Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

HMEΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ


Η μέθοδος της κομποστοποίησης είναι μία από τις επικρατέστερες μεθόδους για την ορθή διαχείριση της λυματολάσπης, σύμφωνα με όσα ανέλυσε ο καθηγητής Ηλίας Σταμπολιάδης κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Καινοτόμοι μέθοδοι διαχείρισης λυματολάσπης».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ημαθίας το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας στη Βέροια και κατά τη..
..διάρκειά της βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για ένα σοβαρό θέμα που αφορά άμεσα το νομό μας. Εκτός από τον κ. Σταμπολιάδη, ο Γ. Μπαρμπαρούσης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας, εισηγήθηκε το θέμα «Διαχείριση λυματολάσπης k βιομηχανικής λάσπης στο Ν. Ημαθίας».
  Από πλευράς επισήμων παρόντες ήταν ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο δήμαρχος Βεργίνας και πρόεδρος του ΕΣΔΑ Νίκος Παπαποστόλου, η αντινομάρχης Ολυμπία Ιακωβίδου, ο αντινομάρχης Γιώργος Σουμπέκας, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γεωργία Μπατσαρά και Δώρα Μπαλτατζίδου, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και αρκετοί επιστήμονες από την Ημαθία.
Ο χαιρετισμός του ΝομάρχηΤην ημερίδα διεύθυνε η προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτισμού της νομαρχίας κ. Λένου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Ο νομάρχης δήλωσε ότι η πόρτα της νομαρχίας είναι ανοικτή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ημαθία. Είπε ότι η ημερίδα αφορά τόσο την λυματολάσπη που παράγεται από βιομηχανίες φρούτων όσο και από τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων από αστικά λύματα και όπως είπε τα συμπεράσματα που θα βγουν θα αξιολογηθούν.
  Αναφέρθηκε στη μόλυνση της Τάφρου 66, τα βελτιωμένα αποτελέσματα που υπήρξαν την περσινή χρονιά, ενώ όπως είπε ότι και να συμβεί η νομαρχία βάζει πάνω από όλα την προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας παράλληλα τους επιχειρηματίες του Νομού.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ημερίδα με την οποία θα διερευνηθεί ο τρόπο επίβλεψης και ελέγχου της Τάφρου 66 και των άλλων ποταμών μέσω δορυφόρου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντινομάρχης κ. Σουμπέκας.
Οι μέθοδοι κομποστοποίησηςΤην πρώτη εισήγηση της ημερίδας «Καινοτόμοι μέθοδοι διαχείρισης λυματολάσπης, βιολογική ιλύς και μέθοδοι κομποστοποίησης», πραγματοποίησε ο Ηλίας Σταμπολιάδης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Σταμπολιάδης ανέλυσε της μεθόδους κομποστοποίησης της λυματολάσπης μέσω βιντεοπροβολέα. Εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η λυματολάσπη μέσω αστικών λυμάτων. Οι μέθοδο διαχείρισης της λυματολάσπης είναι α) η κομποστοποίηση με συνεχή ανάδευση β) η πρόσθεση ασβεστίου και γ) η ξήρανση.
Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά την μέθοδο εμπλουτισμού της λυματολάσπης με οξυγόνο, την σβολοποίηση της και την επεξεργασία της προσθέτοντας χαλίκι, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τελική της μορφή ως βελτιωτικό λίπασμα στα χωράφια.
ΠΗΓΗ:ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΔΕΣΑΜΕ, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΠΑΝ
ΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ,
ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΤΟΗΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.
Η ΗΜΑΘΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΗΣΥΧΗ.-