Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

"Καμπάνες" για έργο - φάντασμα στην Ημαθία

Ποινές από φυλάκιση 4 ετών έως κάθειρξη 7 χρόνων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πέντε άτομα, που κάθισαν στο εδώλιο, κατηγορούμενα για έργο «φάντασμα» στην Ημαθία, μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια.

Το έργο, που είχε αποφασιστεί το 2006, αφορούσε το δρόμο μεταξύ Άνω και Κάτω Βερμίου που είχε...
μελετηθεί για την τουριστική ανάπτυξη και σύνδεση του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου με το κέντρο «Τρία-Πέντε Πηγάδια».

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ένοχους έναν εργολάβο, έναν πρώην αντιδήμαρχο Βέροιας και τρεις δημοτικούς υπαλλήλους. Στον πρώτο επιβλήθηκε κάθειρξη επτά ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου, στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 4 ετών και στους υπόλοιπους ποινές φυλάκισης κατά περίπτωση 4 και 5 ετών, στον καθένα. Οι ποινές φυλάκισης ανεστάλησαν επί 3ετία. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισε και τέταρτος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος, κρίθηκε αθώος, λόγω αμφιβολιών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι υπάλληλοι βεβαίωναν ψευδώς ότι οι εργασίες κατασκευής του δρόμου εξελίσσονταν κανονικά, με συνέπεια να «τρέχει» η χρηματοδότηση του έργου και να πληρώνεται ο εργολάβος για εργασίες που δεν είχε εκτελέσει. Το ύψος της ζημιάς προσδιορίστηκε σε περίπου 460.000 ευρώ.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις τους, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο, ενώ μεταξύ των ισχυρισμών που προέβαλλαν οι υπάλληλοι ήταν ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε βάρος τους, διότι υπήρχε κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων.

NewsIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: