Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΨΗ- Το λουκέτο στο ΙΚΑ Αλεξάνδρειας έρχεται και βρίσκει απροετοίμαστους τους φορείς

Η πίεση των Μνημονιακών Κυβερνήσεων σε οτιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα είναι συνεχής και έχει αποδομήσει τόσο το κοινωνικό κράτος όσο και τις άλλες δομές που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Οι υπηρεσίες κλείνουν η μια  πίσω από την άλλη και υπό την πίεση και τα "επιχειρήματα" του εξορθολογισμού του κόστους και της παρεχόμενης υπηρεσίας στους πολίτες κλείνουν οι περιφερειακές υπηρεσίες και...
γραφεία και όλα συνωστίζονται στο κέντρο, στις πρωτεύουσες των νομών.
Το ΙΚΑ έχει τρια καταστήματα στην Ημαθία. Στην Βέροια είναι το κεντρικό και δυο υποκαταστήματα στην Αλεξάνδρεια και στη Νάουσα. Η επιλογή της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει μόνο το κατάστημα της Βέροιας και αυτό δημιούργησε το εξής γελοίο σκηνικό:
Τρώγωνται οι Ναουσαίοι με τους Αλεξανδρινούς για το ποιο κατάστημα θα μείνει σε λειτουργία και για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιήθηκαν και παραποιημένα στοιχεία.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή μικροπολιτική πρακτική και αρθρώνουν λόγο ενωτικό, λόγο που αναφέρει ότι πρέπει να κινηθούν οι δυο πόλεις μαζί, ο νομός συνολικά ώστε να μην κλείσει κανένα κατάστημα αφού όλα εξυπηρετούν εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να μετακινούνται στη Βέροια για να εξυπηρετηθούν.

Για το θέμα αυτό μίλησε προ ημερών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας ο δήμαρχος που ανέφερε ότι επισκέφθηκε το Υπουργείο κι εκεί διαπληκτίστηκε με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ που ήταν προκλητικός. Είπε ότι τα στοιχεία που έχει η κεντρική διοίκηση του ιδρύματος είναι πλαστά και ότι θα κινηθεί για να μπλοκάρει το κλείσιμο.
Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό να συμβεί αυτό. Ξέρω ότι η όποια λαϊκή κινητοποίηση πρέπει να γίνεται στην ώρα της και τίποτα δεν έγινε στην περίπτωση του ΙΚΑ Αλεξάνδρειας. Ίσως ο δήμαρχος πίστεψε ότι με βουλευτικές πιέσεις και βοήθειες θα μπλοκάριζε το λουκέτο. Όμως...

φωτογραφία από  Valtos
Τώρα, βλέπουμε να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας, ένας σύλλογος που η δυναμική του είναι περιορισμένη αλλά δεν παύει να είναι ο θεσμικός εκπρόσωπος του χώρου. Κάλεσε όποιους θεώρησε χρήσιμους χτες το βράδυ και συζήτησε το θέμα για ακόμα μια φορά. Ακούστηκαν γνωστά πράγματα όπως γράφει ο Valtos στο αναλυτικό του ρεπορτάζ και το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως είδηση είναι ότι θα επαναληφθεί η συγκέντρωση την Κυριακή το απόγευμα στο δημαρχείο με πρόσκληση του δημάρχου για να καταστρωθεί το πλαίσιο αντίδρασης.

Να γίνει σαφές ότι με συγκεντρώσεις και ψηφίσματα μπορεί να γίνει δουλειά αλλά όχι πάντα. Αν η εξουσία δεν δει μαζική κινητοποίηση όπως τα προηγούμενα χρόνια στο Πλατύ τόσο με τη διάβαση του ΟΣΕ όσο και με το Λύκειο δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Για να γίνει όμως λαϊκή κινητοποίηση θα πρέπει πρώτη και καλύτερη η διοίκηση του δήμου να έχει την κουλτούρα αυτή και δεν την έχει. Ο δήμαρχος προτιμά να κινείται κυρίως μόνος και όταν διαπιστώσει αδιέξοδο τότε να προσφεύγει στους δημότες. Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη αυτή η τακτική διότι αδυνατίζει την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μην λες τετοια........ατιμε!!!!!!
Ο Δημος Αλεξανδρειας κοιματε οπως εκανε παντα!
Μην τον ξυπνας!!! Αστον στον βαρυ τον υπνο.
Απλά να ξέρει ο δήμαρχος , ο δημαρχάκος, ΟΤΙ ΞΥΠΝΑΝΕ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!!!! ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΟΤΕ ΤΗΣ νδουλας?
Εγινες δήμαρχος για να κάνεις την πόλης μας χωριό!!!!! Ντροπή σου !