Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Επικίνδυνη ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση- Ελληνικά μαχητικά στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex» που στοχεύει Ρωσία!


Ενώ παρακολουθούμε με ανείπωτη θλίψη τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνουν στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, με πρωταγωνιστές τους ΝΑΖΙ, τον Ουκρανικό Στρατό και τους ξένους μισθοφόρους. Η κρίση εντείνεται, καθώς καταγράφεται μεταφορά στρατευμάτων και διοργάνωση μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων τόσο από τη μεριά της Ρωσίας, που συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική, όσο και.....
από τη μεριά του ΝΑΤΟ, που εκμεταλλεύεται τα δραματικά γεγονότα για να ενισχύσει την παρουσία του στις χώρες που συνορεύουν με τη χώρα του Πούτιν. Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Alexander  Vershbow, σύμφωνα με τις οποίες η Ατλαντική Συμμαχία έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία περισσότερο σαν εχθρό παρά σαν σύμμαχο, σύμφωνα με το Associated Press. Ο 61χρονος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ρόλος της Μόσχας στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τη γνώμη της Συμμαχίας για τη Ρωσία και ότι επιπλέον στρατεύματα θα κινητοποιηθούν σύντομα στην περιοχή, όσο οι ταραχές επιδεινώνονται.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που από την πρώτη στιγμή ενεπλάκη στην κρίση στο πλευρό των Ε.Ε.-ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση των ΝΑΖΙ στην Ουκρανία –αδιαφορώντας αν μεταξύ άλλων η εθνικιστική, ρατσιστική και αυταρχική τους πολιτική στοχοποίησε και την ελληνική μειονότητα-, προχωρά ακόμη περισσότερο, καθώς εμπλέκεται και στρατιωτικά στην κρίση.  Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ θα συμμετάσχουν στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex 2014» που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Μαΐου στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας, της Luftwaffe, και ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στο φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η άσκηση που είχε προγραμματιστεί προτού ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, θα έχει διευρυμένη συμμετοχή των νατοϊκών εταίρων εξαιτίας της. Μάλιστα, η ενισχυμένη παρουσία της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας  στην «Jawtex» αντανακλά αυτή τη βούληση, η οποία αποδεικνύεται  και από το γεγονός ότι οι Γερμανοί στρατοκράτες μετέφεραν την άσκηση της Luftwaffe από τη Νότια Γερμανία στη Βόρεια, με επιχειρήσεις και στη Βόρεια Θάλασσα. Η «Jawtex» θα διεξαχθεί σε μικρή απόσταση από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους.
Πέραν τούτου, οι Γερμανοί άλλαξαν και το επιχειρησιακό σχέδιο, δίνοντας της χαρακτηριστικά Διακλαδικής Άσκησης: η «Jawtex» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) θα είναι μια επιχείρηση του τύπου Air Surface Integration, της συνεργασίας δηλαδή της αεροπορίας με τον στρατό και το ναυτικό. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 4.300 ένστολοι και 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες. Θα δοκιμαστεί επίσης η συνεργασία πολλών διαφορετικών τύπων: πέρα από τα ελληνικά F-16, οι Φιλανδοί συμμετέχουν με F-18, οι Γάλλοι με Rafale, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί με Eurofighter και οι Ούγγροι με σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen. Θα δοκιμαστεί επίσης η συμβατότητα των συστημάτων αεράμυνας, καθώς στην άσκηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά Patriot και γαλλικά Crotale.
Να θυμίσουμε τα εξής:
Ø  Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, που θέλει να καθησυχάσει τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν για τη στάση της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία.
Ø  Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 της καναδέζικης Αεροπορίας έστειλε η κυβέρνηση Χάρπερ στην Ανατολική Ευρώπη, στη δική της συνεισφορά στην έκκληση του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας, έναντι του δυνητικού κινδύνου που συνιστά η διένεξη με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας. Η καναδέζικη κυβέρνηση κάνει λόγο για «παράνομη κατοχή της Ουκρανίας [προφανώς αναφέρεται στην Κριμαία] και τη συνεχιζόμενη επιθετική στρατιωτική πρόκληση». Η ανησυχία της Ατλαντικής Συμμαχίας αφορά κυρίως τις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), που έχουν ισχυρές ρωσόφωνες μειονότητες αλλά και για την Πολωνία.
Ø  Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun άρχισε μονοήμερες ασκήσεις με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Περιγράφοντάς τις ως στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας, ο αξιωματικός των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη Σον Εκλαντ δήλωσε ότι "υπάρχουν πολλοί λόγοι για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με συμμάχους, αφού μάς δίνει την ευκαιρία να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή μας".
Ø  Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, είπε επίσης ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ να βοηθά τις χώρες-μέλη του εάν δεχτούν επίθεση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Ίλβες είπε ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή “και να μην αφορά την τιμή του φυσικού αερίου”.
Ανάλογες όμως κινήσεις επιχειρεί και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στον κρίσιμο για την ελληνική άρχουσα χώρο των Βαλκανίων, στέλνοντας μήνυμα στο ΝΑΤΟ, στη Ρωσία, αλλά και στους λαούς της περοχής. Επισημαίνουμε την ανακοίνωση της υπογραφής Τεχνικής Διευθέτησης (Technical Arrangement: ΤΑ), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Η TA υπεγράφη την Τρίτη18 Μαρτίου από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Υποπτέραρχο Κονσταντίν Ποπόφ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του Εναέριου Χώρου των δύο κρατών. Καθώς προς το παρόν οι αεροπορικές δυνάμεις της Βουλγαρίας αντιμετωπίζουν λόγω παλαιότητας των μαχητικών που επιχειρούν προβλήματα διαθεσιμότητας, είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ανάγκης εκτέλεσης αποστολών εναέριας αστυνόμευσης θα μπορούν μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών που συμφωνήθηκαν να αιτηθούν την ενεργοποίηση μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και την επιχειρησιακή τους δράση στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας. Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της TA αποτελεί απόδειξη των υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας.  Όπως μάλιστα σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Ανγκέλ Ναϊντένοφ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «πιστέψτε με, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Η καθοδηγούμενη δημοσιογραφία τόνιζε την ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από τα ελληνικά μαχητικά, αλλά είναι εύκολο σε όλους να αντιληφθούν ότι άλλα είναι τα διευρυμένα καθήκοντα της Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα απέναντι στην ρωσικά  αεροσκάφη, που η βουλγαρική αστική τάξη λογαριάζει ως εν δυνάμει απειλή!
Επίσης, όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε περιβάλλον γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης και έντασης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τι κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης εγκυμονούν οι εξελίξεις. Είναι κάτι που συνειδητοποιεί πρώτα απ΄όλα ο αμερικανικός λαός που δηλώνει την άρνηση του σε κάθε νέα εξωτερική αμερικανική επέμβαση, έστω κι αν αυτή πρόκειται να γίνει για την προστασία της Ουκρανίας. Αυτό κατέδειξε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal και του δικτύου NBC News. Ο εργαζόμενος λαός, έχοντας πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και τις ολέθριες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των αμερικανικών στρατευμάτων που πρόσθεσαν τεράστια πλούτη σε μια ελάχιστη μειοψηφία πλουσίων και τεράστια χρέη στην κοινωνική πλειοψηφία,  απαντά σε  ποσοστό 47%, ότι επιθυμεί η χώρα του να είναι όσο το δυνατό λιγότερο δραστήρια στο διεθνές προσκήνιο, ενώ μόλις 1 στους 5 από τους ερωτηθέντες δηλώνει ότι επιθυμεί την ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ!
ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ 
Οι τελευταίες εξελίξεις από την Αφρική έως την Ουκρανία πάνε χέρι χέρι με τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης να αναλάβει ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει τη «νέα Μεγάλη Ιδέα» για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό σταυροδρόμι-που θα επιδιώξει να αμφισβητήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία, αντικειμενικά  οξύνουν τον ανταγωνισμό με την τουρκική άρχουσα τάξη και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον Πούτιν. Από αυτή επομένως την σκοπιά δικαιώνεται η πολιτική μας εκτίμηση ότι ο ελληνικός αστικός κόσμος επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του με τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να αποτελέσει συνιστώσα κάθε νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε του Ευρωστρατού, με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να πρωτοστατεί και να απαιτεί επέμβαση στην Συρία και τώρα να γίνεται σημαιοφόρος του ΔΝΤ στην Ουκρανία, παρέχοντας στήριξη στους ΝΑΖΙ, που στο πλαίσιο της καιροσκοπικής της πολιτικής τείνει να βγάλει στην παρανομία στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα πολύ επικίνδυνο ολοκληρωτικό προηγούμενο! Η εφαρμογή αυτής της αστικής πολιτικής που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ελληνικής άρχουσας τάξης συμπεριλαμβάνει την αντεργατική λαίλαπα και το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού που απαγορεύει και πατάσσει κάθε κοινωνικής αμφισβήτηση και εργατικό αγώνα. Έχει στη φαρέτρα της τα σύγχρονα δόγματα Άμυνας Ασφάλειας του αστικού καθεστώτος εξουσίας. Απαιτεί την αντιδραστική ανασυγκρότηση του αστικού στρατού με προσλήψεις χιλιάδων μισθοφόρων-πραιτοριανών και ακόμη μεγαλύτερη πολεμική προετοιμασία-εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, αλλά και οργανική ένταξη των πιο επιθετικών τμημάτων των φασιστικών στους διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς Εφέδρων-Πολιτών-ΝΑΖΙ!
Εκφράζουμε επομένως την ταξική-διεθνιστική μας αλληλεγγύη σε όλους αυτούς που στην Ουκρανία και παντού αγωνίζονται ενάντια στο Ναζισμό, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ρωσία. Ο κόσμος της εργασίας δεν έχει να περιμένει τίποτε από καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, από κανένα αστό σωτήρα. Μόνο ο ενωμένος ανατρεπτικός εργατικός αγώνας μπορεί να σταθεί απέναντι σε όλους αυτούς, να βάλει φραγμό στο σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό που μας μετατρέπει σε δούλους του 21ου αιώνα και δεν ανέχεται κανένα δικαίωμα, απέναντι στο φασισμό-ναζισμό-εθνικισμό-ρατσισμό που αποτελεί συστατικό στοιχείο της αστικής πολιτικής σε αυτή την εποχή κρίσης και των έντονων κοινωνικών διεργασιών.
Ο λαός της Ουκρανίας, αυτό το εθνικό και θρησκευτικό μωσαϊκό πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην σκλαβιά του ΔΝΤ, στα Μνημόνια της Ε.Ε. και των απίστευτα διαφθαρμένων-αυταρχικών Ουκρανών μεγαλοαστών, αλλά και στις Ζώνες ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης και το δεσποτισμό του Ρωσικού  επεμβατισμού και επεκτατισμού.
Καθήκον του δικού μας λαού απέναντι στους Ουκρανούς αγωνιστές που αντιμετωπίζουν τη φρικιαστική φασιστική βία είναι η μαχητική αμφισβήτηση των αστικών σχεδιασμών κερδοφορίας, η ανατροπή της άγριας ταξικής πολιτικής και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η πάλη για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση και διάλυση ων ΝΑΤΟ-Ε.Ε.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: