Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ: Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές διεκδίκησαν βροντερά το δικαίωμά τους σε δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους μαθητές, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, κοινωνική στήριξη της οικογένειας και εκπαιδευτικούς αξιοπρεπώς αμοιβόμενους κι όχι έφεδρους, ζητούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Βέροιας που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην πλατεία Ωρολογίου για να καταδικάσουν την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. «Ζητάμε για τα παιδιά μας καλύτερη μόρφωση από... αυτή των γονιών μας» τόνισαν όλοι οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που οργάνωσαν το συλλυπητήριο της Βέροιας.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Ημαθίας μίλησε ο κ. Αντ. Τολιόπουλος ξεκινώντας από την πρωτοφανή έλλειψη βιβλίων τα οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού, δεν έχουν έρθει ακόμα στα σχολεία με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται με φωτοτυπίες και DVD. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη χρημάτων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων τα οποία με «τρόπο» καλούνται οι γονείς να τα καλύψουν. Η χθεσινή τους όμως απάντηση δια του προέδρου της Ομοσπονδίας ήταν «ούτε 1 ευρώ για τη λειτουργία των σχολείων». Αντίθετα οι γονείς ζητούν λεφτά για την παιδεία και την κοινωνία και χρηματοδότηση για τις σχολικές επιτροπές και τη συντήρηση των κτιρίων.


Ο κ. Τολιόπουλος αναφέρθηκε και στο ρόλο των Δήμων που ευθύνονται πλέον για τα σχολεία λέγοντας: «Πρέπει μέσω του Δήμου να διεκδικήσουμε λύσεις στα θέματα αυτά. Η Δημοτική Αρχή όμως σηκώνει τα χέρια ψηλά, δηλώνει αδυναμία αφού τα κονδύλια που έρχονται από την πολιτεία είναι ελάχιστα και προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί όσο καλύτερα γίνεται αυτά που έχει. Καλά κάνει αλλά αυτό δεν αρκεί. Η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να αρκεστεί στον ρόλο του καλού διαχειριστή. Πρέπει να βγει και να διεκδικήσει μαζί μας χρήματα για τις επιτροπές και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων».
«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σωπαίνουμε σ’ αυτή τη πρωτοφανή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση. Δε δικαιούμαστε να αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά την πραγματικότητα.


Η αντίσταση και ο αγώνας αποτελούν χρέος μας, πρώτα και κύρια για τα ίδια μας τα παιδιά. Είναι αγώνας πλέον για τα αυτονόητα. Για να ανοίγουν κάθε Σεπτέμβρη τα σχολεία με τα βιβλία και τους δασκάλους στη θέση τους» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων –Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπ/σης Βέροιας κ. Παν. Χατζησάββας απευθυνόμενος στη συγκέντρωση και πρόσθεσε μεταξύ άλλων «Λέμε ούτε 1 ευρώ για να μη γίνουν οι σύλλογοι γονέων ο δούρειος ίππος για να παγιωθεί η υποχρηματοδότηση των σχολείων. Λέμε ούτε 1 ευρώ γιατί συνιστά υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε να μετακυληθεί στις πλάτες των γονιών το οικονομικό κόστος από τις καταστροφικές για την παιδεία και την κοινωνία επιλογές του Υπουργείου Παιδείας».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Ενωσης Γονέων Β/θμιας Εκ/σης κ. Π. Μελιόπουλου ενώ εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων Βέροιας κ. Αντ. Λιολιόπουλος που επεσήμανε ότι στην παιδεία δεν έχει καμία θέση το Μνημόνιο και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Νίκος Μπέκης που έκανε λόγο για αποδόμηση της δημόσιας παιδείας.
Στη συνέχεια, μαθητές με πανό και πικέτες, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, έκαναν πορεία δια της οδού Μητροπόλεως προς το Δημαρχείο όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των φορέων παρέδωσαν στη Δήμαρχο και στο Σώμα το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους ζητώντας την συμπαράσταση του Δήμου. Κάτι που δήλωσε ευχαρίστως η δήμαρχος αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (και ως εκπαιδευτικός) χειροκροτώντας μάλιστα τα παιδιά που φώναζαν με παλμό στην αίθουσα διεκδικώντας χρήματα για τα σχολεία τους.

Σοφία Γκαγκούση
soga@laosver.gr
ΠΗΓΗ: ΛΑΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η εκδήλωση συμπαράστασης από τη δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία είναι υποκριτική αφού οι περισσότεροι αν όχι όλοι εξ αυτών είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και παραμένουν και στηρίζουν με αυτή τη στάση τη βαρβαρότητα. Είναι συνυπεύθυνοι και αυτό πρέπει να αναδειχθεί