Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΒΕΡΟΙΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ

Τη μελέτη «ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στη Βέροια» έκανε αποδεκτή κατά πλειοψηφία χθες το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, αφού πρώτα παρουσιάστηκε από την επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Μαίρη Τζημοπούλου. Πρόκειται για μια πρόταση που θα υποβληθεί στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ) και αφορά ένα σχέδιο αστικών αναπλάσεων που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο (αφορά το κύκλο που σχηματίζουν οι οδοί Ανοίξεως, Βενιζέλου, Ελιάς). Συγκεκριμένα θα γίνουν παρεμβάσεις (αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων – πάρκων) στο Πάρκο Ελιάς, την περιοχή του τείχους, το πάρκο Κόρακα και την Υπαπαντή και...
...το πάρκο Αγίου Αντωνίου.
«Με το σχέδιο αυτό αναβαθμίζεται μια πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη περιοχή. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων της Δημοτικής Αρχής, μέσα στο οποίο είναι και οι παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο και τον Τριπόταμο. Οι κατευθύνσεις που δώσαμε στους μελετητές είναι περισσότερο πράσινο και ευελιξία για τα κυκλοφοριακά πράγματα της Βέροιας» δήλωσε η δήμαρχος.
«Θέλαμε μια παρέμβαση σε μεγαλύτερο χώρο της πόλης, αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Δημήτρης Δάσκαλος. Ο προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 6-7 εκατομμύρια ευρώ.
-ΤΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία για κάτι μεγάλο»
Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο κ. Ουρσουζίδης παρατήρησε ότι όλα έγιναν υπό την πίεση του χρόνου κι επεσήμανε ότι είναι μια χαμένη ευκαιρία για το δήμο να υλοποιήσει κάτι καλύτερο, διότι δεν προνόησε να έχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο.

Επίσης σημείωσε ότι αν το έργο δεν είχε χαρακτηριστεί «ερευνητικό» δεν θα μπορούσε να το αναλάβει η κ. Τζημοπούλου.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα σημεία της μελέτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σημείωσε ότι αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη αστική ανάπλαση, ακυρώνεται ο υπόγειος χώρος στάθμευσης κάτω από το πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Για την περιοχή του Αγίου Αντωνίου, ο κ. Ουρσουζίδης υποστήριξε ότι θα περίμενε κάτι καλύτερο.

Τέλος για την περιοχή της Ελιάς, σημείωσε ότι θα πρέπει οι παρεμβάσεις να αφορούν χώρο πρασίνου κι όχι δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης.
Απαντώντας η μελετήτρια, τόνισε ότι αν μετατεθεί λίγο το έργο της υπόγειας στάθμευσης κάτω από το πάρκο των Αγίων Αναργύρων, μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά ο κ. Ουρσουζίδης επέμεινε στη θέση του προσθέτοντας ότι η άποψή του βασίζεται σε εργασία ετών.
Για το ίδιο θέμα η δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη για το υπόγειο πάρκιγκ, αλλά δεν δημοπρατήθηκε επειδή δεν «τρέχει» ο αναπτυξιακός νόμος και πρόσθεσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε δίλημμα αν θα το υλοποιήσει, διότι στο κλειστό γυμναστήριο που θα κατασκευαστεί στη Λεωφόρο Στρατού, προβλέπεται χώρος στάθμευσης. «Το σίγουρο είναι ότι θα κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο και θα έχει πάρκιγκ. Αν το σώμα θέλει και την κατασκευή του πάρκιγκ στους Αγίους Αναργύρους, τότε θα τροποποιήσουμε την μελέτη των αστικών αναπλάσεων» πρόσθεσε η δήμαρχος.
-Σκουμπόπουλος: «Αλίμονο σε αυτούς που δεν διδάσκονται από τα λάθη τους»
«Αλίμονο σε αυτούς που δεν διδάσκονται από τα λάθη τους» παρατήρησε ο κ. Σκουμπόπουλος και θύμισε ότι η επιλογή της διοίκησης Χασιώτη να προχωρήσει με προχειρότητα έργα αστικών αναπλάσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας τόνισε ότι η σύμβαση με τη μελετήτρια δεν έχει υπογραφεί ακόμη και το ρίσκο είναι μεγάλο. Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που παρουσιάστηκε δεν είναι ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά μελέτη, ότι η κ. Τζημοπούλου δεν έχει δικαίωμα να συντάσσει μελέτες και αιτιολόγησε ότι, αν ήταν ερευνητικό πρόγραμμα, έπρεπε να έχει μια σειρά από επιπλέον στοιχεία.
«Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η καλή λειτουργία της πόλης και μετά η αισθητική» υπογράμμισε ο κ. Σκουμπόπουλος και πρόσθεσε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη και ζητά την επαναπροκήρυξη της μελέτης.
-Ορφανίδης: «Ολοκληρωμένη μελέτη κι όχι αποσπασματική»Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Ορφανίδης είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι συνήθειες του τοπικού πληθυσμού, ανέφερε ότι πολλές φυσικές ομορφιές της πόλης δεν αξιοποιήθηκαν και πρόσθεσε ότι η μελέτη θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένη κι όχι να περιορίζεται στο συγκεκριμένο τμήμα της Βέροιας.

Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν μερικά σημεία της μελέτης τα οποία είναι άστοχα. «Την θεωρώ πολύ ήπια, την ήθελα πιο…επιθετική, υπέρ της ποιότητας ζωής» συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: