Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Οι "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" ζητάνε να μην υλοποιηθεί η εγκύκλιος Αθανασίου (ΥΠΕΣ) για την ιθαγένεια

Γ. Αγγέλογλου
δημ. σύμβουλος Βέροιας
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η δημοτική παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του δήμου Βέροιας με ανακοίνωσή της - επιστολή προς την δήμαρχο Χ. Ουσουλτζόγλου δημοσιοποιούν την αντίθεσή τους στην "πρωτοβουλία" του αναπληρωτή ΥΠΕΣ που έστειλε εγκύκλιο στους ΟΤΑ και τους ζητά να αναστείλουν τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας στους πολίτες που την δικαιούνται και έχουν αιτηθεί γι΄ αυτό.
Η παράταξη ζητάει από την δήμαρχο Βέροιας να συνταχθεί με τους συναδέλφους της της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων που αρνήθηκαν να υπακούσουν και είπαν ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το νόμο έως...
ότου αλλάξει με νέο νόμο.
Η ανακοίνωση της παράταξης είναι:

"Καλούμε τη Δήμαρχο Βεροίας να πάρει σαφή θέση για την εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Αθανασίου, με την οποία ζητά να ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την συνταγματικότητα των συγκεκριμένων άρθρων του νόμου (3838/2010) και να συνταχθεί ρητά με τους έξι δημάρχους που θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για τη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους ανακοίνωση έξι δήμαρχοι, Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, δηλώνουν ότι «H παραγγελία αναστολής δεν είναι νόμιμη, καθόσον επικαλείται την προσεχή δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1α και 24 του ν. 3838/2010". Η αιτιολογία αυτή παραβιάζει πρωτοφανώς την αρχή της νομιμότητας». Με βάση τα παραπάνω οι έξι δήμαρχοι θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο άρθρο του Ν. 3838/2010 αφού δεν υπάρχει καμιά απόφαση του ΣτΕ που να ακυρώνει το συγκεκριμένο άρθρο λόγω συνταγματικότητας.

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη και σε χθεσινό δελτίο τύπου αναφέρει: «Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους να αναστείλουν τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ... Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι οι Δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας μέχρι αυτός να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλη ρύθμιση».

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει επίσης και μερικές από τις επιπτώσεις: «Εκτός όμως από τα ζητήματα νομιμότητας, η αιφνίδια και αποσπασματική αναστολή της διαδικασίας κτήσης ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης προξενεί σοβαρότατα ουσιαστικά προβλήματα. Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν μόνον ανηλίκους ή προσφάτως ενηλικιωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι γεννήθηκαν, σπούδασαν και διαβιούν επί μακρόν στην Ελλάδα υπό καθεστώς νομιμότητας και χωρίς να έχουν γνωρίσει άλλη χώρα ή ζήσει σε άλλη κοινωνία εκτός της ελληνικής». Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι η απαράδεκτη θεσμική εκτροπή του υπουργού κ. Αθανασίου εκκινεί από πολιτικές σκοπιμότητες και προεκλογικές υποσχέσεις, μιας και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του ΣτΕ που να καθιστά νόμιμη την εντολή του υπουργού να ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας.

Με την παρούσα επιστολή, λοιπόν, ζητούμε από τη Δήμαρχο Βεροίας να λάβει θέση επί του θέματος και την καλούμε να συνταχθεί με τους έξι συναδέλφους της που θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την νομιμότητα, κόντρα στις παράνομες αποφάσεις της του υπουργού κ. Αθανασίου και της κυβέρνησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: