Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ


Από το γραφείο της Δημάρχου Βέροιας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη νέα μορφή του διευρυμένου Δήμου Βέροιας, ύστερα από την ψήφιση του προγράμματος «Καλλικράτης» στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου: “Ο Δήμος Βέροιας αλλάζει. Και αλλάζοντας, υποδέχεται και καλωσορίζει τους – μέχρι πρότινος μόνο - γεωγραφικούς γείτονές της, σε μια πολύ...
...ευρύτερη και ουσιαστικότερη διοικητική «γειτονία». Οι δημότες του Απ. Παύλου, του Δοβρά, της Βεργίνας και της Μακεδονίδας, αποτελούν πλέον ένα αδιάσπαστο και συνεχές διοικητικό σύνολο και από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα κληθούμε όλοι μαζί να επιδιώξουμε κοινούς στόχους και να δώσουμε λύσεις σε κοινά προβλήματα.
Τα πιο μικρά και ευέλικτα διοικητικά σχήματα που προβλέπει ο «Καλλικράτης» ως προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των δημοτών των νέων Δήμων, είμαι πεπεισμένη ότι θα παράσχουν ουσιαστική και αποτελεσματική ώθηση στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Με την αυξημένη δε συμμετοχικότητα του κάθε δημότη ξεχωριστά σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τον αφορούν, θα ενισχυθεί σημαντικά η παρεμβατική ισχύς όλων των πολιτών, ενώ τέλος, με την είσοδο και την εφαρμογή νέων Τεχνολογιών και διοικητικών μεθόδων στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, θα οδηγηθούμε σταδιακά αλλά σταθερά σε μια περισσότερο ανθρώπινη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πιστεύω ακράδαντα.
Είναι γεγονός ωστόσο ότι κάθε αλλαγή, πόσο μάλλον μια διοικητική αλλαγή τέτοιας κλίμακας, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε κατεστημένες νοοτροπίες; Θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων εποχών και να προβούμε σε επωφελείς και ευρύτερες συμμαχίες; Θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς τις νέες μας δράσεις και τις τρέχουσές μας υποχρεώσεις; Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να θέσουμε και το εξής ερώτημα: ποιος άραγε θα προτιμούσε τη διαρκή στασιμότητα προκειμένου να μη βιώσει ποτέ τις εύλογες ανησυχίες που προκαλεί κάθε αλλαγή;

Την επιτυχή εκκίνηση και εφαρμογή των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη» δοκιμάζουν και δυσχεραίνουν επίσης οι πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Οι συνέπειές της δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέγγιχτους (πόσο μάλλον αδιάφορους) τους νέους Δήμους που δημιουργούνται. Η περιστολή και ο ακόμα αποτελεσματικότερος εξορθολογισμός των δαπανών του Κράτους είναι «εθνικός μονόδρομος» προκειμένου να απαλλαγούμε το ταχύτερο δυνατό από τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών μας. Και για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται όχι μόνο «εθνική προσπάθεια» αλλά σε ό,τι μας αφορά, «τοπική συστράτευση και συνεννόηση».

Σε αυτά τα πλαίσια, ο «Καλλικράτης» προτάσσει την ενίσχυση της συλλογικότητας. Μέσω της αυξημένης διαβούλευσης και των μηχανισμών επαρκέστερης θωράκισης απέναντι σε φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο αρχών και υπηρεσιών, οικονομικότερο ως προς τη λειτουργία του, αποτελεσματικότερο ως προς την αποδοτικότητά του, συνεπέστερο ως προς την αρχή της λογοδοσίας και της διαφάνειας προς τον πολίτη.

Καλωσορίζω τους νέους συνδημότες του διευρυμένου Δήμου Βέροιας και τους καλώ σε συστράτευση. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι απαραίτητο να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας, όλοι μας, συμπεριφορές και επιλογές που όχι μόνο δεν υπηρέτησαν, αλλά ζημίωσαν, το κοινό καλό. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε το ατομικό συμφέρον και να σχηματίσουμε ευρύτερες συλλογικότητες.

Μόνο τότε οι προσπάθειές μας θα πιάσουν πραγματικά τόπο, μόνο τότε θα μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία που όλοι ονειρευόμαστε, για εμάς και για τα παιδιά μας».

Ειδικότερα για το νέο Δήμο Βέροιας όπως διαμορφώνεται μετά το σχέδιο του «Καλλικράτη», θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά. Καταλαμβάνει το 48% της έκτασης του Νομού Ημαθίας με 800 τετραγωνικά χιλ. Σε σύνολο 1.700 τετ. χιλ. Περιλαμβάνει το 46% του πληθυσμού του Νομού Ημαθίας με 65.000 κατ. σε σύνολο 141.000 κατ. Περιλαμβάνει το κέντρο του Μακεδονικού πολιτισμού και πόλο έλξης για όλη την ανθρωπότητα, τη Βεργίνα - Αιγές.

Περιλαμβάνει τον βασικότερο και ομορφότερο ορεινό όγκο της περιοχής, Πιέρια και Βέρμιο. Καθώς και τον Αλιάκμονα που διασχίζει τα δύο βουνά, με ότι αυτό συνεπάγεται (φυσικός πλούτος, χώροι αναψυχής, αγροτουρισμός, υδροηλεκτρικά έργα, κ.λ.π.). Συμπεριλαμβάνει τον κάμπο της Δοβράς και του Αποστόλου Παύλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική δύναμη και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Ο νέος Δήμος είναι ο 3ος μεγαλύτερος από πλευράς πληθυσμού στην Κεντρική Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης) και ο 6ος μεγαλύτερος από πλευράς έκτασης, ενώ ταυτόχρονα έχει περισσότερους κατοίκους από τους δήμους αυτούς”.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Xαρουλα μια χαρουλα και καλα κρασια,χορτασαμε ξυλινη γλωσσα,απο ουσια εχει τιποτα να πιουμε;

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την ουσία αλλά προσπαθούν να ισοπεδώσουν πρόσωπα και πολιτικές. Είναι φανερό ότι έχουν πρόβλημα με τη Δήμαρχο επειδή είναι γυναίκα. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχασαν από μια γυναίκα. Θα το καταλάβουν σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την ουσία αλλά προσπαθούν να ισοπεδώσουν πρόσωπα και πολιτικές. Είναι φανερό ότι έχουν πρόβλημα με τη Δήμαρχο επειδή είναι γυναίκα. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχασαν από μια γυναίκα. Θα το καταλάβουν σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για την ουσία, δεδομένου ότι πρόσωπα και πολιτικές, είναι ήδη ισοπεδωμένα Πανελληνίως και ιδιαίτερα η Ημαθία. Το πρόβλημα είναι στα πρόσωπα, γυναίκες και "άντρες". Απο την συγκεκριμένη γυναίκα, έχασε η Βέροια, η αξιοκρατία, η πολιτική.
Οι πολίτες το ζούνε στο πετσί τους. Τέτοιο χάλι η πόλη μας, ποτέ άλλοτε.

Ανώνυμος είπε...

“Ο Δήμος Βέροιας αλλάζει."
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ.-
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ !

Ανώνυμος είπε...

Χαρούλα προχώρα! Όλοι μαζί σου. Και τότε όλα τα λαμόγια θα σωπάσουν...οικολόγοι, πρώην δήμαρχοι, ντεμέκ αθλητικογράφοι-δημοσιογράφοι, τα οικονομικά συμφέροντα μερικών...
Μην ακούς κανένα απο δάυτους. Μετά τον Νοέμβριο θα ξαναγυρίσουν στις τρύπες τους...
Έχουν ισχυρή προπαγάνδα. Παλαιοκομματική. Αλλά δεν ξέρουν ότι οι καιροί αλλάξαν και οι νέοι δεν ανέχονται πλέον μερικούς μερικούς...

Ανώνυμος είπε...

