Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ: Η ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο τέως δήμαρχος Βέροιας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Σκουμπόπουλος κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος της σύμβασης της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στο δημοτικό συμβούλιο είπε τα ακόλουθα:
Το θέμα εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με υπερτριετή καθυστέρηση.
Πολιτικό, νομικό, ηθικό και δεοντολογικό ατόπημα το ότι η κυρία Ουσουλτζόγλου επί τρία και πλέον χρόνια συμμετέχει και ψηφίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΑ χωρίς καμία, ούτε καν ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και δεν αρκεί η απλή ενημέρωση, γιατί η κυρία Ουσουλτζόγλου είναι εκλεγμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο εκπρόσωπος του Δήμου στον ΕΣΔΑ. Και εκεί οφείλει να μεταφέρει, να προβάλλει και να ψηφίζει τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι προσωπικές της απόψεις. Οι δε θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν διατυπωθεί με αποφάσεις, που ελήφθησαν μεν στην προηγούμενη τετραετία, αλλά που ουδέποτε ανακλήθηκαν η τροποποιήθηκαν.
Επομένως, πριν διατυπωθεί η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Σύμβασης του έργου του ΕΣΔΑ, θα πρέπει να συζητηθεί αν το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει στις αποφάσεις του κατά της «θέσης 12» ή αν τις ανακαλεί και ψηφίζει πλέον υπέρ της «θέσης 12». Κι αυτό γιατί η Σύμβαση του έργου δεν είναι ένα αόριστο κείμενο, αλλά ένα κείμενο δεσμευτικό που αναφέρεται στην κατασκευή μιας Μονάδας σε συγκεκριμένο χώρο και με συγκεκριμένη διαδικασία. Πώς θα γίνει συζήτηση για τους όρους της Σύμβασης του έργου, αν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που απορρίπτει παντελώς τον χώρο όπου, σύμφωνα με την Σύμβαση, πρόκειται να κατασκευασθεί το έργο;

Πρώτο, επομένως, σημείο η συζήτηση για την ανάκληση ή μη των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώτο, επίσης, σημείο, που πρέπει να καυτηριαστεί είναι όχι η απλή ανακολουθία, αλλά η προκλητική περιφρόνηση της κυρίας Ουσουλτζόγλου προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Περιφρόνηση, που εκδηλώθηκε πολυδιάστατα και με το πρόσφατο διαδημοτικό φιάσκο του Χώρου Τεχνών, όπου αντί να τηρηθεί η διαδικασία του Δημοτικού Κώδικα, όπως ζητούσαν οι αιτούντες συμπολίτες, διοργανώθηκε μια άτυπη και άγονη διαδικασία, που εξελίχθηκε όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει – κι όπως δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να το δει η κυρία Ουσουλτζόγλου.

Σήμερα, με την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση, εισάγεται προς συζήτηση ένα από τα κρισιμότερα θέματα, που απασχολούν ή που θα έπρεπε να απασχολούν το Δήμο μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Αλλά πώς εισάγεται; ΧΩΡΙΣ εισήγηση!
Δεν υπάρχει Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;
Δεν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου να προετοιμάσει το θέμα, συζητώντας το με εκπροσώπους των Τοπικών Φορέων, και να συντάξει μια εισήγηση;
Δεν υπάρχει αρμόδια και έμπειρη Δημοτική Υπηρεσία να διατυπώσει την άποψή της;
Δεν υπάρχουν καταξιωμένοι Επιστημονικοί Συνεργάτες της Δημάρχου, ώστε, με τη συνδρομή τους, να καταφέρει να συντάξει ένα στοιχειώδες εισηγητικό σημείωμα;

Ακόμα και το πιο ασήμαντο, το πιο ευτελές, το πιο ανώδυνο θέμα έρχεται στο Δημοτικό με ένα εισηγητικό σημείωμα, που περιλαμβάνει στοιχειωδώς το ιστορικό του προς συζήτηση θέματος, την προτεινόμενη απόφαση που πρέπει να ληφθεί, τις επιπτώσεις από τη λήψη ή τη μη λήψη της απόφασης, την ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου από την εφαρμογή ή μη της προτεινόμενης απόφασης, τον τρόπο κάλυψης αυτής της επιβάρυνσης.

Απλά αλλά απαραίτητα για την εύρυθμη δημοτική λειτουργία πράγματα.
Πράγματα, που η κυρία Ουσουλτζόγλου στα τρία χρόνια της δημαρχιακής θητείας της ούτε τα έμαθε αλλά και ούτε δείχνει να θέλει να τα μάθει.
Γιατί εδώ έχουμε ένα πολύ κρίσιμο θέμα, που
εισάγεται καθυστερημένα,
εισάγεται αντικαταστατικά,
εισάγεται στα «μουγγά» - για να μη πούμε ότι
εισάγεται και στα «μουλωχτά».

Γιατί βέβαια ούτε ο τρόπος, ούτε ο χρόνος εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο πείθουν ότι η πτέρυγα της πλειοψηφίας ενδιαφέρεται να συζητήσει επί της ουσίας. Είναι φανερό πως ενδιαφέρεται πρώτα να βγει από την τυπική υποχρέωση ανταπόκρισης στο αίτημα των συμπολιτών, που ζήτησαν εγγράφως τη συζήτηση αυτή. Και είναι επίσης φανερό πως ενδιαφέρεται να δημιουργήσει εντυπώσεις, προσκομίζοντας την προίκα των εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας των Απορριμμάτων.

Όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Βεροιώτικος Λαός θα πρέπει να πληροφορηθούν όλους τους όρους του προικοσύμφωνου. Γιατί επί χρόνια καλλιεργούνταν και διαδίδονταν ο μύθος ότι δήθεν εξ αιτίας ενστάσεων και προσφυγών χάθηκαν για τη Μονάδα των Απορριμμάτων 28 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Έγινε όμως πριν λίγες μέρες, στην Αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η συνάντηση της νέας Περιφερειάρχου με το Νομάρχη και τους Δημάρχους της Ημαθίας, και εκεί η αρμόδια Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είχε υποβληθεί επίσημο αίτημα του ΕΣΔΑ για ένταξη του έργου αυτού στο ΠΕΠ. Άρα ποια χρηματοδότηση χάθηκε και από πού;

Εμείς, βέβαια, ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος να τηρηθεί, και ο ΕΣΔΑ να αντλήσει αυτά τα 15 ή και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, μια που τόσο απλόχερα και τόσο εύκολα του χορηγούνται μέσα στη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα των ημερών μας. Και μιλάμε για ευκολία, γιατί μέχρι τώρα γνωρίζαμε, -κι αυτό μας έλεγε επανειλημμένως και μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα και η ίδια η κυρία Ουσουλτζόγλου αλλά και πολλοί εκ των εκλεκτών συνεργατών της- ότι σήμερα για να αντλήσει κανείς πόρους πρέπει να έχει ωριμότητα, πρέπει να υποβάλλει κατάλληλα συμπληρωμένα τεχνικά δελτία, πρέπει να έχουν προκηρυχθεί ανάλογες δράσεις, και κυρίως πρέπει να είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλους Φορείς και άλλες περιοχές, που επίσης ενδιαφέρονται για την χρηματοδότηση των δικών τους έργων.

Εδώ μαθαίνουμε πως με βασικό επιχείρημα την χρηματοδότηση Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων άλλων περιοχών, επείσθη ο Γενικός Γραμματέας και δέσμευσε μια σημαντική χρηματοδότηση υπέρ του ΕΣΔΑ. Μακάρι να είναι έτσι και να έρθει αυτή η προίκα στην Ημαθία.
Μπορεί όμως να μας απαντήσει η κυρία Ουσουλτζόγλου πού πρόκειται να διατεθεί αυτή η προίκα; Πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί, ώστε και προβλήματα τωρινά να λυθούν, και προβλήματα μελλοντικά να αποτραπούν, και επιπτώσεις οικονομικές και περιβαλλοντικές να μην προκύψουν;

