Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επίκαιρη επερώτηση σχετικά με την Αγροτική Πολιτική της Κυβέρνησης και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ κατέθεσε μαζί με άλλους 15 βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων του κόμματος Μ. Χαλκίδης προς τους..
...Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μπατζελή, τον Υπ. Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και την Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Μπιρμπίλη.
Κατά την πρωτολογία του, ο Μ. Χαλκίδης διαπίστωσε «πρωτοφανή δυσπραγία» σε πολλούς τομείς Κυβερνητικής δράσης όπως ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, οι υποδομές και η γεωργία. Τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αγροτική ανάπτυξη και το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ ως «ευκαιρία εσόδων και όχι εξόδων».

Ο βουλευτής Ημαθίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την προστασία των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενόψει και του επερχόμενου θέρους, διαπιστώνοντας «έλλειψη σχεδίου και δράσης» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των αποφάσεων της Κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Μ. Χαλκίδης και ως προς τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Πείτε μας κα. Υπουργέ, πόσο ακόμα θα καθυστερήσετε να αποφασίσετε ή να συνεννοηθείτε, στο τέλος-τέλος, μεταξύ σας τα συναρμόδια Υπουργεία; Τι θα γίνει με την εκτροπή του Αχελώου και τις συνεχείς παλινωδίες; Θα προχωρήσετε ένα έργο το οποίο στοχεύει στην πρόληψη της ερημοποίησης του Θεσσαλικού κάμπου ή όχι; Οφείλετε, κα. Υπουργέ, να μας ενημερώσετε για τις στρατηγικές σας επιλογές στη γεωργία. Τι θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; Τι θα γίνει με τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την αξιολόγηση των φακέλων τους; Τι θα γίνει με τη στήριξη των νέων γεωργών; Τι κίνητρα θα παράσχετε προς αυτή την κατεύθυνση»;

Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής Ημαθίας επέμεινε στη διαπίστωση ότι το «κυβερνητικό έργο, ειδικά σε όλους τους τομείς εκτός της Οικονομίας κινείται εξαιρετικά αργά» και δε δίστασε να προβεί για άλλη μια φορά σε αυτοκριτική, σημειώνοντας: «Κα. Υπουργέ, η ομιλία σας κατά την εκτίμησή μου περιεστράφη γύρω από δύο σκέλη: το ένα σκέλος και το βασικότερο χρονικά ήταν στο να κάνετε κριτική για το τι δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία. Μα η Νέα Δημοκρατία κρίθηκε στις 04 Οκτωβρίου. Πήγαμε στην αντιπολίτευση. Εσείς έχετε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

Ο Μ. Χαλκίδης σημείωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία «θα σταθεί δίπλα στο Υπουργείο, όταν αυτή κάνει βήματα σταθερά, τολμηρά και φυσικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην αντιδράσουμε όταν μας λέτε ότι τα χρήματα που δώσαμε στους δήμους (από 600.000€ μέχρι 1.200.000€), τα φράγματα, τα αρδευτικά έργα, η αγροτικά οδοποιία κτλ δεν είναι αναπτυξιακά έργα. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν φέτος για πρώτη φορά, 165.000 τόνοι σιτηρά και 95.000 τόνοι καλαμπόκι στέκονται στις αποθήκες της Θεσσαλίας. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν μεταφέρετε 60.000 αγρότες από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα από εκεί που πλήρωναν 450€ το χρόνο να πληρώσουν τώρα 440€ το δίμηνο. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε με τους σχεδιασμούς σας για τον ΕΛΓΑ, για τον οποίον φημολογείται, εσείς θα μας πείτε, ότι ενδέχεται μερικώς ή ολικώς να ιδιωτικοποιηθεί. Ξεκαθαρίστε τι εννοείτε με τη φράση «υποχρεωτική ασφάλιση των αγροτών στον ΕΛΓΑ»».

Κλείνοντας, ο Μ. Χαλκίδης στάθηκε στο θέμα του ροδακίνου προσάπτοντας στην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «έλλειψη στρατηγικού σχεδίου». Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε:

«Για σχεδιασμό δεν μιλήσατε κα. Υπουργέ. Σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας συνεδριάζουν όλοι οι φορείς του Νομού για το τι θα γίνει με το ροδάκινο. Μιλάμε για δυο νομούς κατ’ εξοχής ροδακινοπαραγωγικούς, την Ημαθία και την Πέλλα. Σε ένα μήνα αρχίζει η συγκομιδή. Κανένας σχεδιασμός, καμία προοπτική. Δεν ξέρουν τι να κάνουν οι αγρότες. Σας προειδοποιούμε κα. Υπουργέ, σε δυο μήνες θα βρείτε το πρόβλημα του ροδακίνου μπροστά σας.

Σας ζητάμε να αντιμετωπίσετε τη γεωργία ως δίοδο εξόδου από την κρίση και όχι ως περιττή σπατάλη που πρέπει να περικοπεί. Ο Πρωθυπουργός της χώρας μάς λέει συνεχώς να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Πώς όμως; Εσείς στέκεστε φοβικά απέναντι στην κρίση, θωρακίζεστε πίσω από συντηρητικές επιλογές και στερείτε από τον Έλληνα αγρότη κάθε δικαίωμα στην ελπίδα, του στερείτε οποιαδήποτε ευκαιρία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης μιας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής την οποία εξαιρετικά βίαια, μέσα σε μόλις 7 μήνες, διαταράξατε απροειδοποίητα. Έτσι όπως κινείστε, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποφύγετε τον τίτλο της πιο ανάλγητης, διοικητικά αποστεωμένης και φοβικής κυβέρνησης που πέρασε από τον τόπο».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TO ORAMA SE MARANE.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πίνουμε είπαμε.
Είδαμε τα οράματα όλων τους.
Απορώ. Δεν ντρέπονται λίγο και μιλάνε ακόμη;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν όραμα πράγματι Μιχάλη.
Εσείς όμως έχετε ε;
Είναι μεγάλο; Χοντρό; Μκρύ; Λεπτό; Χοντρό; Ριγέ ή με βούλες;
Και δεν το κρατάς για σένα μόνο ρε Μιχάλη; Εμείς έχουμε γλαρόσουπα.