Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γρ. Ψαριανός για Σύρους πρόσφυγες: Τώρα πρωτοβουλίες κι όχι φιλολογίες για τις ζώες των άλλων

Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν και παραμένει, πως το σύνολο των προβλημάτων με τους μετανάστες, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και τους πρόσφυγες μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνέργιες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μάλιστα με ενέργειες που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το σύνολο των παραμέτρων που...
συνθέτουν τα προβλήματα της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Για τη περίπτωση της Συρίας μιλάμε για αναγκαστική προσφυγιά, εξαιτίας ενός ακήρυχτου και ανεξέλεγκτου πολέμου. Τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στην Τουρκία περισσότεροι από 400.000 Σύροι πρόσφυγες, προσπαθώντας να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου και 150.000 από τους οποίους βρίσκονται ήδη στα παράλια της Μ. Ασίας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι που αναγκαστικά δέχονται το κύμα αυτών των προσφύγων κατασκευάζουν στην περιοχή της Σμύρνης ένα Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών. Στην πρόσφατη επίσκεψη με τη συνάδελφο Νίκη Φούντα στη Σμύρνη συναντηθήκαμε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , τους Hamza Dag και Ali Aslik. Μεταξύ των άλλων που συζητήθηκαν περί τα Ελληνοτουρκικά τέθηκε από την πλευρά μας το θέμα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί και με διμερή συνεργασία το θέμα αυτό. Μάλιστα από τους Τούρκους βουλευτές ετέθη ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το αίτημα της βοήθειας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Η Δημοκρατική Αριστερά, προτείνει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ούτως ώστε σε συνεργασία με τη γειτονική χώρα να επιδιώξουμε από κοινού την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των Σύρων και όχι μόνο προσφύγων, βασισμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες. Και αυτό πρέπει να γίνει πρακτικά τώρα και όχι να αρχίσουμε πάλι την ανάπτυξη φιλολογίας για το πολύ σύνθετο αυτό θέμα. Δηλαδή φιλολογίας για τις ζωές των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: