Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ,ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ,ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ

Του
Λ. Κιοσέογλου*

Ισως το αρθρο να δημιουργησει ευλογα το ερωτημα γιατι δεν γραφτηκε πολυ πριν. Θα ελεγα ισως γιατι δεν ηθελα να ειμαι απολυτος, πριν σιγουρευτω για βασικα δεδομενα και πραγματωμενες και τεκμηριωμενες οικονομικες και πολιτικες συμπεριφορες. Και γιατι τα βιαστικα συμπερασματα του τυπου ''απολυτης αληθειας'' δεν ειναι του στυλ μου. Εχουμε λοιπον δεδομενη την σημερινη αδιεξοδη-οικονομικη και πολιτικη-κατασταση στην ελλαδα,αλλα και σε πολλες αλλες χωρες-ακομα και στις ΗΠΑ-πραγμα που δειχνει οτι ειναι ακρως παραπλανητικα ολα τα περι ''ελληνικου προβληματος''. Η πραγματικοτητα δειχνει οτι προκειται για ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ κριση...του καπιταλισμου. Πως θα βγουμε λοιπον απο αυτην, στην οποια με μοχλο το δημοσιο χρεος, λιγοι ζαμπλουτοι ιδιωτες, καταδικαζουν ολοκληρους λαους στην εξαθλιωση και την οπισθοδρομηση;
Θα προσπαθησω να πλασω μια απαντηση μεσα απο το πρισμα της ταξικης μου προελευσης (βαρδιανος βιομηχανικος εργατης στα ΒΑΕ), οποτε αναλογες να ειναι και οι τυχον κριτικες απο ''βαρεου τυπου'' ανθρωπους του πνευματος.
1.Το χρεος ειναι βαθια ταξικο. Τα δανεια και τις καθε μορφης επιδοτησεις, καθως και την περιφημη ''αναπτυξη'', τα καρπωθηκαν λιγοι, και βαζουν τωρα τους πολλους να τα πληρωσουν. Αρα το χρεος τους ανηκει. Συνεπως, με απαιτηση (σε πρωτη φαση) την ΟΛΙΚΗ διαγραφη του χρεους, ανατρεπουμε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και κυρησσουμε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ στους δανειστες-ντοπιους και ξενους τοκογλυφους-και οχι στους πολιτες και τους εργαζομενους της χωρας, οπως κανει η ακρως επικινδυνη ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αυτο θα επρεπε να εχει γινει απο την αρχη,πολυ πριν την υπογραφη του μνημονιου, αλλα και τωρα ειναι ολα δυνατα. Η ιστορια δειχνει οτι οποτε κατι τετοιο συνεβει, επιτευχθηκαν καλυτεροι οροι, αν οχι ολικη διαγραφη του χρεους. Το μεγαλυτερο παραδειγμα αποτελει η Γερμανια,η οποια το 1955 πετυχε την διαγραφη του χρεους της,το οποιο προηλθε απο την καταβολη των πολεμικων αποζημιωσεων αποκαταστασης μετα τον β' παγκοσμιο, απο τις οποιες βεβαια η Ελλαδα παραιτηθηκε! Και δεν υπαρχει αλλος τροπος να παρθουν χρηματα απο ενα κυριαρχο εθνικο κρατος που αρνειται να πληρωσει, παρα μονο ενας: Ο πολεμος. Ολα τα αλλα ειναι παραμυθια.
Οσο για το περιφημο ''που θα βρουμε λεφτα'', ας αναλογιστουμε οτι καθε εβδομαδα πληρωνουμε 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ(!) στους τοκογλυφους, προερχομενο απο την εξωφρενικη και κοινωνικα ανιση και αδικη φορολογιση των ελληνων πολιτων. Την ωρα που η κυβερνηση διαλυει και ξεπουλα τα παντα για μερικα δις... Αρα λεφτα υπαρχουν.
2.Θεσμοποιηση και λειτουργια της ''ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ'' του δημοσιου χρεους, στο προτυπο πολλων χωρων που το εχουν κανει και πετυχαν διαγραφες εως και 70%!!! Εξεταζουμε δηλαδη λεπτομερως που κατεληξαν τα κεφαλαια καθε δανειοδοτησης, κι αν αποδειχθει οτι για καποια απο αυτα ο εκαστοτε δανειστης γνωριζε την εμπραγματη αδυναμια της χωρας να τα καταβαλλει, ή οτι μεσολαβησε και ενδεχομενως σκηνοθετησε ''απαραιτητες αγορες'' ή οτι μεταμορφωθηκαν σε ''μιζες''(siemens,υποβρυχια,κλπ), και σιγουρα οχι για εξυπηρετηση του δημοσιου συμφεροντος και των αναγκων του λαου, κυρησσεται ΑΠΕΧΘΕΣ (κατα την διεθνη ορολογια) και δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να το καταβαλλουμε.
Γιατι δεν το κανει η κυβερνηση; Αντι αυτου οδηγει τους απλους πολιτες στην εξαθλιωση, μεσω των οριζοντιων περικοπων μισθων,συνταξεων, κοινωνικων παροχων-που επιβαλλουν τα χωρις τελος μνημονια. Αρα ειναι θεμα πολιτικης στοχευσης και βουλησης..
3.Επαναδιαπραγματευση του εναπομειναντος κομματιου του χρεους. Χαμηλοτερα επιτοκια και μεγαλη διαρρκεια αποπληρωμης. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ της λιστας των δανειστων στους οποιους οφειλει το δημοσιο.
4.Εξοδος απο την Ευρωπαικη Ενωση, η οποια μονο κατ'ονομα-και για ποσο ακομα αραγε;
-ειναι τετοια, μια και κατ'ιδιαν ασκουνται εθνοκεντρικες ακραιες ταξικες πολιτικες, απο τα ισχυρα οικονομικα κρατη του κεντρου και του βορρα. Αποδειχθηκε περιτρανα πως η Ε.Ε.-και προ κρισης, αλλα ιδιαιτερα μεσα σε αυτην -αντι για τα συμφεροντα και την ευημερια των λαων, υπηρετει στυγνα τα συμφεροντα των λιγων πλουσιων σε καθε κρατος-μελος, ειδικα οσα εμπλεκονται με συμφεροντα πολυεθνικων και απο τις δυο μεριες του ατλαντικου.
Επιστροφη σε εθνικο νομισμα και υποτιμηση του σε σχεση με το ευρω. Ακαριαια αποτελεσματα στην ανταγωνιστηκοτητα. Διπλασιασμος (αρχικα) ιδιαιτερα των χαμηλων και μεσαιων μισθων και συνταξεων, ετσι ωστε να αντεξουν το βαρος της εναλλαγης νομισματος. Αμεση επανενταξη σε μια μελλοντικη Ευρωπαικη Ενωση των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ και οχι του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
5.Αμεση επανεκκινηση του αγροτικου και βιομηχανικου τομεα. Αποδεσμευση και παραγωγη αγαθων εξω απο τις ντιρεκτιβες της Ε.Ε., οι οποιες μας καταντησαν να εισαγουμε τα παντα και να ζουμε με δανεικα-εξαγωντας τον ελληνικο ιδρωτα στις τραπεζες του εξωτερικου. Για να γινει ομως αυτο, χρειαζεται ακαριαια το επομενο σταδιο.
6.Εθνικοποιηση και κοινωνικοποιηση των τραπεζων, με εργατικο και κοινωνικο ελεγχο-δηλαδη να διοικουνται απο τους εργαζομενους και τα συλλογικα τους οργανα, με ελεγχο του κρατους. Ετσι ωστε να ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ η κατευθυνση της αναπτυξης και η χρηματοδοτηση. Με αφετηρια την Εθνικη τραπεζα, το Ταχυδρομικο ταμιευτηριο και την Αγροτικη τραπεζα, και στην συνεχεια οσων εχουν χρηματοδοτηθει ΑΔΡΑ απο τα πακετα στηριξης των 78 δις(!) των κυβερνησεων Καραμανλη-Παπανδρεου. Εθνικοποιηση και κοινωνικοποιηση ολων των στρατηγικων τομεων (ενεργειας, μεταφορων, επικοινωνιων, υδρευσης, διαχειρισης απορριματων, ζαχαρης)- αλλα και μεγαλων βασικων τομεων της βιομηχανιας, οπως η Χαλυβουργια, το Αλουμινιο, η Κλωστουφαντουργια και το Γαλα.
Εξοδος απο το χρηματιστηριο και ανακτηση του περιεχομενου της λεξης ΔΕΚΟ στην υπηρεσια του λαου. Πολιτικη χαμηλων επιτοκιων και χρηματοδοτηση της αναπτυξης προς συλλογικους φορεις, με γνωμονα τον ανθρωπο και τις αναγκες του-κι οχι το κερδος. Κινητρα για δημιουργια νεων και αποδοτικων συνεταιρισμων, για παραγωγη προιοντων υψηλης προστιθεμενης αξιας-μακρυα απο την κομματοκρατια του παρελθοντος, που το μονο που πετυχαινε ηταν να στελνει ''αργυρωνητους'' αντιπροσωπους στα συλλογικα ανωτατα οργανα.
7. Ριζοσπαστικη αναδιανομη του πλουτου, μεσω του φορολογικου συστηματος. Αμεση εισπραξη των πρωτων 32 δις που χρωστουν εδω και χρονια λιγες χιλιαδες παμπλουτοι ''πατριωτες''. Ανοιγμα λογαριασμων μεγαλοοφειλετων του δημοσιου,σε εσωτερικο και εξωτερικο. Εχει την δυνατοτητα να το κανει η κυβερνηση, απλα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ, οπως ολες οι προηγουμενες. Επιστροφη της φορολογιας των μεγαλων (με οικονομικα δεδομενα) επιχειρησεων στο 45%. Αν ηταν τοσο, οπως ηταν στις αρχες του '90, μονο απο αυτην την ρυθμιση, θα υπηρχαν στα ταμεια του κρατους 90 δις πλεονασμα! Σε περιπτωση αρνησης τους με απειλη την διαχρονικη φυγη σε διπλανες χωρες που ανθει η εκμεταλλευση πιο ξεδιαντροπα απο την ελλαδα (γιατι κι εκει κυβερνουν ξεπουλημενοι πολιτικοι), δεσμευση του οφειλομενου ποσου απο τραπεζες εσωτερικου-εξωτερικου, κι αν οχι, κατασχεση των περιουσιακων στοιχειων της επιχειρησης, εθνικοποιηση και κοινωνικοποιηση της. Απαγορευση των απολυσεων ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.
Απαγορευση των κατασχεσεων κατοικιων στα φτωχα εργατικα και γενικα λαικα στρωματα.Ρυθμιση των οφειλων των υπερχρεωμενων μικρων νοικοκυριων, και διαγραφη τους στην λογικη του ''απεχθους'' χρεους, σε περιπτωσεις οπου διαπιστωνεται παρομοια τακτικη απο μερους των τραπεζων.
8. Αμεση αποχωρηση απο το ΝΑΤΟ, το μακρυ χερι των πολυεθνικων παγοσμιως, προκειμενου να κλεβουν τον φυσικο πλουτο των λαων, καταδικαζοντας τους σε αφανισμο. Αμεση ανακληση ολων των ελληνικων στρατιωτικων δυναμεων απο Κοσσοβο, Αφγανισταν και οπου αλλου υφιστανται. Η ελληνικη δυναμη στο Αφγανισταν κοστιζει 1 εκατομμυριο ευρω ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ στον ελληνα φορολογουμενο-και αλλα τοσα η εμπλοκη στην ιμπεριαλιστικη επεμβαση στην Λιβυη. Αρκετα για να λειτουργησουν ολα τα νοσοκομεια και τα σχολεια της χωρας, να επανδρωθουν οπως πρεπει, και να μην στοιβιαζονται σωρος τα σκουπιδια στις πολεις.
Αμεση παυση των εξοπλισμων και των τεραστιων ποσων που δαπανουνται σε αυτους,με προσχημα φανταστικους ''εχθρους'' τυπου FYROM και Toυρκιας. Η Τουρκια εχει παψει εδω και πανω απο 2 χρονια να μας συμπεριλαμβανει στα επισημα εχθρικα της κρατη, κι ετσι διεθεσε πολλα κονδυλια σε αλλες αναγκες της. Οσο για την FYROM, τι κινδυνο να αποτελει μια χωρα 900.000 πεινασμενων και εξαθλιωμενων, η οποια καθοδηγειται απο την αντιλαικη πολιτικη του εθνικιστη ηγετη τους;
Σαν μια πρωτη δεσμη αποψεων πιστευω οτι ειναι αρκετα. Το ζητουμενο παραμενει η ενωτικη ΤΑΞΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ δραση που θα επιβαλλει αυτην την πολιτικη. Ενα μεγαλο μετωπο δυναμεων, οι οποιες αφου αποδεσμευτουν απο τις προκαταληψεις και τα ''ταξιματα'' των φαυλων-μεχρι προτινος-κομματων εξουσιας, θα αποκαταστησει την κοινωνικη δικαιοσυνη-και θα δειξει την αλλη κιολας μερα την πραγματικη και μονιμη εξοδο απο την κριση. Αρχης γενομενης απο απο την 48ωρη Πανελλαδικη Πανεργατικη Απεργια της 19/20-10..
Κανενα σφυρι δεν πρεπει να χτυπησει, κανενα μαγαζι, κανεις δεν πρεπει να δουλεψει.. Η δουλεια του σημερα θα ειναι η κηδεια του αυριο.. Το μελλον ανηκει στην κοινωνια-η οποια πρεπει βεβαια να το διεκδικησει- κι οχι στις χρεωκοπημενες ιδεολογικα (...) και πολιτικα δυναμεις του τοπου.
Ειναι καιρος να εμπιστευθουμε τις δυναμεις μας. Κι οσους διαθετουν ρεαλιστικες και εφικτες (απο την μερια της κοινωνιας ομως) λυσεις.
Χωρις παρωπιδες.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ,ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ
*Α.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: