Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Βαρύς αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη μετρούν απώλειες εξαιτίας των περικοπών στους μισθούς και των αυξημένων φόρων. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσής του με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης, υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει την τιμή του κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ χαράτσι θα πληρώσουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό... αέριο αφού και σε αυτό επιβάλλεται φόρος για πρώτη φορά.
Ενδεικτικά, αν στις 15 Οκτωβρίου η σεζόν αρχίσει με τη λιανική τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα επίπεδα όπου έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή 0,90 ευρώ το λίτρο, μαζί με την αύξηση του φόρου οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν 0,95 ευρώ το λίτρο για να γεμίσουν τις δεξαμενές στα σπίτια. Το σενάριο αυτό όμως είναι αρκετά αισιόδοξο καθώς για να επαληθευτεί πρέπει να παραμείνουν έως τότε σταθερές και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Ετσι, οικογένεια με μονοκατοικία που καταναλώνει για τη θέρμανση 2.000 λίτρα πετρέλαιο, από 1.800 ευρώ που πλήρωνε θα επιβαρυνθεί 100 ευρώ επιπλέον για να αγοράσει την ίδια ποσότητα. Επίσης, πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα η οποία καταναλώνει 8.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσει 7.600 ευρώ από 7.200 ευρώ που πλήρωνε πέρυσι.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς καύσιμων εκτιμούν ότι η σταδιακή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετωπίσει της λαθρεμπορίας. Επισημαίνουν όμως ότι τον ερχόμενο χειμώνα πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, κάτι που σημειώθηκε και τις δύο προηγούμενες σεζόν. Οπως λένε, παρότι οι αυξήσεις φαίνονται μικρές, πολλά είναι τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο συνολικό κόστος για τη θέρμανση, ενώ μιλούν ακόμα και για χρεωστούμενα πελατών τους από προηγούμενα χρόνια και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

φυσικό αέριο.
Αυξήσεις έρχονται και στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, με αύξηση 5% θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου αφού από την 1η Οκτωβρίου καταργείται η έκπτωση 18% στην τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στο εξής η τιμή του φυσικού αερίου θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους βάσει του οποίου η Εταιρεία Παροχής Αερίου θα το προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο νέος τρόπος τιμολόγησης εφαρμοζόταν σήμερα με το ισχύον κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου και συνυπολογίζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η τιμή του οικιακού τιμολογίου, από 59 ευρώ/μεγαβατώρα, θα ήταν 62,1 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: