Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ. ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση των δημοτικών σχολείων Σφηκιάς, Δασκίου και Ριζωμάτων, σε 4/θεσιο δημοτικό με έδρα τα Ριζώματα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ζώνη Αστικών Αναπλάσεων, οι άδειες για τις καντίνες και η παραχώρηση του άλσους...στον Αλιάκμονα για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ νεολαίος Αλιάκμονα, απασχόλησαν μεταξύ άλλων την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και τελείωσε γύρω στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα.

«Ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται»
Στην ενημέρωσή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δήμαρχος ενημέρωσε για την δυσάρεστη τροπή που πήρε το θέμα της συγχώνευσης του δημοτικού σχολείου Σφηκιάς, καθώς όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι θα παραμείνει στο χωριό, αλλά με νέο ΦΕΚ συγχωνεύεται και το σχολείο του Δασκίου με τα Ριζώματα και πλέον θα λειτουργεί ένα 4/θεσιο Δημοτικό στα Πιέρια, με έδρα τα Ριζώματα.
Η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι θα κατέβει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σφηκιάς Γιάννης Χειμώνας, για να καταθέσει το ψήφισμα που λίγη ώρα μετά εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από το οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια του Δημοτικού Συμβουλίου για την απόφαση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατηγόρησε την Δήμαρχο για ανικανότητα στην διαχείριση των ζητημάτων του Δήμου, ενώ και η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Σοφρόνωφ έψεξε την στάση του Δήμου, δηλώνοντας πως απαιτούνται δυναμικές κινητοποιήσεις.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βέροιας Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου υπέβαλλε την παραίτησή του, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει αν προχωρούσε η συγχώνευση. Αν και η παραίτρηση δεν έγινε δεκτή από την Δήμαρχο, ο κ. Χατζηαθανασίου επέμεινε στην απόφασή του, δίνοντας ωστόσο διορία μέχρι να επιστρέψει ο πρόεδρος της Σφηκιάς από το Υπουργείο.

Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Βέροιας
Στη συζήτηση για την έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη ζώνη των αστικών αναπλάσεων, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης εισηγήθηκε διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις οδούς Ελιάς, Βενιζέλου, Μ. Αλεξάνδρου, Μαλακούση, Τρεμπεσίνας, Ανοίξεως και Ανθέων, γεγονός που σημαίνει ότι θα χαθούν υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τον υπαίθριο χώρο κάτω από την Εληάς και με την κατασκευή, σε μελλοντικό χρόνο, τον υπόγειο χώρο κάτω από την Οδό Στρατού, στο ίδιο περίπου ύψος με τον προηγούμενο.
Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική μελέτη τα πεζοδρόμια των οδών ,που περιλαμβάνονται σε αυτήν, διαπλατύνονται, με κατά τόπους εσοχές για την δημιουργία θέσεων στάθμευσης, έτσι ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο στην στάθμευση ,ενώ το πλάτος του καταστρώματος έχει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων με το υφιστάμενο καθεστώς.

Οι αλλαγές έχουν ως εξής:ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΟΝΟΜΑ ΟΔΟΥ ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΛΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΠΛΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΛΑΤΟΣ ΟΔΟΥ

ΕΛΙΑΣ 4,50 9,00 5,50-6,50 6,50
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 3,00 9,00 περιλαμβάνει στάθμευση 3,00-5,00 6,50
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2,20-2,40 7,00 περιλαμβάνει στάθμευση 4,30-4,70 3,00
ΜΑΛΑΚΟΥΣΗ 1,00-2,40 8,70 2,00-3,50 6,50
ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 4,00 10,00 περιλαμβάνει στάθμευση 6,00-8,50 3,50
ΑΝΟΙΞΕΩΣ 2,70-4,40 9,00 4,50-5,00 6,50
ΑΝΘΕΩΝ 2,50 7,00 3,00-4,50 3,00

Στα παραπάνω αντέδρασαν έντονα οι κ.κ. Τσαβδαρίδης, Νεστορόπουλος, Γκαμπέσης και Τσιούντας, τονίζοντας πως θα χαθούν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης και το πρόβλημα που ήδη υπάρχει θα γίνει ακόμη εντονότερο.
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε μάλιστα πως το υπόγειο παρκινγκ στην λεωφόρο Στρατού δεν πρόκειται να γίνει, ενώ ο Χρήστος Τσιούντας ανέφερε ότι είχε καταμετρήσει σε μία εργάσιμη ημέρα 420 αυτοκίνητα σταθμευμένα στην λεωφόρο Ανοίξεως και στην Οδό Μ. Αλεξάνδρου, οι οποίες με τις αλλαγές θα χαθούν.
Η Δήμαρχος από την πλευρά της υπεραμύνθηκε της πρότασης, τονίζοντας πως το μόνο λάθος είναι ότι δεν επεξήγησαν όπως θα έπρεπε τα οφέλη από αυτές τις αλλαγές στον κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις.

Συζήτηση για τις καντίνες
Σε μείζον θέμα (κάτι αντίστοιχο με τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια) φαίνεται πως θα εξελιχθεί το θέμα των καντινών στον Δήμο της Βέροιας. Μετά από πολύωρη συζήτηση, όπου ακούστηκαν μέχρι και καταγγελίες για «στραβά μάτια» την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, το Σώμα αποφάσισε να αναβάλει το θέμα για τις «ανανεώσεις αδειών υπαίθριου – πλανόδιου εμπορίου», καθώς προέκυψε πως υπάρχουν πολλές παραβάσεις (σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς) από τους ιδιοκτήτες καντινών και συνεπώς χρειάζεται συνολικότερη θεώρηση του θέματος.


Δημιουργία Σταθμού Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΣΕΠΑ
Ο Νίκος Σαχινίδης Έπειτα από εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας & Συγκοινωνιών Νίκου Μωυσιάδη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δημιουργία Σταθμού Πολιτικής Προστασίας - Μονάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για πλημμύρες, αστικές και δασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις, σεισμούς κ.α.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος, ο Δήμος θα αξιοποιήσει την επιχειρησιακή επάρκεια και την οργανωτική εμπειρία του ΕΣΕΠΑ σε θέματα εθελοντισμού, μέσα από την οικοδόμηση μιας διαχρονικής συνεργασίας. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει τα εξής: Δημιουργία Σταθμού Πολιτικής Προστασίας - Μονάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (η Μονάδα θα εγκατασταθεί στη Βέροια ή σε κοντινό δημοτικό διαμέρισμα ή οικισμό), Ανάπτυξη κλιμακίων (ανάπτυξη σε πρώτη φάση τεσσάρων κλιμακίων δασοπροστασίας για το καλοκαίρι) σε Ριζώματα, Φυτειά, Ξηρολίβαδο και Καστανιά, Ανάπτυξη διαφόρων τύπων Κοινωνικών Υπηρεσίων (αναπτύσσονται ήδη σε διάφορους Δήμους της χώρας από τον ΕΣΕΠΑ) όπως Βαφές σχολείων, Καθαρισμοί πάρκων και δημόσιων χώρων, δρόμων, Κατασκευές ξύλινων κτηρίων, Συντηρήσεις: υδραυλικά – ηλεκτρολογικά κ.α.
Επίσης, στην εισήγηση αναφέρθηκε ότι «το ΕΣΕΠΑ διαθέτει την τεχνογνωσία οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντισμού μέσα στα Σχολεία. Μέσα από τέτοια προγράμματα, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, θα εκπαιδεύονται ως εθελοντές πυροσβέστες, θα συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και θα είναι σε θέση μετά την ενηλικίωση τους, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο Σώμα για να συμμετέχουν και σε δράσεις πυρόσβεσης – διάσωσης, όπως γίνεται στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, συμφωνήθηκε ο Δήμος να μπορεί να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του ΕΣΕΠΑ για διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων (π.χ. προσωπικού), ημερίδων εργασίας., φιλοξενία συνέδρων, σίτιση φιλοξενούμενων κ.α.
Στο θέμα έφερε πολλές αντιρρήσεις ο σύμβουλος της ΛΑΣ Γιώργος Μελιόπουλος (ο οποίος είναι εν ενεργεία επαγγελματίας πυροσβέστης), θέτοντας ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Εθελοντικού Σώματος, την αστική ευθύνη των εθελοντών και γενικότερα το νομικό πλαίσιο του ΕΣΕΠΑ και το κατά πόσο μπορεί να παρεμβαίνει σε αρμοδιότητες που – κατά την άποψή του – είναι καθαρά υπό την ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρών ήταν και πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ Νίκος Σαχινίδης, ο οποίος εξήγησε το πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΣΕΠΑ με τον Δήμο Βέροιας και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν.
Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η υλοποίηση της δράσης, με τους συμβούλους της ΛΑΣ να ψηφίζουν κατά.

Άλλα θέματα
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν πρόεκυψε η αντικατάσταση του δημοτικού συμβούλου Απόστολου Βεσυρόπουλου από το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής του Δήμου, καθώς ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε αίτηση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (όπως οφείλει ως δημόσιος υπάλληλος) για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ., ωστόσο μέχρι και την Δευτέρα δεν είχε συνεδριάσει και θέλοντας να διευκολύνει την λειτουργία της Αναπτυξιακής, υπέβαλε την παραίτησή του. Ο κ. Βεσυρόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Χρήστο Τσιούντα, κατόπιν σχετικής πρότασης του Λάζαρου Τσαβδαρίδη.
Επίσης, έγινε παρουσίαση των παρεμβάσεων που προτείνονται από τους ενοικιαστές της «Εληάς», ώστε να γίνει πιο χρηστικός και καλαίσθητος ο χώρος, ενώ στη συζήτηση για τον προσωρινό Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου Βέροιας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, απαντώντας σε ερώτηση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, δήλωσε ότι λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουλίου και ότι από την Δευτέρα άρχισε το μπάζωμα της χωματερής του Αλιάκμονα, με την προσδοκία ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα κλείσει οριστικά.
Τέλος, στο θέμα για την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για την υλοποίηση του προγράμματος του Εθελοντή Σχολικού Τροχονόμου, τόσο ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας κατά την περασμένη δημοτική αρχή) αναφέρθηκαν στον θεσμό, τονίζοντας πως είναι ντροπή για την χώρα να υπάρχουν τόσοι απασχολούμενοι στον θεσμό και να λαμβάνουν (βάσει των αρμοδιοτήτων τους) ένα «χαρτζιλίκι».

Πηγή: Εφημ. "Λαός" (συντάκτης Νίκος Βουδούρης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοτικοί άρχοντες είναι σαν τους υπουργούς παιδείας.
Ο καθείς κάνει ότι του κατέβει προσδοκόντας να μείνει στην... Ιστορία.

Η Βέροια έχει ανάγκη από μεροκάματα όχι από οράματα...