Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΣΚΟΥΜΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ 2014

Την αντίθεσή του στην αλλαγή ονόματος του δήμου Βέροιας καθώς και μια σειρά από παρατηρήσεις επι του σχεδίου Καλλικράτης, εξέφρασε συνέντευξη τύπου ο πρώην δήμαρχος Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος. Ο επικεφαλής της σημερινής μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε τις παρατηρήσεις του...
πάνω σε αυτά που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών και άσκησε σκληρή κριτική στην σημερινή διοίκηση του δήμου. Στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Με την ανακοίνωση και του χωροταξικού σκέλους του Προγράμματος «Καλλικράτης» μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την κορύφωση της διεξαγόμενης διαβούλευσης, την διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων μέσα από τα Έκτακτα Συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, την οριστική διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, την κατάθεσή του στην Βουλή και την ψήφισή του, ώστε να καταστεί Νόμος του Κράτους.
Ο αριθμός των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Δημοτικών Νομικών Προσώπων μειώνεται εντυπωσιακά,
Τα όργανα διοίκησης των Δήμων αποκτούν νέες συνθέσεις, αρμοδιότητες και λειτουργίες, Οι δημοτικές υπηρεσίες ενισχύονται με την μεταφορά προσωπικού από νομαρχιακούς και κρατικούς φορείς. Παράλληλα τροποποιείται ριζικά ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Μέσα σ’ αυτό το εντελώς νέο, το εκ βάθρων διαφορετικό αυτοδιοικητικό τοπίο, ο Δήμος μας συνενώνεται με τους όμορους Δήμους, Δοβρά, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος και δημιουργούν ένα νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το όνομα «ΒΕΡΓΙΝΑ», με δεκάδες οικισμών και Τοπικών Συμβουλίων, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά μεγέθη πρωτοφανή για την περιοχή μας, με πολλές νέες δυνατότητες αλλά και με πολλές (κυρίως παλιές, κληρονομημένες, αλλά και νέες, ασύλληπτες για τους πολλούς) υποχρεώσεις.
Αλήθεια, ποιος από τους 70 που δούλεψαν για τη σύνταξη αυτού του πολυνομοσχεδίου είχε τη φαεινή ιδέα της κατάργησης του ιστορικού ονόματος της Βέροιας; Της Βέροιας που αναφέρεται στο Θουκυδίδη το 450π.Χ., που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, της Βέροιας που είναι εδώ και 2.500 χρόνια στο ίδιο μέρος και με το ίδιο όνομα συνεχώς και αδιαλείπτως δεν μπορεί κανείς κομματικός Καλλικράτης ή Ξενοκράτης να καταργήσει. Αυτός ο νέος Δήμος, για να μπορέσει να αναλάβει και να ασκήσει με επιτυχία τις αρμοδιότητές του, για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του, ώστε να λειτουργούν σε όλη τους την έκταση με αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για να μπορέσει να καταστήσει το δημοτικό και τα τοπικά συμβούλια όργανα κυρίαρχα, πεδία ανοιχτού διαλόγου και χώρους σύνθεσης, για να μπορέσει να είναι υπόδειγμα διαφάνειας και πρότυπο συμμετοχής των πολιτών, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες των νέων θεσμών, για να μπορέσει να προσφέρει ποιότητα ζωής στους δημότες, τόνωση στην αγορά, προστασία στους αδύναμους, ανάπτυξη στον τόπο, για να μπορέσει να γίνει ο Δήμος ΟΛΩΝ των δημοτών, ΟΛΩΝ των κατοίκων ΟΛΩΝ των δημοτικών περιφερειών που τον απαρτίζουν, πρέπει να αποκτήσει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του την κατάλληλη Δημοτική Αρχή
Τη Δημοτική Αρχή, που θα διαθέτει αποδεδειγμένα και την γνώση και την εμπειρία και το ήθος και την διάθεση και την αγωνιστικότητα να προσφέρει, να υπηρετήσει, να δουλέψει, να παλέψει, να αγρυπνήσει, ακόμη και να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας. Πρέπει να αποκτήσει μια Δημοτική Αρχή, δοκιμασμένη στην πρώτη γραμμή της δημοτικής καθημερινότητας, που να γνωρίζει σε βάθος και την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, και τον Δήμο ως Οργανισμό, και την Υπηρεσία ως λειτουργία, και τον τόπο, στο σύνολο και στους επί μέρους οικισμούς του, με κάθε λεπτομέρεια. Γιατί αν δεν τα γνωρίζει εξ αρχής όλ’ αυτά μια Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τετραετία για να τα μάθει. Και στους κρίσιμους και σκληρά ανταγωνιστικούς καιρούς που διανύουμε αυτή θα είναι μια χαμένη τετραετία.
Όπως ακριβώς μια χαμένη τετραετία, για τον σημερινό Δήμο Βέροιας, ήταν αυτή η τετραετία της κυρίας Ουσουλτζόγλου. Με τις ανακολουθίες, τις παρατυπίες και τις παραβάσεις της στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταδίκασε τον τόπο και τους δημότες σε ανυπολόγιστη οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τις παλινωδίες, τις προχειρότητες και την παροιμιώδη πλέον άγνοιά της σημαντικά κεφάλαια της δημοτικής περιουσίας υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες και μειώσεις ή έμειναν αναξιοποίητα. Με την αδιαφορία, τις άγνωστες δεσμεύσεις και την πολλαπλή ανεπάρκειά της, οι συνθήκες ζωής στην πόλη και τους οικισμούς χειροτέρευσαν αισθητά και οδηγούνται σε δραματικά αδιέξοδα. Με τις εμμονές σε εκ των προτέρων αποτυχημένες επιλογές, έχασε το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα, που ήταν σχεδόν έτοιμο να εγκατασταθεί στην Βέροια. Με την σύγχυση και την αδυναμία άρθρωσης μιας ολοκληρωμένης πειστικής πρότασης, έχασε τις εκτάσεις των Στρατοπέδων, που θα έπρεπε ήδη να έχουν παραχωρηθεί στονΔήμο, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να συμβάλλουν τώρα στην αναπτυξιακή απογείωση του νέου Δήμου. Το ίδιο -και ακόμη χειρότερο- συμβαίνει με το πρωτοφανές βάλτωμα των ΖΟΕ και των πράξεων εφαρμογής στις περιοχές κάτω Πιερίων, περιοχής Νοσοκομείου και Ασωμάτων, που καθηλώνει την οικονομική δραστηριότητα και, σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση, ερημώνει αναπτυξιακά τον τόπο. Η ίδια ερημιά, η ίδια μιζέρια, η ίδια παρακμή υπάρχει σε όλους τους τομείς της δημοτικής λειτουργίας, όπου, ούτε η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, με την ανάθεση μελετών για τις αστικές αναπλάσεις, το επενδυτικό σχέδιο για το δάνειο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων στο τέταρτο έτος της θητείας της, ούτε η φιλοτέχνηση φανταχτερών εικόνων, ούτε η μαζική διανομή αυτοδιαφημιστικών δελτίων τύπου, μπορούν να καλύψουν το κενό, την χρεοκοπία, τα πελώρια νομικά και ηθικά ζητήματα, που καταπνίγουν αυτή την αποτυχημένη Δημοτική Αρχή.
Τη Δημοτική Αρχή που χρεοκόπησε το Δήμο οικονομικά, αφού χιλιάδες είναι τα απλήρωτα τιμολόγια προμηθευτών και εργολάβων που βρίσκονται στα συρτάρια των υπαλλήλων κυρίως της τεχνικής υπηρεσίας. Αλλά αν αυτή η Δημοτική Αρχή είναι μια φορά παταγωδώς αποτυχημένη για τον σημερινό Δήμο, θα είναι δέκα φορές εγγυημένα αποτυχημένη για τον αυριανό ενιαίο Δήμο. Το Δήμο, που έχει άλλες απαιτήσεις, στις οποίες η κυρία Ουσουλτζόγλου και οι σύμβουλοί της δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να ανταποκριθούν. Το Δήμο που από τα θεμέλιά του πρέπει να δομηθεί και να ορθωθεί με τα άριστα υλικά του τόπου μας. Το νέο, ενιαίο Δήμο μας και όλους τους νυν και τους νέους συμπολίτες μας, για τους οποίους εμείς είμαστε πανέτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και όλες τις δυνάμεις μας». Κλείνοντας, ο κ. Σκουμπόπουλος δήλωσε υπέρ των πέντε δήμων στην Ημαθία, με τον πέμπτο δήμο να σχηματίζεται από τους σημερινούς δήμους Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

APO PITA POU DEN TROS TI SE NOIAZEI KI AN KAEI;

Ανώνυμος είπε...

Έλα οι αγωνιστές.
Με φόρα. Δώστου αέρα.