Μπορεί η κυρία Ουσουλτζόγλου υπεύθυνα και δεσμευτικά να πληροφορήσει το Δημοτικό Συμβούλιο τι θα σημάνει πρακτικά η υπογραφή αυτής της Σύμβασης για το πορτοφόλι του κάθε βεροιώτικου νοικοκυριού; Αλήθεια, πώς θα εκφράσει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν του παρουσιασθούν, συγκριτικά και αναλυτικά, τα στοιχεία των προβλέψεων της σύμβασης, τα στοιχεία της σημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων, τα προσδοκώμενα οφέλη, οι εκτιμώμενες επιβαρύνσεις, τα αναμενόμενα τελικά, θετικά ή αρνητικά, αποτελέσματα;

Αλλά κι αν ακόμα εκφράσει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πόσο μπορεί να είναι βέβαιο πως αυτή η θέση του θα μεταφερθεί πιστά και θα υποστηριχθεί από την κυρία Ουσουλτζόγλου μέσα στον ΕΣΔΑ; Κατά πόσο μπορεί να είναι βέβαιο ότι η θέση η δική του, η θέση δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, θα συνεκτιμηθεί για την υπογραφή ή μη της επίμαχης Σύμβασης μεταξύ του ΕΣΔΑ και του επιλεγέντος, μοναδικού υποψηφίου, αναδόχου;

Εκτός κι αν η σημερινή καθυστερημένη διαδικασία σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί: με το δέλεαρ της κουβεντιαστής προίκας να εκμαιευθούν εγκρίσεις και να δικαιολογηθούν, έστω και εκ των υστέρων, ενέργειες σαν αυτές, που επί τρία και πλέον χρόνια μεθοδεύει η κυρία Ουσουλτζόγλου, υπονομεύοντας την ανάπτυξη του τόπου και υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου μας, είτε με την καποδιστριακή είτε με την καλλικρατική μορφή του.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν φροντίσατε κ.Σκουμπόπουλε, αφού τόσο πολύ σας καίει το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε απόφαση ρητή και κατηγορηματική για τα περαιτέρω;

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ασχολείται ακόμα με την απολιτικέ, εμπαθή, μισαλλόδοξη και υπερφίαλα λαϊκίστικη ύπαρξη του Σκουμπόπουλου στην τοπική πολιτική σκηνή, δυο τινά μπορεί να είναι:
1. Πονηρούλης που πωλεί την ψυχή του και στον διάβολο για να βρει συμμάχους στα άνομα σχέδια του.
2. Βλαξ με περικεφαλαία που νομίζει ότι η πολιτική είναι κάτι σαν τη λαϊκή αγορά, όπου με λίγο παζάρι παραπάνω αγοράζεις φθηνά μέχρι και χαβιάρι από... τούρνα Βεγορίτιδας.

Σσσστ σας βαρεθήκαμε πια με τόση επανάληψη.

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά στην κ. Δήμαρχο, ο Σκούμπι φαίνεται Άγιος και ο πλέον κατάλληλος. Έπρεπε να την φάμε στην μάπα τέσσερα χρόνια για να καταλάβουμε τι σημαίνει ετοι μολογικά η ανικανότητα. Τι σημαίνει να φτάσει μια πόλη στο τέλμα. Η πολιτική στα σκουπίδια. Το τίποτα να πολιτεύεται.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,
ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ.-

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ κ.ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΘΕΣΕ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ.-

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ο λαϊκισμός και η δημιουργία εντυπώσεων το μόνο που καταφέρνουν είναι να κρατούν τις εξελίξεις πίσω. Εγώ θα ήθελα να δώ τον "Σκούμπι" όπως χαριτωμένα ανέφερε κάποιος πρίν, να συμπεριφέρεται προς όφελος της πόλης όπως διατυμπανίζει ότι κάνει και να μην κολλυσιεργεί διάφορες αποφάσεις. επίσης θα ήθελα να δώ τί θα κάνουν όταν θα πάει στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για το επενδυτικό δάνειο που διάβασα στις εφημερίδες ότι είναι να λάβει ο δήμος Βέροιας. εκεί να τον δώ τον "Σκούμπι" που θα πρέπει να πάρει απόφαση με ουσιαστική βαρύτητα, απόφαση για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης (απο αυτά που έμαθα χρειάζεται πληοψηφία για αυτό το λόγο και τα λέω αυτά) γιατί όλοι ξέρουμε ότι το θέμα του ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο...μόνο φαρφαρολογίες και δημιουργία εντυπώσεων...Αλλού είναι τα ζητήματα που έχει ουσιαστική βαρύτητα και εκεί ο Σκούμπι ντού δεν ενδιαφέρεται απ' ότι βλέπω για την "αναπτυξιακή προοπτική".
ΥΓ: 5.39, Το τέλμα είχε έλθει πρίν 3,5 χρόνια. Ακόμα τα χρωστούμενα του δικού σου ξεχρεώνουμε. Όλοι μας σε αυτή την πόλη. Μας έβαλε μέσα καμια 10 μύρια και τί έκανε; προσλήψεις στο δημόσιο...ούτε ένα παγκάκι ρε αδελφέ...Χάσαμε πόσα προγράμματα, πόσες χρηματοδοτήσεις. Αν δεν γνωρίζεις επι ημερών του Σκούμπι ντού, η Βέροια ήταν απο τις πόλεις της Ελλάδας με την μικρότερη αποροφητικότητα κονδυλίων. Είχαν καταφέρει να διεκδικήσουν το 1/10 απο αυτά που μας αναλογούσαν...ήμαρτον με τα λαμόγια...ήμαρτον.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πριν τις εκλογές, θα πάρει αναπτυξιακό δάνειο; Τόσα χρόνια τι έκανε; Θα σου πω εγώ. Αετό πετούσε. Φωτογραφίες με τους πάντες και τα πάντα μόνο. Με κοσερβοκούτια, με γλάστρες, με τις φίλες της, με τα πλακάκια, με εσένα, με τα αλλα τραπεζοκαθίσματα σαν και του λόγου σου. Το τίποτε στην Δημοτιήή Αρχή. Η αξιοκρατία στο απόσπασμα και ο κομματισμός ως εργαλείο. Μια μικρογραφία της άθλιας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.
Με φερέφωνα σαν και σένα, ονειρεύτηκε εξουσία για το λαό.
Βρε Άγιος μπροστά της ο Σκούμπι.
Ρώτα και μέσα στο Δημαρχείο και θα δείς.

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσουμε μέσα στο Δημαρχείο;
Ποιούς;
Τους τεμπελχανάδες που ψηφίζουν πάντα όποιον τους αφήνει να λουφάρουν.
Η Χαρούλα "τόλμησε" να προσπαθήσει να τους βάλει χέρι και τους βρήκε όλους απέναντι της.
Σσσστ.... βαρεθήκαμε την επανάληψη

Ακόμα και αυτή η "λίγη" Χαρούλα φαντάζει τεράστια μπροστά στον πολιτικό νάνο προκάτοχο της, που έσπειρε στην πόλη την μισαλλοδοξία και τον κομματισμό.

Μακάρι η Ν.Δ. να έχει βάλει μυαλό και να κατεβάσει έναν σοβαρό υποψήφιο, για να έχει ο κόσμος δυνατότητα επιλογής.
Αλλιώς... δαγκωτό Χαρούλα και βλέπουμε...

Ανώνυμος είπε...

DEN PSIFIZO BEROIA AN PSIFIZA THA MAYRZIA THN OYSOYLTZOGLOY GIATI DEN EKANE APOLYTOS TIPOTA KAI EINAI EKNEYRISTIKO NA TH BLEPEIS KATHE MERA STIS EFHMERIDES XORIS LOGO. AYTO MONO STH BEROIA PREPEI NA SYMBAINEI.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
ΤΣΙΑΠΛΑ ΚΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΣΟΥ!
ΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.