Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ- Επικράτησε η λογική του κράτους. Δικάστηκε ο αγωνιστής της αριστεράς Χρ. Μπακαλάκης /ρεπορτάζ

Αντιφασίστες, σύντροφοι του Χρ. Μπακαλάκη έξω από το δικαστήριο
Αρνητική για το λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα ήταν η σημερινή δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γιαννιτσών το οποίο καταδίκασε τον αγωνιστή της Αριστεράς Χρήστο Μπακαλάκη σε 2+12 μήνες φυλάκιση για τις κατηγορίες της κατοχής κροτίδας και ενδεχόμενης πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Το δικαστήριο καθώς και...

η εισαγγελέας δέχτηκαν χωρίς καμιά επιφύλαξη όλα όσα είπε το αστυνομικό όργανο που εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας και το οποίο ουσιαστικά άλλαξε την αρχική του κατάθεση λέγοντας ότι η κροτίδα έπεσε πριν αρχίσει η επίθεση των Χρυσαυγητών στους διαμαρτυρόμενους πολίτες την ημέρα της επετείου της σφαγής από τους Χιτλερικούς 120 κατοίκων των Γιαννιτσών.
Στις 14 Σεπτεμβρίου στον Ομαδικό τάφο τιμήθηκαν τα θύματα των Γερμανών φασιστών και ο δήμος με μια άκρως υποτιμητική και προσβλητική για τους νεκρούς απόφαση κάλεσε τους συμμορίτες της Χρυσής Αυγής να καταθέσουν στεφάνι. Πολίτες που προέρχονταν κυρίως από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι άρχισαν να διαμαρτύρονται όταν κλήθηκε ο εκπρόσωπος της Συμμορίας να καταθέσει στεφάνι. Τότε οι συμμορίτες κινήθηκαν εναντίον τους για να τους ζητήσουν το λόγο βρίζοντάς τους.


Στο σημείο αυτό και αφού ήδη ορισμένοι εξ αυτών είχαν φτάσει στους διαμαρτυρόμενους με συνθήματα πολίτες ο Χρ. Μπακαλάκης έριξε μια κροτίδα, σαν κι αυτές που κατά δεκάδες σκάνε την Ανάσταση και στους γάμους, στον κενό χώρο για να τους τρομάξει. Το κατάφερε αυτό που ήθελε. Ούτε πρόθεση να κάνει ζημιά είχε ούτε βέβαια τραυματίστηκε κανείς.
Η αστυνομία τον έπιασε και του φόρτωσε μια κατηγορία που σαφώς ήταν δυσανάλογη της πράξης. Μια πράξη νόμιμης άμυνας μετατράπηκε σε ενδεχόμενη πρόκληση σωματικής βλάβης και αυτό δέχτηκε το δικαστήριο ασμένως άσχετα αν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης τόνισαν ότι αλλιώς έγιναν τα πράγματα.

Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας καταφάνηκε η λογική του κράτους που είναι να περιστείλει κάθε αντίσταση εναντίον τόσο του ιδίου όσο και του μηχανισμού της Χρυσής Αυγής που στις περισσότερες των περιπτώσεων δρα είτε υπό την ανοχή είτε σε ανοιχτή συνεργασία μαζί του. Ο στόχος είναι η Αριστερά και πιο συγκεκριμένα η εκτός συστήματος αριστερά.

Η εισαγγελέας ήταν αφοπλιστική όταν υποστήριζε πως οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες θα μπορούσαν να φύγουν, να τρέξουν να σωθούν από τους επιτιθέμενους ναζιστές είτε να περιμένουν την αστυνομική δύναμη να τους σώσει. Φαίνεται ότι αγνοεί το τι ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε νύχτα σε όλη την Ελλάδα. Τελευταίο παράδειγμα η επίθεση στην δικηγόρο Ι. Κούρτοβικ από τους συμμορίτες στον Αγ. Παντελεήμονα παρουσία πολλών αστυνομικών!

Τι κι αν ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρ. Μπακαλάκη επιχειρηματολόγησε απολύτως πειστικά ότι η όλη του συμπεριφορά  ήταν μέσα στα πλαίσια του αστικού νόμου και πιο συγκεκριμένα σε ότι προβλέπει ο νόμος για τη "νόμιμη άμυνα". Ο μάρτυρας Χρήστος Σίσκος, δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΕ στο δήμο Γιαννιτσών τόνισε ότι δέχτηκε φραστική επίθεση από τον χρυσαυγήτη που το πιο πιθανόν ήταν να μετατραπεί και σε προπηλακισμό όχι βέβαια φραστικό. Κι όμως, το δικαστήριο και η κατηγορούσα αρχή έκλεισαν τα αυτιά τους και δέχτηκαν ότι η αλήθεια βρίσκονταν αποτυπωμένη στις σελίδες του κατηγορητηρίου.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης Σπ. Μαρκέτος με την επιστημονική του γνώση κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατία και το λαό οργάνωση και μετέρχεται τραμπούκικων μεθόδων για να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους της. Κι όμως, το δικαστήριο θεώρησε ότι η επίθεση των συμμοριτών εναντίον των πολιτών των Γιαννιτσών ήταν ακίνδυνη και ως εκ τούτου κάθε αντίδραση ήταν εκ του περισσού και παράνομη και ότι θα μπορούσε το όλο ζήτημα να το διευθετήσει η αστυνομική δύναμη.

Ο ίδιος ο Χρήστος Μπακαλάκης στην απολογία του υπερασπίστηκε την πράξη του τονίζοντας ότι ήταν προσβολή για τους νεκρούς να παρίσταται και μόνον η Χρυσή Αυγή, οι ιδεολογικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών και των χιτλεροναζιστών.

Ζήτησε να τύχει αθωωτικής απόφασης αλλά έλα ντε που το δικαστήριο και η εισαγγελέας είχε άλλη άποψη. Την άποψη ότι πρέπει να καταδικαστεί, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, όπως το κατηγορητήριο. Η ποινή που πρότεινε η εισαγγελέας ήταν δύο μήνες για κάθε πράξη. Σύνολο τέσσερις.

Η υπεράσπιση ζήτησε να του επιβληθεί εφέσιμη ποινή. Το δικαστήριο τότε του επέβαλε την ποινή βάσης δυο μήνες και άλλους δώδεκα από πάνω για να μαζευτούν δεκατέσσερις και του χορήγησε αναστολή για τρία χρόνια.

Ο Χρήστος Μπακαλάκης άσκησε έφεση και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί από το τριμελές εφετείο και πάλι στα Γιαννιτσά μετά από αρκετούς μήνες. Ελπίζω ότι στο εφετείο το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς διάφορο, θα είναι αθωωτικό  γιατί η αλήθεια είναι μια και όλοι την καταλάβαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: