Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: ‘’για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα’’-ή τι (δεν) πρέπει να (μη) κάνουμε σήμερα;

του Π. Μαυροειδή

Oι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και απειλητικές. Η παλιά ζωή για όλες τις κοινωνικές τάξεις και στρώματα ανατρέπεται.
Οι συνήθειες για όλες τις κοινωνικές φιγούρες θα επαν-οριστούν.Οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί θα ανασυντεθούν ριζικά....
Μια γιγαντιαία κοινωνική σύγκρουση κυοφορείται και θα εκδηλωθεί με εξαιρετικά βίαιο τρόπο.

Η αριστερά μπορεί και πρέπει να προετοιμαστεί ‘’για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα’’. Με έγνοια αλλά και με τόλμη. Με αυτοπεποίθηση αλλά και σκέψη.


Τσουνάμι της καπιταλιστικής κρίσης και απειλή της κοινωνικής καταστροφής

Σκοτεινοί δρόμοι, κλειστά μαγαζιά, ο εφιάλτης της ανεργίας, η κατρακύλα του εισοδήματος, διαρκή χρηματιστηριακά κρακ, πτώση των αναπτυξιακών προοπτικών των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών…. Τα διαρκή ‘’πολεμικά ανακοινωθέντα’’, δημιουργούν την αίσθηση, ακόμη και στο μέσο άνθρωπο, για την ταχύτατη επέλαση της κρίσης. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι το γενικότερο στόμωμα του καπιταλισμού, είναι η κρίση της ευρωζώνης. Εκατομμύρια ανθρώπων από τη μια στιγμή στη άλλη πετιούνται στη ζώνη της ανεργίας, της φτώχειας, του φόβου και της ανασφάλειας.

Από τη μια σωτηρία του ευρώ και διάσωση της ΕΕ. Από την άλλη καταβύθιση του σημερινού επιπέδου ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας και υποθήκευση της προοπτικής ανάταξης της στο μέλλον. Αυτό είναι το σχέδιο ‘’ελεγχόμενης χρεωκοπίας’’ της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ένα σχέδιο που όχι μόνο ‘’δεν χαλάει’’, αλλά αντίθετα χαροποιεί το ελληνικό κεφάλαιο. Η υποβάθμιση της δικής του θέσης επιχειρείται να αντισταθμιστεί με τον πολλαπλασιασμό της πτώσης του άμεσου και έμμεσου εργατικού κοινωνικού κόστους. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Αν δεν τους ανατρέψουμε: Μισθοί 300-400 ευρώ, ανεργία, ξενιτιά, διάλυση κοινωνικών υποδομών, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός. Η αναστολή της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων σημαίνει απλά ότι προοδευτικά η ελάχιστη νομική υποχρέωση της εργοδοσίας θα είναι τα 739 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή μπήκε ένα δεύτερο θεμέλιο για τον υποδιπλασιασμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο ήταν η μεγάλη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και όποιος δεν είναι αφελής ξέρει ότι αυτό τελικά σημαδεύει τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε ήδη η ΕΓΣΕΕ έχει καταργηθεί για τη νεολαία αφού εκείνη αμείβεται πλέον με 503 ευρώ καθαρά!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: