Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

"Η ΕΒΖ δε χρωστάει σε κανέναν", λένε οι εργαζόμενοι για τα δάνεια

Στοιχεία αναφορικά με τα περίφημα δάνεια τα οποία εμφανίζεται να χρωστάει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δημοσιοποιεί με επιστολή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη βιομηχανία.

Η ΟΕΒΖΕ τονίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις και ότι «η ΕΒΖ δε χρωστάει τίποτα σε κανέναν». Επαναλαμβάνει, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία «ξεπουλιέται» και τονίζει ότι «η Εθνική ποσόστωση, δεν εκποιείται ούτε χαρίζεται αλλά...
κληροδοτείται στα παιδιά μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΒΖΕ έχει ως εξής:
«Από την παρακάτω ανάλυση προκύπτει με αριθμούς ότι η Ε.Β.Ζ. Α.Ε. δεν οφείλει κανένα δάνειο. Συνεπώς θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι και ιδιαίτερα αυτοί που διαχειρίζονται τώρα την τύχη της πολύπαθης βιομηχανίας να πληροφορηθούν την πραγματική αλήθεια:

• H E.B.Z. A.E. υποχρεώθηκε να καταβάλλει στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 40.132.227,52 € σαν ποσό έκτακτης εισφοράς για ποσόστωση 317.500 χιλ. τόνους χ 126,40 €/τον. διότι διατηρούσε την εποχή εφαρμογής του νέου κανονισμού 320/2006 την συνολική της ποσόστωσης που είχε από το 1981 (όταν η χώρα μας έγινε πλήρως μέλος της Ε.Ο.Κ). Την ίδια αυτή χρονιά 2006 η παραγωγή ζάχαρης ήταν μειωμένη και παρήχθησαν συνολικά 169.610 τον. ζάχαρης. Εάν η πολιτική ηγεσία (Υπουργείο Οικονομικών και Γεωργίας) καθώς και η Διοίκηση της Α.Τ.Ε. είχαν αποφασίσει όπως ορθά έπραξαν άλλα Κράτη – μέλη και προχώρησαν σε απόσυρση Εθνικής ποσόστωσης από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ζάχαρης, θα είχε καταβάλλει η Ε.Β.Ζ. Α.Ε. μόνο 20.000.000 €.
Συνεπώς τα 20 επιπλέον εκ. € δεν είναι χρέη της Ε.Β.Ζ. Α.Ε.

• Το 2006 η Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και προσωπικά ο κ. Κ. Καραμανλής εξήγγειλε από την Δ.Ε.Θ. τη δημιουργία δύο μονάδων βιοαιθανόλης στην Λάρισα και Ξάνθη. Δηλαδή στα δύο εργοστάσια όπου μετά την αποποίηση του 50% της Εθνικής μας ποσόστωσης έμειναν αδρανή.
Για τον λόγο αυτό η Πολιτεία (Υπουργείο Γεωργίας στην αίτηση αποποίησης που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) αρχές τους έτους 2007, αποφάσισε να μην επιλέξει την Ολική διάλυση (Full dismantling) αλλά τη Μερική διάλυση (Partial dismantling) των δύο εργοστασίων και ως εκ τούτου να λάβει ως ποσό ενίσχυσης αποσυρόμενης ποσόστωσης (547,5χ158.000 τον. Από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης δηλ. 86.915,625 € αντί του ποσού των 115887,500 €.

Απώλεια δηλ. για την Ε.Β.Ζ. Α.Ε. 28.971,875 €
(Κυβερνητική επιλογή)

• Σημείωση: τα εργοστάσια βιοαιθανόλης δεν έγιναν ποτέ, η Εθνική Οικονομία απώλεσε δύο μοναδικές τεχνολογικά εργοστασιακές μονάδες. Η περιφέρεια και οι αγρότες της Θεσσαλίας και Μακεδονίας φτώχυναν ακόμη περισσότερο και οι πολιτικοί έπαιξαν πόκερ στην πλάτη της Εθνικής αυτής Βιομηχανίας.

• Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και της μείωσης του κόστους παραγωγής για την Βιομηχανία, μετά την αποποίηση της Εθνικής ποσόστωσης, η Κυβέρνηση έφερε στην Βουλή τον Ν. 3660/2008 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα μιας διπλής δράσης για το πλεονάζον προσωπικό της Ε.Β.Ζ.

Α) Μέσω ενός προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας όπου μπορούσαν να ενταχθούν υπάλληλοι της Ε.Β.Ζ. που βρίσκονταν σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο και
Β) Μέσω μιας μεταφοράς προσωπικού (80) ατόμων σε Περιφέρειες.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών για μεν τις μετατάξεις υλοποιήθηκε στα μέσα του 2010 για δε το πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας αρχές του 2012.
Αποτέλεσμα το κόστος αδράνειας (των δύο εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης) να ανέλθει στο ποσό των 15.000.000 €

• Την ίδια χρονική αυτή περίοδο η Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. αποφάσισε να δώσει κίνητρα με εθελούσιες εξόδους του προσωπικού για μία τριετία. Το κόστος των κινήτρων αυτό ξεπέρασε τα 7 εκ. €.
Τέλος σε εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου (Νέα ΚΟΑ Ζάχαρης ΕΚ 318-319-320/2006), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μοίρασε αυθαίρετα από το ποσό της αποζημίωσης του Ταμείου Αναδιάρθρωσης που προβλέπετο για την Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ποσοστό περίπου 17% (15 εκ. €) στους αγρότες και μηχανάτορες (για αποζημίωση) όταν ο κανονισμός προέβλεπε ποσοστό έως 10% και αυτό ακριβώς το ποσοστό έδωσαν και οι υπόλοιπες ζαχαροβιομηχανίες στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, που προέβησαν και αυτές σε αιτήσεις αποποίησης ποσόστωσης ζάχαρης.
Όλες αυτές λοιπόν οι αποφάσεις ελήφθησαν για την Ε.Β.Ζ. ερήμην της.
Συνεπώς εάν αθροίσουμε όλα τα παραπάνω ποσά καθώς και το δυσβάσταχτο ποσό των τόκων (με 11,5% επιτόκιο μας δάνειζε η μαμά Α.Τ.Ε) τότε θα αποδεχθεί περίτρανα ότι η Ε.Β.Ζ. Α.Ε. δεν χρωστά τίποτε σε κανένα.
Αντίθετα η πολιτεία και ιδιαίτερα η σημερινή Κυβέρνηση που ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον πρωτογενή τομέα, της χρωστάει πάρα πολλά:
Πρώτα απ’ όλα τα δύο Εργοστάσια Βιοαιθανόλης που δεν έφτιαξε ποτέ
  • Την συνοχή της περιφερειακής δραστηριότητας και γεωργίας με μια συμβολαιακή καλλιέργεια που στήριζε την Εθνική Οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη
  • Την διατήρηση του υφιστάμενου αγροτικού πληθυσμού σε ακριτικούς νομούς με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας όπου η βιομηχανία δραστηριοποιείται.
  • Τώρα ως ελάχιστο δείγμα αντίδωρου η πολιτεία οφείλει να σκύψει σοβαρά πάνω στο πρόβλημα της Εθνικής αυτής Βιομηχανίας, που έχει μπει σε τροχιά κερδοφορίας και υπόσχεται πολλά κέρδη στην Εθνική οικονομία μας.
Να μην προσπαθεί να την ξεπουλήσει άρον- άρον.
Εξάλλου Κύριοι της Κυβέρνησης η Εθνική ποσόστωση, δεν εκποιείται ούτε χαρίζεται αλλά κληροδοτείται στα παιδιά μας.

Επομένως θα πρέπει να γίνει σε όλους γνωστό ότι η αλήθεια είναι ότι η Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ξεπουλιέται για 40 ή 20 εκ. € στους ενδιαφερόμενους όταν μόνο η αξία των δύο εργοστασίων στην Σερβία ανέρχεται σε 160 εκ. €.
Τα «δάνεια» που προξένησαν με τις αποφάσεις τους οι εκάστοτε Κυβερνώντες ας τα πληρώσουν οι ίδιοι.»


Πηγή: agronews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: