Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΚΥΡ. ΚΥΤΟΥΔΗΣ: ΝΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ. "ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ, ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΚΥΡ. ΚΥΤΟΥΔΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ
Με δημόσιο λόγο ο παραιτηθείς πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πλατέος Κυρ. Κυτούδης είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο κ. Κυτούδης κατηγόρησε τον δήμαρχο για υπερσυγκεντρωτισμό και ορισμένους συνεργάτες του για διχαστική λειτουργία. "Χάσαμε τον στόχο μας" είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυρ. Κυτούδης είπε τα ακόλουθα και αξίζει τον κόπο να τα διαβάστε:
«Ναι, επιθυμώ να πω δυο λόγια για τους λόγους που με οδηγήσαν να πάρω αυτή την απόφαση, ούτως ώστε να υποβάλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Γνωστό είναι ότι ήταν επιθυμία του Δημάρχου, κατόπιν και σύμφωνης γνώμης της πλειοψηφίας, να πάρω τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά, πάνω απ' όλα, από τον τίτλο του Προέδρου, θεωρώ ότι είμαι Δημοτικός Σύμβουλος, Δημοτικός Σύμβουλος μίας πλειοψηφίας. Πλειοψηφία, που στην ουσία είναι και η Διοίκηση αυτού του Δήμου.
Μία πλειοψηφία η οποία, σε όλη αυτή τη διάρκεια, πιστεύω, ότι δεν είχε προσανατολισμό και δεν είχε προσδιορίσει ούτε το σκοπό, ούτε την αποστολή στη Διοίκηση αυτή που ασκούσε αυτά τα τρία χρόνια.

Ένας Δημοτικός Σύμβουλος, πιστεύω ότι ο ρόλος του ήταν να έχει δικαίωμα να κάνει κάποιες προτάσεις, επίσης να συμμετέχει στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις, στην εκτέλεση κάποιων αποφάσεων, πράγμα που στην πορεία αυτή, εγώ, προσωπικά, είδα ότι δεν ίσχυε. Και, σε κάποιες περιπτώσεις, θεώρησα ότι ούτε και αυτό το δικαίωμα είχα. Από την αρχή της διαδικασίας που εκλεγήκαμε και τοποθετηθήκαμε σε αυτό το πόστο, του Δημοτικού Συμβούλου, εμείς και εγώ προσωπικά - για μένα θα μιλήσω - ο λόγος και η άποψη του Δημάρχου για μας, για μένα προσωπικά - θα μιλήσω πάλι για μένα - θεωρούσα ότι ήταν Ευαγγέλιο. Ό,τι έλεγε ο Δήμαρχος θεωρούσα ότι ήταν το σωστό και το πραγματικό. Στην πορεία, όμως, αυτά τα πράγματα αλλάξανε για μένα. Και η αλήθεια είναι ότι αμφισβήτησα κάποια πράγματα, στην λειτουργία και στις ενέργειες του Δημάρχου. Φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε επιλεκτική ενημέρωση πραγμάτων που γινόντουσαν στον Δήμο, κάποια πράγματα να τα μαθαίνουμε τυχαία και, όντας Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, το θεωρώ αδιανόητο.
Και αυτή η πορεία, σε κάποιες στιγμές, δημιούργησε την... είδαμε μάλλον έναν Δήμαρχο ο οποίος έγινε πολύ υπερσυγκεντρωτικός. Ήθελε να ελέγχει τα πάντα και όλους.
Σε αυτή τη διαδικασία ο Δήμαρχος - σε αυτή την πορεία μάλλον - ο Δήμαρχος κράτησε δίπλα του κάποιους συνεργάτες, οι οποίοι, κάποιες στιγμές, είχαν, ως λειτουργία και τρόπο λειτουργίας μάλλον, το να κατηγορούν και να διχάζουν την Ομάδα. Μια Ομάδα η οποία, θεωρώ, ότι και άτομα άξια έχει και έμπειρα άτομα, μα και άτομα που είναι αποφασισμένα να δουλέψουν. Και ικανότητες διαθέτουν, θεωρώ. Και χάσαμε την ουσία και αναλωνόμασταν σε πράγματα και τριβές μεταξύ μας, οι οποίες ήταν ασήμαντες, ανούσιες και, πολλές φορές, αστείες.
Χάναμε το νόημα, δηλαδή ψάχναμε τώρα να δούμε... Να μην μπω σε λεπτομέρειες δεν θέλω. Και κάποια στιγμή, δηλαδή μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, σε κάποιες περιπτώσεις, στο τυπικό έργο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, γίναν κάποιες παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις οι οποίες εμένα με ενοχλήσανε και με οδηγήσαν σε αυτή μου την απόφαση. Απόφαση η οποία δεν ήταν, ούτε «κίνηση εντυπωσιασμού» για κάποιους, όπως ειπώθηκε από κάποιους «καλοθελητής» οι οποίοι προέτρεξαν να λάβουν, ούτε «κίνηση στήριξης» κάποιας πιθανής υποψηφιότητας κάποιου ανθρώπου.
Αυτά, τα συγκεκριμένα που λέω τώρα, τα προσδιόρισα και τα είπα κάποια φορά - προ πέντε μηνών, όχι τώρα, προ πέντε μηνών - στο σύνολο της Ομάδας. Δεν είδα να αλλάζει τίποτα, πάνω σε αυτά που επισήμανα -πιθανό να κάνω και λάθος, δεν ξέρω, πιθανό να κάνω και λάθος.
Δεν είδα να αλλάζει και τίποτα. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος ή όχι στην απόφαση που πήρα, αλλά στον Δήμαρχο θέλω να πω ότι: Ένα καλό εργαλείο, Δήμαρχε, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, ένας καλός συνεργάτης μπορεί να κάνει απεριόριστα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: