Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΧΡΙΣΟΦΙΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ

Υπόμνημα προς την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Τάσος Σιδηρόπουλος για το θέμα που έχει προκύψει, μετά την απόφαση της Υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου για κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος και ανακατανομή των μαθητών στα πλησιέστερα Γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής. Ο Βουλευτής στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τόσο του Δήμου Αλεξάνδρειας, όσο και των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανακληθεί η άδικη απόφαση της Υφυπουργού και να παραμείνει ως έχει η χωροταξική κατανομή των μαθητών του Δήμου. Το πλήρες περιεχόμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: «ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ»   κα: ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑ:«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ»
Κυρία Υφυπουργέ,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου για κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος Ημαθίας και την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής, των φορέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας στη μεταφορά των μαθητών στα Γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής.
Καταρχήν, το Γυμνάσιο Πλατέος αριθμεί σήμερα 150 περίπου μαθητές προερχόμενοι από τις Τοπικές Κοινότητες όχι μόνο του Πλατέος αλλά και του Αράχου, του Λιανοβεργίου και του Παλαιοχωρίου, οικισμοί που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Πλατύ, οπότε είναι εύκολη και εφικτή η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο ακόμη και με τα πόδια. Με το κλείσιμο, όμως, του σχολείου και τη μεταφορά των 150 μαθητών στα Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων και Κορυφής, η καθημερινή μετακίνησή τους από και προς τα σχολεία θα πρέπει να γίνεται με μεταφορικά μέσα λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, οπότε θα χρειάζονται τουλάχιστον 3 λεωφορεία. Αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά το Δήμο Αλεξάνδρειας, ο οποίος στην παρούσα δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία αδυνατεί να ανταπεξέλθει.
Επιπλέον, το Γυμνάσιο Πλατέος διαθέτει όλες τις κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών, με οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, δύο εργαστήρια και γυμναστήριο. Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 το Γυμνάσιο λειτούργησε με επτά τμήματα, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στέγασης, ενώ για το σχολικό έτος 2011-2012 προβλέπεται να λειτουργήσει με έξι τμήματα, λόγω της μείωσης των μαθητών που ενεγράφησαν.
Το Γενικό Λύκειο Πλατέος, το οποίο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 λειτούργησε με οκτώ τμήματα, τα οποία θα παραμείνουν στον ίδιο αριθμό και κατά το σχολικό έτος 2011-2012.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των Διευθυντών των δύο σχολείων, τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο δεν αντιμετωπίζουν ως σήμερα, αλλά ούτε και στο μέλλον κανένα πρόβλημα ως προς την επάρκεια αιθουσών για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Ενώ, τα πλησιέστερα Γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής, στα οποία προβλέπεται από το υπουργείο να γίνει η ανακατανομή των μαθητών, με την υφιστάμενη κατάσταση των κτηριακών τους χώρων αδυνατούν να υποδεχτούν 150 μαθητές, παρά μόνο εφόσον γίνουν εκτεταμένες εργασίες (παρεμβάσεις, διαμορφώσεις αιθουσών κλπ). Το κόστος αυτό αντικειμενικά αδυνατεί να το επωμιστεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας, καθώς δε διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους.
Συνέπεια αυτού, θα είναι να δημιουργηθούν πολυμελή τμήματα στα σχολεία υποδοχής και να δυσκολεύεται η εκπαιδευτική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διατύπωσε την έντονη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος.
Αλλά και οι γονείς, οι μαθητές και οι διδάσκοντες είναι και αυτοί σταθερά ενάντιοι στο κλείσιμο του σχολείου. Με ομόφωνες αποφάσεις δηλώνουν την αντίθεσή τους τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων και οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των οικισμών Αράχου, Λιανοβεργίου, Παλαιοχωρίου.
Συνεκτιμώντας, λοιπόν, όλους τους παραπάνω κοινωνικούς, οικονομικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, παρακαλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ώστε να παραμείνει ως έχει η χωροταξική κατανομή των μαθητών στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και να μην καταργηθεί το Γυμνάσιο Πλατέος.

Βέροια, 04-08-2011


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο "Πόντιος Πιλάτος" βουλευτής του νομού μας επιτέλους πήρε θέση?

Πληροφορήθηκε το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο και τι "μαύρο" έχει να πέσει στις επερχόμενες εκλογές....

Να τοποθετηθεί όμως και πως έγινε η ανατροπή της απόφασης έται ξαφνικά εν μέσω θέρους.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι είναι γνωστό σε όλους οτι δεκάδες μαθητές από Άραχο, Παλιοχώρι, Λιανοβέργι πηγαινοέρχονται καθημερινά με τα πόδια στο Γυμνάσιο Πλατέως.
Επίσης ειναι αληθές οτι οι αίθουσες Πλατέως ειναι υπεραρκετές οπότε σε αυτη την δύσκολη οικονομική συγκυρία κανείς δε διανοείται να ξοδέψει 3.000.000 ευρώ για νέο γυμνάσιο

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά τα χρήματα που χαρίστηκαν απο τον πράσινο Νομάρχη Ημαθίας Βλαζάκη για να χτιστεί ετσιθελικά γυμνάσιο Τρικάλων, για 25-30 μαθητές, ήταν απο τα ταμεία του Γερμανικού κράτους και όχι του Ελληνικού.....

Άρρωστα μυαλά που αντί να βοηθήσετε τον αγώνα των Πλατιωτών να μείνει το σχολείο τους ανοιχτό, γελάτε μειλίχια και χαίρεστε για το κακό που καταφέρατε. Εσείς οι λίγοι.....οι Μαυρογυαλούροι των Τρικάλων.

Ανώνυμος είπε...

?