας» (προϋπολογισμός 8.510.230 ευρώ)
Υποέργο 2: Mελέτη του έργου: «Κεντρικοί εξωτερικοί Αποχετευτικοί Αγωγοί (ΚΑΑ) και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) των πεδινών οικισμών του διευρυμένου Δήμου Νάουσας» (προϋπολογισμός 378.610 ευρώ)
Υποέργο 3: Εργολαβία κατασκευής του έργου: «Κεντρικοί εξωτερικοί Αποχετευτικοί Αγωγοί (ΚΑΑ) και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) των πεδινών οικισμών του διευρυμένου Δήμου Νάουσας» (προϋπολογισμός 6.528.213 ευρώ)
Υποέργο 4: Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τα «Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους πεδινούς οικισμούς του διευρυμένου Δήμου Νάουσας» (προϋπολογισμός, 325.950 ευρώ)
Υποέργο 5: Έργα αυτεπιστασίας της ΙΖ΄ ΕΚΠΑ: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» (προϋπολογισμός 751.922 ευρώ)
Υποέργο 6: Δαπάνες ΟΚΩ (προϋπολογισμός 32.595 ευρώ)
Τα Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης καλύπτουν συνολικό μήκος περίπου 42 χιλιόμετρα και αναλυτικά είναι:

Κοπανός: 12.389 μ.
Επισκοπή: 8.280 μ.
Αγγελοχώρι-Πολυπλάτανος: 20.861 μ.
Τα Εξωτερικά δίκτυα αγωγών μεταφοράς λυμάτων από τους οικισμούς στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός που θα γίνει δίπλα από την “Τάφρο 66” σε δημοτική έκταση πρώην κοινότητας Χαρίεσσας), έχουν συνολικό μήκος περίπου 16 χιλιόμετρα.

Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, δήλωσε: "Με τη θετική γνωμοδότηση και έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος προχωράμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής που έγινε στην περιοχή μας, προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τον τόπο μας, γιατί με την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη (Κοπανός, Επισκοπή, Αγγελοχώρι, Πολυπλάτανος) θα επιλυθεί οριστικά ένα χρόνιο αίτημα και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στο διευρυμένο δήμο με ευεργετικές συνέπειες στην προστασία του περιβάλλοντος. Σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, ξεκινάμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία ή με αυτόματο πιλότο. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και οργανωμένης προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας των συνεργατών μου, των στελεχών και του προσωπικού του Δήμου, της Διοίκησης και του προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Όλοι εργaστήκαμε μεθοδικά και χωρίς καθυστέρηση υποβάλλαμε έγκαιρα ολοκληρωμένες μελέτες, και έτσι πετύχαμε την θετική αξιολόγηση της πρότασης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με αυτό λοιπόν το μεγάλο έργο υποδομής, για το οποίο δεσμευθήκαμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την επίτευξη του βασικού στόχου της Δημοτικής μας Αρχής, που είναι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη όλου του νέου Καλλικρατικού Δήμου Νάουσας, προς όφελος των πολιτών".

1 σχόλιο:

Aποφράξεις είπε...

Η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού είναι απαραίτητη για κάθε περιοχή. Οι αγωγοί επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς παράγοντες και γι'αυτό θα πρέπει να συντηρούνται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην παρουσιάζουν βλάβες.