Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Την Τρίτη, 19/7, το πρωί, ο τοπικός σύλλογος γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και το ΠΑΜΕ απέκλεισε τα ταμεία του νοσοκομείου Νάουσας, για να μη πληρώσει κανένας ασθενής 5€ και συζήτησαν με ασθενείς και εργολαβικούς εργαζόμενους.
«Η πολιτική που θέλει...τα νοσοκομεία να λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος είναι αυτή που επιβάλλει είσοδο 5€, κλείσιμο κλινικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μείωση κρεβατιών και προσωπικού. Είναι η ίδια πολιτική που καταδικάζει σε μεροκάματα δουλείας τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Ο λαός να μη χάνει το κουράγιο του. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να εμποδίσει οργανωμένα την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που οδηγεί στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών.

Όχι στη συγχώνευση – κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων

Όσον αφορά, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία, η ΟΓΕ αναφέρει: "Ενώ στο νοσοκομείο Νάουσας οι ελλείψεις είναι τραγικές και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο 3 κλινικών στο νοσοκομείο: μαιευτική – γυναικολογική, παιδιατρική, ΩΡΛ. Καταργεί είκοσι κλίνες, μειώνει περίπου 42 εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό – βοηθητικό προσωπικό. Έτσι δυσκολεύεται η γρήγορη και κοντά στον τόπο κατοικίας αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Εκατοντάδες άνεργοι – ανασφάλιστοι κυρίως γυναίκες και νέοι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα ούτε στο ΙΚΑ, ούτε στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση επίσης σχεδιάζει το κλείσιμο και άλλων κλινικών στο νοσοκομείο, το κλείσιμο 132 παραρτημάτων των υγειονομικών μονάδων στο ΙΚΑ.

Εντατικοποιήθηκε η εργασία των εργαζομένων στο νοσοκομείο, δημιουργείται πρόσθετος κίνδυνος για την υγεία, μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ οι εργολαβικές εργαζόμενες στο νοσοκομείο αμείβονται με 300 – 400€ το μήνα.

Τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση στην υγεία - πρόνοια, υπηρετούν τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής δράσης.

Μειώνουν τις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία κατά 1δις 300εκ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 350εκ. ευρώ μέχρι το 2015. Καταργούν καταρχήν 3.000 κρεβάτια και 330 κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Παραχωρούν 500 κρεβάτια στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επεκτείνουν τις περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες. Επέβαλλαν είσοδο 5€.

Συμβάλουν μαζί με τα άλλα αντεργατικά μέτρα που αφορούν το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, τις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα στα ΒΑΕ, η αύξηση της ανεργίας κλπ. και στην επιδείνωση της υγείας του λαού.

Οδηγούν στη συρρίκνωση των δημόσιων παροχών και των υποδομών του δημόσιου τομέα υγείας - πρόνοιας, στην αύξηση των πληρωμών των εργαζομένων για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Ενισχύουν τον εμπορευματικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα της λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν οι ίδιοι επιπλέον ποσά για υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από τις εισφορές που πλήρωναν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι μέτρα, που έχουν αποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και τώρα επισπεύδονται λόγω της κρίσης. Αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Με το σχέδιο των συγχωνεύσεων επιδιώκουν να δημιουργήσουν λιγότερες και ισχυρότερες από πλευράς επιχειρηματικότητας δημόσιες μονάδες υγείας.

Αντικειμενικά οι δημόσιες μονάδες υγείας- ανάμεσά τους και το νοσοκομείο Νάουσας, ως αυτοτελείς αυτοτροφοδοτούμενες επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργία τους θα αναγκαστούν: Να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών. Να αυξήσουν τις τιμές σε ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες. Να μειώσουν το εργατικό «κόστος», δηλαδή να κάνουν πιο φθηνούς τους εργαζόμενους. Να βάλλουν κριτήρια με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας, αδιαφορώντας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απορρίπτουμε αυτήν την πολιτική που βάζει υποθήκη την υγεία μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση σήμερα και να έρθει η ανάπτυξη αύριο, με ισοπεδωμένα τα δικαιώματά μας και με ακόμα πιο ισχυρή την πλουτοκρατία.

Παλεύουμε για:

Ανατροπή της πολιτικής που εμπορευματοποιεί – ιδιωτικοποιεί την υγεία. Η υγεία να παρέχεται ισότιμα από έναν αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας – πρόνοιας με πλήρη στελέχωση κα με σύγχρονο εξοπλισμό.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κα κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Νάουσας σε ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης για το δικαίωμα όλων σε σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ – ΓΙΑΤΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: