Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-«Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει» γράφει για τον Τσίπρα η Página12 της Αργεντινής

Με τίτλο «ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει», η εφημερίδα Página12 της Αργεντινής δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι αριστερός και να στηρίζεις το ευρώ, αφού το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά οι πολιτικές που το συνοδεύουν.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι το...
κοινό νόμισμα κινδυνεύει να γίνει η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, εφόσον συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές.
Στην ίδια συνέντευξη επανέρχεται στο θέμα που προέκυψε με την αναφορά που έκανε στη Βουλή για την Αργεντινή και εξηγεί ποιο μοντέλο χώρας από τη Λατινική Αμερική βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κρίση που ζούμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια και ότι η Ευρώπη δεν έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσει. «Αυτό εξηγεί γιατί η Ευρώπη έγινε η ήπειρος όπου η επίθεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν αμείλικτη. Είμαστε απροστάτευτοι» αναφέρει.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι μέρος της κρίσης: «Η ρίζα βρίσκεται στην αρχιτεκτονική του ευρώ μέσα στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των εχόντων. Χρειαζόμαστε ένα νόμισμα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαών. Έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχουμε πολιτικές που να υπηρετούν ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας που αυτή τη στιγμή υποφέρουν. Το ευρώ είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο: έχουμε ένα κοινό νόμισμα, δηλαδή νομισματική ένωση, αλλά δεν έχουμε πολιτική ένωση και μια Κεντρική Τράπεζα να βοηθά όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είναι κάποιος αριστερός και να στηρίζει την ίδια στιγμή το κοινό νόμισμα, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι το πρόβλημα δεν είναι το κοινό νόμισμα, αλλά οι πολιτικές που το συνοδεύουν. «Το ευρώ έχει γίνει φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν την κρίση. Η αντίφαση εντοπίζεται στη βάση που οικοδομήθηκε. Το ευρώ είναι η πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί αν συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική» υποστηρίζει.

Σε άλλη ερώτηση για το τι μαθήματα προκύπτουν για την Ελλάδα από την καταστροφή της Αργεντινής το 2001, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η εμπειρία της Αργεντινής είναι πολύ σημαντική για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

«Το βασικότερο θα έλεγα ότι είναι το γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι κυνικές και απάνθρωπες. Οδηγούν σε αδιέξοδο. Από την άλλη, η Αργεντινή μάς έδειξε τον τρόπο που ένας λαός μπορεί να σταματήσει αυτό το σύστημα και να οικοδομήσει τις βάσεις για να ζήσει καλύτερα, να ξαναφτιάξει το κράτος και την κοινωνία. Στη Βουλή βρέθηκα να απαντώ στον υπουργό Οικονομικών, όταν επιτέθηκε με ρατσιστικό τρόπο στην Αργεντινή. Ο υπουργός είπε 'εμείς δεν είμαστε σαν τους Αργεντινούς' και εγώ του απάντησα ότι είμαστε χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια.»

Στην ερώτηση για το ποιο θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα, ο Τσάβες της Βενεζουέλας, οι Κάστρο στην Κούβα, το παράδειγμα της Βραζιλίας ή ο περονισμός των Κίρσνερ στην Αργεντινή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Λατινική Αμερική ανέκαθεν υπήρξε κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι που δίνει αποτελέσματα.

«Αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο ελληνικό μοντέλο είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή. Από πλευράς κοινωνικής πραγματικότητας και ιστορικών αντιστοίχων, έχουμε μεγαλύτερη συνάφεια με αυτό που συνέβη στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ασφαλώς υπάρχουν κοινά σημεία με την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την Ελλάδα Κούβα της Ευρώπης. Εμείς απαντάμε ότι αυτοί θέλουν να φτιάξουν μια Κούβα στην Ευρώπη, αλλά την Κούβα πριν το 1960. Εκεί θέλουν να μας φτάσουν.»


Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: