Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Για τη δημοκρατική διέξοδο από τη κρίση. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης, η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται. Οι ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας δεν πρέπει απλώς να εγκαταλειφθούν, πρέπει να ανατραπούν.
To ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα:
Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
Δεύτερο, στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Τρίτο, στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Το μνημόνιο δεν είναι η αιτία της δημοσιονομικής κρίσης και της εξάρτησης από τον υπέρογκο δανεισμό. Το αντίστροφο ισχύει. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Το καταψηφίσαμε γιατί οι κυβερνητικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι κοινωνικά άδικες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το έλλειμμα μεν μειώνεται, αλλά οδηγηθήκαμε στην ύφεση, την ανεργία, έγινε άλμα στον πληθωρισμό, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ο μικρός και αργός ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων απειλεί τη συγκράτηση του ελλείμματος και οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων. Η μάχη για να πληρώσουν όσοι δεν πληρώνουν, για να περιοριστεί η παραοικονομία είναι κεντρική. Η ραγδαία αύξηση των τιμών πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και εντείνει την αδικία των μέτρων.
Η κρίση δεν είναι μόνον δημοσιονομική και οικονομική. Εκδηλώνεται και ως κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, απλώνεται ως κρίση αξιών σε όλη την κοινωνία. Εμείς αντιπαλεύουμε τα αίτια της κρίσης. Δεν αναζητούμε τρόπους να τροφοδοτηθεί η συνέχιση του ίδιου πελατειακού κράτους. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του παντού. Η εναλλακτική λύση που στηρίζουμε δεν είναι μόνον άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής, αλλά διαφάνεια, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της κάθε μορφής ιδιοποίησης του δημοσίου πλούτου. Περιλαμβάνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τόνωσης της παραγωγής και όχι χρηματοδότησης του καταναλωτικού προτύπου που κυριάρχησε στη χώρα. Δραστηριότητες και θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
Απάντηση στη κρίση δεν μπορούν να δώσουν τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τρυκ, η πολιτική υποκρισία της ΝΔ ή εξωπραγματικά συνθήματα.
Στόχος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι η συγκρότηση της εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στην κυβερνητική με στόχο της αλλαγή της. Με ειλικρίνεια απέναντι στο λαό, με ευθύνη για τη χώρα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον.
Επιδιώκουμε να επιστρέψουν στην ενεργό πολιτική δράση πολίτες που επικρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις ως αναξιόπιστες και αναποτελεσματικές. Οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες.
Η χώρα έχει ανάγκη να μπεί σε νέα πορεία. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει ριζική πολιτική στροφή σε όλους τους τομείς, για να εφαρμοστεί ένα δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση της οικονομίας και του κράτους, τη συγκρότηση πραγματικού κοινωνικού κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύγχρονη οικολογική ανάπτυξη.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται σε κρίσιμη περίοδο.
Εργαζόμαστε η αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης να γίνει φορέας πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων αντιλήψεων για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.
Αυτό υλοποιούμε με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς που υποστηρίζουμε. Όπου υπήρξε διάθεση από άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναδείχθηκαν υποψηφιότητες κύρους και εναλλακτικού προγράμματος προχωρήσαμε σε συνεργασίες. Όπου δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ανάγκη της νέας πολιτικής κατεύθυνσης επιλέγουμε τα καλύτερα στελέχη για να δώσουμε το δικό μας μήνυμα.
Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές που
- θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης,
- θα συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικών και μέτρων κοινωνικής προστασίας,
- θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οικονομικού χαρακτήρα στα πλαίσια της προσπάθειας για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε τοπικό επίπεδο
- θα προωθούν πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης για την εξασφάλιση και εξοικονόμηση πόρων,
- θα διαμορφώνουν νέες πολιτικές απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παλαιωμένου παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης, στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Θέλουμε δημοτικές αρχές που θα διεκδικούν την ουσιαστική μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα υλοποιούν νέα σχέση του δήμου με το δημότη, περιφερειακές διοικήσεις που θα προωθήσουν την ισόρροπη ανάπτυξη, ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει θεσμός νέας πορείας της χώρας.
Αυτή είναι η βάση των συμφωνιών ή συμμαχιών μας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Έτσι απορρίπτουμε τις προτάσεις συγκροτήσεως μετώπων στην αυτοδιοίκηση με κριτήριο ένα – αμφιβόλου αξιοπιστίας - “όρκο πίστης” κατά του μνημονίου. Κριτήριο για τους δήμους και τις περιφέρειες δεν πρέπει να είναι τα λόγια, αλλά τα έργα και η αξιοπιστία των υποψηφίων.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αρνείται να οικοδομήσει τη σχέση της με τους πολίτες στη βάση της υποκρισίας, της παραπλάνησης. Μιλάμε καθαρά, υπεύθυνα, υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, των εργαζομένων. Απορρίπτουμε όλες τις πελατειακές μεθοδεύσεις. Η ενωτική μας πολιτική στηρίζεται σε αυτή την εναλλακτική, ειλικρινή σχέση. Επιδιώκουμε τη συσπείρωση προοδευτικών ενεργών πολιτών, επιστημόνων, δημιουργών για τη διαμόρφωση των εναλλακτικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της δράσης του κόμματος.
Η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή καλεί τα μέλη, τους φίλους της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στους αγώνες των εκλογών της αυτοδιοίκησης.
Η ελληνική κοινωνία έχει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων αλλαγών και προοδευτικών συσπειρώσεων. _

Αθήνα 12/9/2010