Το μοναδικό χάλι, είναι αυτή η Μητροπόλεως, άλλα δεν θυμάμαι ποιος...έξυπνος ήθελε να βάλει και άλλα αυτοκίνητα στο κέντρο κάνοντας την διπλή...
Κατα τα άλλα Χαρούλια με τα ντουζένια! Συνέχισε το πρόγραμμα σου και είμαι σίγουρος, ότι στο τέλος θα είναι το πρόσιμο θετικότατο...

Ανώνυμος είπε...

όλοι έχουν συμφαίροντα, εκτός απο την 3ΑΑΑ "Δήμαρχο" και την κλίκα γύρω της. Δυστυχώς, για να δούμε την εγκληματική πολιτική συμπεριφορά που μας βούλιαξε, έπρεπε να περάσουν κάποιες δεκαετίες. Την αθλιότητα την σημερινή του Δήμου Βέροιας, την βλέπουμε τώρα. Αν δεν κάνουμε κάτι με τους τσανακογλύφτες της εξουσίας που βγάζουν τον επιούσιο με εντεταλμένη υπηρεσία, μας περιμένουν χειρότερα. Και τα βλέπουμε όλα. Όλα τα λαμόγια θα σωπάσουν...οικολόγοι, πρώην δήμαρχοι, ντεμέκ αθλητικογράφοι-δημοσιογράφοι, τα οικονομικά συμφέροντα μερικών, επαγγελματίες, νοικοκυρές, άνεργοι νέοι επιστήμονες, καθηγητές, φαρμακοποιοί,εργάτες...
Όλοι λαμόγια, εκτός απο αυτούς που διαχειρίζονται λεφτά και εξουσία.
Άντε ρε παραπέρα. Σας έφαγε στη μάπα ο κόσμος. Βουλιάξατε μια ολόκληρη χώρα με τα τερτίπια σας και μιλάτε ακόμη.
Το κέρατό μου.

Ανώνυμος είπε...

Ποιά χωρά ρε φίλε; Εκτός θέματος είσαι. Μάλλον σα άλλο τόπικ ήθελκες να γράψεις. Για τον δήμο Βέροιας μιλάμε...
Τουλάχιστον "μάγκα" γίνεται μια προσπάθεια, την οποία φυσικά κάτι τύποι, που βλέπουν ότι δεν περνάνε τα συμφέροντα τους, πάνε να την καταρακκώσουν. Είναι το πιο εύκολο να κατηγορείς. Αλλά ο κόσμος έπαψε να τρώει κουτόχορτο. Τα σκληρά ντεμέκ λόγια δεν πιάνουν πιά. Και οι νέοι πολίτες της Βέροιας, θα στείλουν για ακόμα μια φορά σπίτι τους μερικούς μερικούς. Το κάναμε πρίν απο 4 χρόνια, θα το ξανακάνουμε σύντομα.
Αλλά έτσι δεν είναι; Δεν βγάζετε πια λεφτά απο τον δήμο, όπως γινόταν πρίν απο 4-5 χρόνια και το παίζετε ηθικολόγοι. Περιμένετε να εξαφανιστεί κανα παιδάκι για να κάνετε καριέρα...εξοστρακισμό θέλετε ρέ!
Αφήστε μας να ονερευόμασε για την πόλη που μεγαλώσαμε και ζούμε και άν δεν γουστάρετε, τα κουβαδάκια σας και σε άλλη παραλία.
Και άν θές να δείς κακοδιαχείριση, ρώτα το κολλητάρι σου το βράδυ που πίνετε τα ουισκάκια σας, πώς στο διάολο κατάφερε και μας έβαλε καμια 10άρα μύρια μέσα, χωρίς να κάνει ούτε ένα έργο; μια παιδική χαρά ρε αδερφέ. Κάτι! Μόνο σουβλάκια και δημοσιογράφοι να παίζουν μπάλα έξω απο το δημαρχείο!
Άιντε παλιοχαβαλέ. Ντεμέκ τύπε.

Ανώνυμος είπε...

06 Ιουνίου 2010 9:40 π.μ.

Ο νηπιαγωγός - αθλητικόγράφος είσαι; Αυτός που κάνει τον δημοσιογράφο με τα λεφτά που παίρνει απο το κράτος σάν δημόσιος υπάλληλος;