Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΟΡΓΑΝΟ

Με τη δημιουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΣΕ), ενός νέου πολυπληθούς οργάνου, το μωσαϊκό του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί το δρόμο της «επανεκκίνησης». Κοινή συνισταμένη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 602 συνέδρων που το Σαββατοκύριακο μετείχαν στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους, για το οποίο, όπως περιγράφεται στην πολιτική απόφαση, μοναδική λύση είναι «η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ «παλεύει» επίσης για «την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, που θα αποτελεί βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ζητεί ακόμη την άμεση επαναφορά στο Δημόσιο των οργανισμών που έχουν πωληθεί και τη μη πώληση οργανισμών που βρίσκονται «στη διαδικασία να ξεπουληθούν».

Στην ουσία του το κείμενο φέρνει κοντά διαφορετικές απόψεις μεταξύ συνιστωσών της πολιτικής συμμαχίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπάρχει η δέσμευση πως στο μέλλον οι αποφάσεις της ΠΣΕ θα λαμβάνονται με ομοφωνία ή με πλειοψηφία δύο τρίτων, ενώ «για σημαντικά θέματα μπορεί να ζητείται η γνώμη του κόσμου ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, αναφερόμενος στις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν επιδιώκουμε να σώσουμε το δικό μας "μαγαζί", δίπλα στα άλλα "μαγαζιά" του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος» και έθεσε μεταξύ των στόχων της πολιτικής συμμαχίας τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας εντός της Αριστεράς.

Γι' αυτό απευθύνθηκε και πάλι στο ΚΚΕ εξηγώντας: «Γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Είναι ενδεχομένως πολλές και σημαντικές, έχουν γίνει όμως βήματα, όπως και στο θέμα της Ευρώπης». Και αυτό ενώ μόλις την Παρασκευή το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ υποστήριζε ότι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ προβάλλουν τη λύση της εξόδου από το ευρώ, αφήνουν άθικτη την εξουσία του κεφαλαίου.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε επίσης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη Δημοκρατική Αριστερά: «Να τους πούμε κάνατε λάθος με τη διάσπαση του Συνασπισμού και την εγκατάλειψη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε με προσκλήσεις προς τους Οικολόγους Πράσινους, το Αρμα Πολιτών και τους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί «από το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου».

Οι εκλογές με απλή αναλογική άμεσα είναι «η μόνη δημοκρατική διέξοδος που μπορεί να δώσει προοπτική και ελπίδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.

Σ' ό,τι αφορά την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, πρόκειται για ένα πολυπληθές όργανο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετέχουν 50 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την Αττική, 15 έως 20 από την Κεντρική Μακεδονία και 3 έως 5 από κάθε περιφέρεια. Επίσης θα μετέχουν τρία μέλη από κάθε συνιστώσα, 15 - 20 μέλη από τη νεολαία, 15 μέλη από πέντε θεματικές ομάδες (δικαιωμάτων, παιδεία, γυναικών, συνδικαλιστών και περιβάλλοντος) και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο ένας ευρωβουλευτής.

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δεν συμμετείχε ο Αλέκος Αλαβάνος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε το «Μέτωπο» είχε ανακοινώσει επαφές με κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς με την πεποίθηση «ότι πέρα από τις διαφορές απόψεων, η συμπαράταξη της Αριστεράς, εντός του μαζικού κοινωνικού μετώπου, είναι αναγκαιότητα των καιρών».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: