Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ- Η αδιέξοδη λογική των νέων μέτρων

της
Μ. Ρεπούση*
Μετέχοντας στη συγκυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά πήρε μια απόφαση μεγάλου πολιτικού ρίσκου. Άφησε πίσω της την τακτική ενός απαρχαιωμένου αριστερισμού, που αρκείται στην αφοριστική αντιπολιτευτική πολιτική της άρνησης των πάντων, και μετέχει στην κυβέρνηση προσπαθώντας να κρατήσει το τιμόνι όσο το δυνατό πιο αριστερά...
στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η προοπτική αυτή είναι επώδυνη, τόσο για μας και τη χάραξη της πολιτικής μας στρατηγικής, όσο και πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό που καλείται να επωμιστεί το δυσβάσταχτο βάρος των νέων μέτρων.
Κακά τα ψέματα. Στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ευχάριστες λύσεις. Οι λογικές του «τσαμπουκά» που προσφέρονται προς εσωτερική λαϊκίστικη κατανάλωση και πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, δεν περνούν στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Κοιμούνται τον νήδυμο ύπνο όσοι πιστεύουν πως με αυτή τη λογική μπορούν να καταφέρουν περισσότερα. Το αντίθετο είναι το βέβαιο.
Η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί να βρει και να προτείνει εκείνες τις λύσεις που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Έλληνα πολίτη. Η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ για τη ρήτρα ισοδυνάμων εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς τη λογική και αποτελεί νίκη για μας η επιβολή της.
Τα υπό συζήτηση μέτρα δεν κυοφορούν ελπίδες. Εντάσσονται στα μέτρα που επιφέρουν ύφεση. Όταν κλείνεις τη στρόφιγγα ή μειώνεις τη ροή η μείωση της κατανάλωσης είναι αναπόφευκτη. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Από τα 88 δις που είναι οι δαπάνες της χώρας για το 2013, 67 δις είναι για τους μισθούς και τις συντάξεις και 21 δις είναι για τα λειτουργικά έξοδα του κράτους. Αντιμέτωποι με αυτό τον αριθμητικό συσχετισμό καταλαβαίνουμε πως δεν γίνεται να υπάρξει μείωση των δαπανών, όπως έχουμε συμφωνήσει, που να μην αγγίζει μισθούς και συντάξεις.
Τα όποια μέτρα αποφασισθούν δεν μπορούν ωστόσο να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς προηγούμενη πολιτική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, που να διασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της χώρας. Χωρίς πολιτική συμφωνία τα μέτρα θα είναι αδύνατο να ψηφιστούν.
Οι βασικοί άξονες έχουν συμφωνηθεί. Τα σενάρια όμως είναι ακόμα πολλά. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι παρούσα και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις για την όσο το δυνατό δικαιότερη κατανομή βαρών, με προοπτική την αδιαπραγμάτευτη παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

*Η Μαρία Ρεπούση είναι Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ στην Α΄ Πειραιά

http://www.eklogika.gr/articles/675

Δεν υπάρχουν σχόλια: