Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΝ. ΤΣΙΑΠΛΑ- ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη συνέντευξη τύπου του υποψήφιου δημάρχου Αλεξάνδρειας Θανάση Τσιάπλα, επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Ο κ. Τσιάπλας, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του και παρόντων αρκετών άλλων φίλων και οπαδών της κίνησης αναφέρθηκε στο μικρό εισηγητικό του στην αναγκαιότητα της επιλογής μιας διαφορετικής λύσης στην διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας απορρίπτοντας το υφιστάμενο δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
Δείτε στα δυο βίντεο την εισήγησή του και τις ερωτήσεις που έγιναν από τους δημοσιογράφους.




Η εισήγηση του Θαν. Τσιάπλα είναι η ακόλουθη:
Οι προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν βαθειά πολιτική πρόκληση. Όχι μόνο γιατί κρίνεται το μέλλον της Καλλικρατικής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά κυρίως γιατί τίθενται αντιμέτωπες πολιτικές λογικές.
Λογικές που η μια θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση προσκολλημένη στην εκάστοτε κεντρική εξουσία, όχι μόνο υπηρέτη της αλλά παρατρεχάμενο της και η άλλη που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση μοχλό εξέλιξης της κοινωνίας προς το μέλλον.
1. Οι φετινές δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με φόντο τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης - προϊόν της άνευ προηγουμένου επιθετικής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου - αλλά και στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας με τον «Καλλικράτη».
2. Βιώνουμε μια πρωτοφανή ιστορικά επίθεση του μικρότερου αλλά και πλουσιότερου ποσοστού της κοινωνίας εναντίον της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού, με τα κοινωνικά άδικα μέτρα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κάνουν τους μικρομεσαίους – φτωχούς, τους φτωχούς - φτωχότερους και τους πλούσιους – πλουσιότερους.
3.Η κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σημερινής οικονομικής κρίσης, μπορεί να επιτευχθεί από μια κοινωνική συμμαχία όλων των επαγγελματικών τάξεων δηλαδή των μισθωτών του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρηματιών, εμπόρων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ανέργων και των σπουδαστών, που έχουν κοινά συμφέροντα.
4. Η κοινωνική αυτή συμμαχία μπορεί να εκπροσωπηθεί αποτελεσματικά – σε επίπεδο δήμου - από μια πολιτική συμμαχία - συνεργασία των προοδευτικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών που, με βάση την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Αυτή η συμμαχία πρέπει και μπορεί να εργαστεί για μια εναλλακτική και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, αλλάζοντας τις προτεραιότητες του Δήμου μας και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία τους πόρους που έχει ανάγκη.
5. Κύριο ιδεολογικό στίγμα αυτής της συμμαχίας είναι η αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία του ατομικισμού, της μεγαλο-εργολαβίστικης και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των προβλημάτων του Δήμου και η ανάδειξη των ιδεών της κοινωνικής αλληλεγγύης, και της ενεργού συμμετοχής με απώτερο στόχο το συλλογικό καλό που μπορεί μόνο με την ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ να γίνει πραγματικότητα.
Κάτω από αυτές τις σκέψεις πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ανήσυχοι για το μέλλον του τόπου αποφασίσαμε να δώσουμε δυναμικό παρόν μετέχοντας στην εκλογική διαδικασία γιατί:
Δεν συμφωνούμε σε περικοπές κονδυλίων που επηρεάζουν την πολιτιστική, υγειονομική και οικονομική αναβάθμιση του τόπου, όποιον σκοπό και αν εξυπηρετούν.
Δεν συμφωνούμε σε πρακτικές που εφαρμόστηκαν από αυτούς που ήταν απόντες στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Δεν συμφωνούμε με αυτούς που δεν προσφέρουν τον εαυτό τους στον τόπο αλλά τον διχάζουν. Δεν συμφωνούμε σε παρασκήνια, σε παλιές συνταγές με φθαρμένα υλικά, αλλοτριωμένα βαθειά μέχρι το κόκαλο χωρίς ελπίδα και όραμα, και σε πρόσωπα γαντζωμένα στις καρέκλες της εξουσίας.
Δεν συμφωνούμε τέλος με την παρακμή και την υποβάθμιση της δημοκρατίας που προέρχεται από την αδιαφάνεια, την υπεροψία της εξουσίας, την ευνοιοκρατία, το βόλεμα των ημετέρων και την εξόφληση υποχρεώσεων απροκάλυπτα χωρίς ντροπή, τις υποσχέσεις, τα ιδιοτελή συμφέροντα, τις πελατειακές σχέσεις, την ρουσφετολογία και την αδιαφάνεια, την αυταρχικότητα του δημάρχου και της διοίκησης καθώς και με τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου παραμονές των εκλογών, πουλώντας ψεύτικη ελπίδα με αντάλλαγμα την ψήφο των συμπολιτών.
Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικού στόχου, η ανυπαρξία προτεραιοτήτων, η ανυπαρξία μετώπου και δέσμης μέτρων και δράσεων κατά της ανεργίας και της αναδουλειάς, η άγνοια της αειφορίας, η ατολμία ανάληψης υπερβατικών πρωτοβουλιών, η διαχειριστική λογική αντί της αναπτυξιακής δυναμικής, θα επιταχύνουν την φθίνουσα οικονομική πορεία του Δήμου .
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει.
Η αναβολή από τετραετία σε τετραετία δεν είναι πια ανεκτή.
Όποιος μετάνιωσε για το παρελθόν επιβάλλεται να μην μετανιώσει από τώρα για το μέλλον
Μπορούμε μαζί να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση για να ανατρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό
Πιστεύουμε σε μια ανεξάρτητη ακηδεμόνευτη και πολυσυλλεκτική τοπική αυτοδιοίκηση,
Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο στην δημιουργική σύνθεση απόψεων και στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Η πρόταση που σήμερα καταθέτουμε αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη του Δήμου. Ζητάμε όχι απλά τη συμπαράταξή του αλλά την ενεργή συμμετοχή και συμβολή του. Γιατί η δική μας δύναμη αρχίζει και τελειώνει στη δημοκρατική συνεργασία.
Για την Συνεργασία Πολιτών
Θανάσης Τσιάπλας
υποψήφιος Δήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: